Vraag over koolhydraat inname bij diabetes

Je hebt veel verschillende soorten diabetes. Ik laat type 1 even buiten beschouwing omdat deze patiënten ongeacht welke koolhydraten ze eten voor iedere zoveel gram koolhydraten x aantal eenheden insuline moeten spuiten.
Ik ben geen wetenschapper, zelfs geen diëtist.
Ik ben diabetespatiënt en de moeder van een diabeet (type MODY) onze alvleesklier maakt niet zo snel en niet zoveel insuline aan. Dat betekend dat ik ‘haar’ (onze alvleesklier ;)) moet helpen.
De koolhydraten spreiden en ze omringen door vezels, gezonde vetten en eiwitten zodat ‘ze’ meer tijd krijgt insuline aan te maken en niet in één keer heel veel hoeft aan te maken.
Doordat wij op deze manier eten, is onze HbA1c prachtig! (Laatste keer was die van mij 38!) Zo mooi dat mijn internist zei dat ze zou willen dat al haar patiënten zo goed naar hun lichaam zouden luisteren wat betreft voeding en koolhydraat inname als dat ik dat doe.
(Ik mag haar deze week interviewen, dus binnenkort een gesprek met haar in Body, Mind & Guilty Pleasures).
 

Met mijn glucose meter kan ik precies zien hoe mijn “bloed/alvleesklier op voeding reageert”. Na inname van een product gemaakt van tarwebloem bijvoorbeeld, lukt het me vrijwel niet om zonder insuline mijn glucose waarde goed te krijgen. Dus eet ik geen tarwe meer. Is tarwe dan slecht voor iedereen? Nee, maar wel voor mij. Dat is mijn ervaring en daarom heb ik het uit mijn “dieet” geschrapt. Het bewijs zit in mijn bloed, daar heb ik dan geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig. Voor mij is het niet goed, die conclusie kan ik trekken als ik naar mijn lichaam luister.

Woensdag GI
Zo is dat ook met palm- of kokosbloesemsuiker. Als ik een van mijn koekjesrecepten maak waar ik wel wat kokosbloesemsuiker aan toevoeg, gebruik ik een combinatie van zoetstof (met voorkeur stevia) in combinatie met palmsuiker. Zo is het aantal gram suiker al vele malen lager dan in een standaard koekjesrecept die enkel geraffineerde suiker gebruikt en daar komt bij dat ik geen piek krijg bij de door mij ontwikkelde recepten.
Ik denk dat ik dat kan uitleggen omdat de Glycemische Indexwaarde van Palmsuiker lager ligt, dan van bijvoorbeeld kristal suiker. Ik weet dat daar ook weer niet zoveel wetenschappelijk bewijs voor is, maar nogmaals, ik ben geen wetenschapper, ik luister ‘slechts’ heel goed naar mijn lijf en mijn lijf doet het hier heel goed op.
 
Inmiddels gebruik ik al ruim twee jaar geen insuline en heeft Ilse het nog nooit hoeven gebruiken en dat is voor mij het enige dat telt.
 
Dat dit zo goed voor mij en Ilse werkt zou misschien kunnen betekenen dat het ook voor andere mensen goed werkt en daarom deel ik mijn recepten, ervaring en opgedane kennis.
De recepten met palmsuiker waar je naar verwijst zijn en blijven natuurlijk traktaties, iets dat je niet iedere dag eet, een feestelijke lekkernij die je niet eet omdat het zo gezond is, maar als verwennerij en de verwennerijen op mijn website zijn vele malen minder slecht dat ‘standaard’ appeltaart- of koekrecepturen.
 

Het koolhydraatrijk meel dat je noemt, zou ik als gewoon en vezelrijk willen bestempelen omdat ik altijd spelt en zoveel mogelijk volkoren gebruik en het niet verrijkt met koolhydraten is, maar ook niet verarmt. Verarmt is weer niet standaard en dus ook weer bewerkt.

Ik probeer zoveel mogelijk onbewerkte producten te gebruikten, nou weet ik wel dat zoetstoffen ook zeker geen onbewerkte producten zijn, maar dat is de eeuwige afweging die ik dagelijks moet maken.

Je wilt een leuk, gezellig en gezond leven. Je plaatst jezelf en kinderen heel vaak in een uitzonderingspositie door anders te eten, maar je wilt je kinderen ook niet altijd alles ontzeggen, dus soms zie ik iets door de vingers. Noem het dan een Guilty Pleasure, maar nog altijd suikervrij, want dáár doe ik geen concessie in.
 
Ik hoop dat ik je vraag zo volledig heb kunnen beantwoorden en dat je er iets aan hebt.
 
Liefs Jessica

Posted by Jessica Mendels

2 comments

Prachtig omschreven, ik heb geen diabetes maar wel overgewicht. Ik probeer ook te letten op de suiker inname. Heb sinds kort greensweet stevia ontdekt wat een fijne producten hebben zij. en als ik dan iets lekkers maak is het ook nog verantwoordelijk. Je recepten zijn lekker. En ook al moet ik op de lijn letten het leven moet wel een feestje blijven en het eten smakelijk zijn. Jouw recepten helpen daar bij. Dank je wel 😘

Hallo Danielle,

Wat lief dat je de moeite neemt om me dit te schrijven, ik vind het heel fijn om te lezen dat je wat aan mijn recepten en goed gevonden producten hebt!
Succes!
Liefs Jessica…

Geef een reactie