Feest koeken

Dit recept is voor 8 feestkoeken van ongeveer 30 gram per stuk.

100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
15 gram erytritol 

65 kokosolie op kamertemperatuur
1 ei-dooier
1 vanille stokje (merg van) of theelepel vanille aroma

2 gram bakpoeder
1 gram zout
1 zakje suikervrije smarties van Food2Smile

Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen. 

Voedingswaarden per koek met 9 suikervrije smarties
197,5              Kcal
16,69 gram   Koolhydraten waarvan
11,37 gram    suikers

Om te beginnen doe ik alle ingrediënten (behalve de smarties) in de keukenmachine met de deegvlinder.
Er ontstaat een korrelig geheel wat ik na een paar minuten even met de hand tot bal duw om vervolgens de keukenmachine nog even aan te zetten.
Echt een geheel wordt het pas als je het deeg met de hand tot bal kneed. De kokosolie wordt door de warmte van je handen zacht tot vloeibaar en dat geeft het gewenste resultaat.

Ik weeg altijd mijn deegbal en deel dat door 8. Je zou denken dat je altijd op hetzelfde gewicht moet uitkomen, maar op de een of andere miraculeuze wijzen scheelt het zo nu en dan toch.
Laten we zeggen dat je op 240 gram uitkomt en 8 koeken van 30 gram kan maken, dan weeg ik eerst 8x 30 gram af.
Dan maak ik een mooie bal, druk deze plat op de bakplaat met daarop een vel bakpapier, zorg ervoor dat de randen niet kartelig zijn en duw er her en der 9 smarties in.

Ik laat voldoende ruimte over tussen de koeken omdat ze wat kunnen uitlopen en je wil niet een grote koek krijgen :-).

De oven is voorverwarmd op 170 graden, maar zodra de koeken erin zitten, zet je de oven op 155 graden.
Na 15 minuten voel ik even aan de koeken, zijn ze echt nog zacht? Dan laat ik ze zeker nog 5 minuten in de oven.
Als de koeken afkoelen, worden ze knapperiger, maar echt knapperig zijn ze alleen langs de randen. Ze zijn in het midden wel gaar, maar ook een beetje tja, hoe zal ik het noemen taai…. mmmmm ik ervaar ze echt als de koeken die ik in mijn jeugd in Amerika at.

Op de dag van het bakken zijn ze het lekkerst, maar 3 dagen later zijn ze ook nog lekker. Maar dan zijn ze natuurlijk al lang op!

Laat je het me weten als je ze gaat maken? Ben benieuwd naar jouw resultaat!
Liefs Jessica…

Sharing is caring!

2 comments

Hi
Ga ze zeker proberen te maken. Probeer Ik ga ze proberen met boekweit meel, vind ik zelf nog wat beter te verteren (lagere glycemische waarde) dan spelt meel.
Groetjes
Bruno

Hallo Bruno,
Wat leuk dat je de koeken gaat maken. En misschien zelfs verbeteren!?!
Ik ben erg benieuwd naar het resultaat, laat je me weten hoe ze gelukt zijn?
Ik heb wel eens geëxperimenteerd met boekweit, maar nooit koeken, cake of taart.
Weet jij de glycemische index waarden van beiden; volkoren boekweitmeel en volkoren speltmeel?
Liefs Jessica…

Laat een reactie achter