Appelpasteitjes JessicaOnline.nl

Appelpasteitje

Ingrediënten deeg

250 gram volkoren speltmeel
5 gram zout
1 theelepel psyllium*
90-110 ml lauwwarm water
40 gram olijfolie
3 eetlepels palm-/kokosbloesemsuiker

Ingrediënten vulling
1 appel geraspt
1 theelepel citroensap
handje gebroken walnoten
8 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
2 eetlepels appelmoes
1 theelepel kaneel

1 opgeklopt ei om te bestrijken

Baktijd en temperatuur

Verwarm de oven voor op 220℃, zodra de pasteitjes erin zitten zet je de oven op 180℃ en bak je ze 12 minuten goud bruin en knapperig.

Mijn vader was een echte smulpaap, als clown en muzikant werkte hij altijd op feestjes en at dus ook dagelijks taart. Thuis wilde hij ook van alles een feestje en een traktatie maken.
Dus als we op een luie weekenddag honger begonnen te krijgen, maar echt geen behoefte hadden aan een volkoren boterham met kaas, keek hij even rond in de keuken wat er was en maakte dan bijvoorbeeld: Een appeltaart tosti!
Twee witte boterhammen met geraspte appel, kaneel en rozijnen ertussen. Gebakken in een dikke klont roomboter. Het water loopt me in de mond als ik er aan denk.

Geïnspireerd op mijn vaders appeltaarttosti maakte ik de appelpasteitjes uit de oven. (Mocht je een frituur hebben, dan wordt hij NOG lekkerder 😉 )

Deeg
Om te beginnen zet ik mijn beslagkom op de weegschaal, weeg alles af terwijl ik het in de kom gooi. Ik zet de keukenmachine aan met de deeghaak en laat hem minstens 5 minuten kneden (soms langer) totdat er een mooie deegbal ontstaat. Voeg niet in één keer al je water aan het recept toe, het is zonde als je te veel gebruikt, want dan moet je ook weer meel toevoegen.

Als er een mooie deegbal is ontstaan leg je hem op een vel bakpapier met daarop nog een vel bakpapier.
Met een deegroller, rol ik het deeg uit tot een plak die ongeveer 3 mm dik is en steek daar rondjes uit in de maat die ik wil.
Ik steek rondjes uit met zo’n plastic gekleurd bakje van de Ikea, die zijn ongeveer 12 cm doorsnee, maar ik rol ze nog wat verder uit na het uitsteken.

VullingAppelpasteitjes JessicaOnline.nl
Ik was een appel en rasp hem boven een kom, snij de abrikozen in kleine blokjes en voeg de overige ingrediënten erbij.

Vullen
Ik schep het deegplakje voor de helft vol met de appelvulling, vouw hem dicht en maak een mooi randje met een vork. Dat staat leuk, maar het helpt het pasteitje ook om beter dicht te blijven.

Tenslotte bestrijk ik alle pasteitjes die op een bakpapier op de bakplaat liggen met wat losgeklopt ei, dat geeft ze een mooie goud bruine kleur.

Verwarm de oven voor op 220℃, zodra de pasteitjes erin zitten zet je de oven op 180℃ en bak je ze 12 minuten goud bruin en knapperig.

Eet smakelijk!

Ga je dit recept maken? Super leuk als je een reactie achter laat onder dit artikel of me tagged wanneer je het resultaat post op Facebook of Instagram.

Liefs Jessica…

Appelpasteitjes JessicaOnline.nl

Hartige pasteitje maken? Kijk eens naar dit artikel:

Spelt pasteitjes uit de oven

*Geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: t waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Psyllium (Dit ingrediënt is optioneel)

Sharing is caring!

Laat een reactie achter