Voor de chocolade Kerst-(boom)-koekjes heb je nodig:
100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
5 druppels vloeibaar stevia (met chocolade aroma)
40 gramCacaoboter (gesmolten)
25 gram rijstolie
1 ei-dooier
2 gram bakpoeder
1 gram zout
Voor de vanille Kerst-(boom)-koekjes heb je nodig:
100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
5 druppels vloeibare stevia (met vanille aroma)
65 kokosolie of roomboter (gesmolten)
1 ei-dooier
1 vanille stokje (merg van)
2 gram bakpoeder
1 gram zout
Maizena, deegroller, bakplaat, bakpapier, uitsteekvormpje
Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen.
Weeg eerst alles af, laat de cacaoboter au-bain-marie* smelten, voeg je het samen in je beslagkom en mix je het deeg met je deegvlinder of deeghaken tot een mooi en gelijkmatige deegbal. Leg het deeg nu goed afgesloten in de koelkast om er pas de volgende dag koekjes van te maken.
De volgende dag, als het deeg op kamertemperatuur is gekomen, snij ik het in blokjes van 1 vierkante cm. En kneed het weer helemaal opnieuw door totdat het weer lekker soepel is. Ik voeg eventueel een sprenkeltje water toe als het deeg wat droog is, dat merk je als het heel erg kruimelt. Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier. Druk de deegbal met je handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift.
Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag. Leg een schaaltje met wat maizena erin op het
aanrecht en schuif je uitsteekvormpje daar doorheen. Doordat er een laagje maizena op jet uitsteekvormpje zit, komt het deeg makkelijker uit het vormpje.
Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat, maak steeds opnieuw een plak om koekjes uit te steken totdat al je deeg op is.
Uiteindelijk hou je altijd een stukje over en daar maken wij dan een extra speciale, wat groter koek van voor iemand
in het bijzonder. Die is bij ons meestal voor de meisjes.
Ga je dit recept maken? Dan vind ik het super leuk als je me laat weten hoe ze gelukt zijn!
Liefs Jessica…
PS: Deze Kerst-(boom)-koekjes zijn ook leuk voor het kerstdiner op school
Dit is een verbeterde versie van het recept dat ik gebruikte voor de kerstkransjes vorig jaar.
[…] Zonder vulling kan je de koekjes natuurlijk in iedere gewenste vorm uitsteken. Zoals deze kers-(boom)-koekjes. –>>> Fan van koekjes? Kijk eens naar deze speculaasjes met volkoren […]