Benodigdheden voor ongeveer 3 grote, dunne pizza’s:
Bodem:
400 gram speltbloem
100 Gram speltmeel
200 ml (=200 gram) lauwwarm water
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel Psyllium*
1 theelepel Arena palmsuiker**
7 gram droge gist (1 zakje)
Saus:
Een fles Sugocasa van Grand’italia
Voorheen maakte ik de saus zelf met uien, tomaat, peper, zout, knoflook en oregano, maar met deze fles saus is het zoveel sneller klaar!
NB: In bijna alle “kant en klare” pastasausen zit aardig wat suiker. In de flessen Sugocasa van Grand’Italia niet!
Beleg
350 gram kaas (ik gebruik geraspte mozzarella en belegen kaas door elkaar)
2 gesneden uien
300 gram rundergehakt op smaak gebracht met wat peper en zout
1 klein zakje Rucola
5 verse tomaten gesneden en met Knoflook, peper, zout en olijfolie
En laat verder je fantasie de vrije loop!
Ook nodig:
Bakpapier
Deegroller
Bakplaat of Pizza steen
Baktijd en temperatuur
Verwarm de oven voor op 220 Graden Celsius.
Kijk na 8 minuten door je ovenraampje of hij er al smakelijk uitziet, is hij nog wat bleek laat hem nog 2 minuten langer in de oven.
Aan de slag
Ik zet de kom van mijn keukenmachine op de weegschaal en weeg de droge ingrediënten op deze manier meteen af in de kom. Het zakje gist gooi ik aan de kant van de kom waar ik ook de Arena Palmsuiker heb liggen en het zout aan de andere kant (zout vermindert de werking van gist).
Dan zet ik de keukenmachine met de deeghaak aan en voeg langzaam, al draaiend de olie en het water toe.
Er moet een mooie, gladde deegbal vormen, is het deeg te nat dan kan je wat extra meel of bloem toevoegen. Is het te droog en ontstaan en allemaal kleine balletjes, voeg dan wat meer olie of een klein beetje water toe.
Als ik een mooie, gladde deegbal heb, haal ik hem uit de kom, smeer de kom in met olie, leg de deegbal weer in de kom. Met een schone theedoek over de kom zet ik hem in mijn raamkozijn (meestal in de zon en) op de cv en laat hem één uur rijzen.
Na een uur is het deeg 2x zo groot, ik kneed het deeg op het aanrecht 2 minuten goed door, verdeel hem in 3 ‘ballen’ en leg deze nog een kwartiertje weg op een stuk bakpapier.
Om een mooie, platte pizza te krijgen, zonder mijn hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier.
Ik druk de deegbal met mijn handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Echt! Probeer het maar!
Als ik de plak plat genoeg vind, verdeel ik een grote schep saus op de bodem, daarna gaat er altijd een hele hand gesneden uien op, dan de kaas en de rest van het beleg.
Ik vind het heel lekker om (biologisch) rundergehakt met peper en zout op smaak te brengen en daar plukjes van op de pizza te leggen.
Omdat de rauwe pizza op een vel bakpapier ligt, kan ik deze makkelijk vanaf het aanrecht op mijn (al hete) bakplaat “trekken”.
Nadat hij uit de oven komt leg ik er nog wat rucola en bruschetta tomaten op en…… “Genieten!”
*geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/
**De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt
[…] het eerste recept voor een speltpizza hier op de website, maar ik probeer de pizza altijd zo “gezond” mogelijk te maken. Dat idee heb ik even laten varen. Ik wil af en toe ook gewoon heel erg […]