illie billie appelvlaai - jessicaonline.nl

illie billie Appelvlaai

1 kant en klare deegrol voor spelt pizza 400 gram (Tante Fanny)
5 appels
150 gram krenten of rozijnen
2 eetlepels kaneel
1 ei om te bestrijken (weglaten voor VEGAN)
100 ml verse jus d’orange (1 a 2 sinaasappels)
Bakpapier
Pie vorm met maximale doorsnee van 25 cm

Oven voorverwarmen op 220 graden, de vlaai 9-15 minuten in de oven

Om te beginnen zet ik de oven aan om deze voor te verwarmen, daarna snij ik de appeltjes in dunne plakjes van zo’n 2 mm dik.
Ik snij de appel rond het klokhuis weg, dat dan niet alle plakjes even groot zijn, is niet erg. Als ze maar even dik zijn.

De plakjes appel, rozijnen, kaneel en jus d’orange gaan ik een (koeken)pan om ze gaar te stoven.
Al omroerend stoven ik de appels gaar in zo’n 5 tot 10 minuten.

Als het meeste vocht verdampt is, ben ik klaar. Wat er nog over is van de jus d’orange, moet aan de appels en rozijnen blijven hangen. Op het laatst strooi ik de chiazaadjes over het mengsel. Chiazaad kan erg veel vocht aan zich binden en zal er dus voor zorgen dat de vlaai niet nat, maar wel sappig is.

Tijdens het stoven en af en toe omscheppen, maak ik ook het deeg alvast in orde.
Ik heb een pievorm van 25 cm doorsnee met een losse bodem. Om de bodem vouw ik een velletje bakpapier zodat de vlaai straks nog makkelijker los komt.

Voor het deeg heb ik een kant en klare pizza deegrol klaarliggen. Ik gebruik speltdeeg omdat ik met mijn diabetes niet goed op tarwe reageer, maar als je daar geen last van hebt, kan je ook pizzadeeg van tarwe gebruiken.

Mijn losse bodem leg ik op de plak spelt pizza deeg en snij een evengrote cirkel. Deze leg ik op het bakpapier in mijn die vorm.

illie billie appelvlaai - jessicaonline.nlNu snij ik twee dikke stroken die even breed zijn als mijn die vorm hoog is. Dit zijn de opstaande randen.

Ik druk ze goed aan elkaar en aan het deeg op de bodem zodat ik een ‘bakje’ van deeg krijg.

Hierin schep ik het warme appelmengsel uit de pan. Ik tik de gevulde pievorm een paar keer op het aanrecht zodat het mengsel allemaal naar beneden zakt en er geen lucht meer tussen zit.

Van het deeg wat ik nog over heb, zijn ik lange, smalle stroken waarmee ik een mooie “mat” bovenop het appelmengsel weef.

Soms als ik nog wat extra deeg over heb, steek ik met een toepasselijk koekjessteker een vormpje uit die ik op de vlaai leg. Denk aan een cijfer voor een jarige of een spinnetje met Halloween.

Om de vlaai de meest prachtige goud bruine kleur te geven, klop ik een eitje los en bestrijk daar de bovenkant
van de vlaai mee. Wil je de appelvlaai vegan houden, dan sla je deze stap over en is hij nog steeds heerlijk!

Nu gaat de appelvlaai de voorverwarmde oven in.

Kijk even op de verpakking van je pizzadeeg wat hij aangeeft voor baktijd. Ik kijk altijd even na 9 minuten en bepaal dan aan de hand van de kleur en hardheid van het deeg dat bovenop ligt of hij eruit mag of nog iets langer in de oven moet blijven.

Na het bakken laat ik hem ietsjes afkoelen, maar als de vulling nog een beetje warm is, is hij het allerlekkerst!

Eet smakelijk!
Leuk als je het laat weten wanner  je het recept hebt gemaakt. In de video hieronder zie je hoe illie billie en ik hem maken….
Liefs Jessica…

Sharing is caring!

Laat een reactie achter