Koningsdagkoekjes JessicaOnline.nl

Koningsdag Koekjes

100 gram kokos olie (of roomboter)
1 ei
200 gram volkoren speltmeel
70 gram Arenga palmsuiker*
4 druppels Stevia (eventueel van Green Sweet Stevia met vanille smaak)**
½ theelepel bakpoeder
1 Vanille stokje
snufje zout
1 theelepel psyllium*** (geheim ingrediënt)

Ook vast klaarleggen: keukenweegschaal, deegroller, bakpapier, bakplaat, uitsteekvormpjes.

18 minuten in een voorverwarmde oven van 150 C

Ik hou van lekker makkelijk, daarom zet ik de beslagkom van mijn mixer op de weegschaal en mik alles erin. Meestal zit Ilse op het aanrecht en helpt me met alles in de kom doen, dus er gaat ook wel eens wat naast.

Het is een “monkey proof” recept, het hoeft niet op de gram nauwkeurig en dat is fijn als je kleine “hulphandjes” hebt.

Als alles afgewogen is, zet ik mijn keukenmachine aan. Ik gebruik de deegvlinder, als je een handmixer hebt, gebruik je de deeghaken.

Zodra het mengsel zich tot een bal vormt, is het klaar.

.Koningsdagkoekjes JessicaOnline.nl

Zet het deeg even in de koelkast zodat het stevig wordt.
Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier.

Ik druk de deegbal met mijn handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Echt! Probeer het maar eens.

Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag.
Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat.
Maak steeds opnieuw een plak om uit te steken totdat al je deeg op is.

Je houdt altijd een stukje over en daar maken wij dan een extra speciale, wat groter koek van voor iemand in het bijzonder. Dat is bij ons meestal Ilse…

Tip: Om kruidnootjes of speculaas te maken, vervang je het vanille stokje voor een theelepel koekkruiden en voeg je een extra snufje zout toe.
Voor kruidnootjes draai je gewoon balletjes, in de oven krijgen ze vanzelf een platte onderkant.

 

*De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt

**Stevia zoetstof is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia plant, een kruid afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika. Thans wordt de plant voornamelijk gekweekt in Paraguay, Brazilië en China. Stevia zoetstof bevat geen calorieën, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker. Bron: Greensweet-stevia.nl

***geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/

Sharing is caring!

Geef een reactie