spelt Appeltaart Pasen JessicaOnline.nl

Spelt Appeltaart

Deeg:
160 gram speltmeel
240 gram speltbloem
2 theelepels pshylium*
2 eieren
250 gram kokosolie of roomboter
150 gram arenga palmsuiker
8 druppels stevia kaneel
½ theelepeltje bakpoeder
½ theelepeltje zout

Vulling:
5 appels in schijfjes (met de mandoline)
100 gram rozijnen geweld in perensap
2 eetlepels kaneel
2 eetlepels citroensap

Bakken:
Oven voorverwarmen op 180 C
1 uur bakken op 170 C (daarna de oven terugzetten naar 140) en nog
15 minuten bakken op 140 C

Ik doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en zet een paar munten de keukenmachine aan. Tussendoor schep ik het deeg van de randen naar het midden van de kom met een ‘pannenlikker’ of lepel.
Als ik een egaal gekleurde deegbal heb, zet ik de kom even in de koelkast.

Ik weeg de rozijnen af, doe ze in een glaasje met wat perensap die ik open heb staan. Om het wellen te versnellen zet ik dit een minuutje in de magnetron.
Dan schil ik de appels en snij er (met de mandoline) dunne plakjes van.
De rozijnen laat ik even uitlekken in de zeef, dan doe ik de appels, uitgelekte rozijnen, kaneel en citroensap bij elkaar in een kom. Met mijn handen meng ik alles door elkaar zodat de kaneel, de rozijnen en de citroensap goed verdeeld is. Als hierbij wat schijfjes appel breken, vind ik dat helemaal niet erg. Het is tenslotte “HomeMade”!

De bodem en rand van springvorm (28 cm) bekleed ik met bakpapier. Het deeg pak ik uit de koelkast en met 2/3e van het deeg maak ik de bodem en zijkant en 1/3e rol ik uit tot een cirkel net iets groter dan de springvorm. Nadat ik alle vulling op het deeg in de springvorm heb gelegd, tik ik de springvorm op het aanrecht zodat de vulling zakt en dan leg ik voorzichtig de laatste plak deeg er overheen. In het midden bovenop maak ik een gaatje voor de stoom.
Met het kleine beetje deeg dat er nog over is kan je een gezellig vormpje maken voor op de bovenkant (Ik maakte Paaseieren omdat ik met Pasen jarig was).

Ik snij de taart open als hij nog warm is, als je de taart opensnijdt, loopt er veel vocht uit. Laat dit vocht meteen weglopen zodat de korst niet zacht wordt, maar naar mate hij afkoelt steeds krokanter wordt!

Eet smakelijk!

Voor een picknickfeestje maak ik kleine appeltaartjes die je zonder bordje of bestek zo uit de hand kan eten. Klik hier voor dat recept.

*geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/

Sharing is caring!

Laat een reactie achter