Homemade Speltpizza JessicaOnline.nl

Homemade speltpizza

Deze ingrediënten heb je nodig voor de bodem van je homemade speltpizza:
500 gram speltbloem
200+30 ml lauwwarm water
3 eetlepels olijfolie
7 gram droge gist (1 zakje)
1 theelepel zout
1/2e theelepel ahornsiroop
1 theelepel psyllium (Niet in huis? Geen ramp, maar haal het voor de volgende keer vast in huis! :-P)

Dit is niet het eerste recept voor een speltpizza hier op de website, maar ik probeer de pizza altijd zo “gezond” mogelijk te maken. Dat idee heb ik even laten varen.
Ik wil af en toe ook gewoon heel erg GENIETEN van een overheerlijke pizza! Maar dan wel van spelt (ik verdraag geen tarwe).

Ik wil een fluffy, fluweel zacht deeg maken waarbij ik geen deegroller en spierballen nodig heb, maar het deeg zo (net als bij Domino’s) met de hand in vorm breng.

Voorheen gebruikte ik 200 ml water, daar beginnen we nu ook mee. Bloem op een hoopje, de droge gist aan de ene kant me de ahornsiroop en het zout aan de andere kant. (Anders werkt het elkaar tegen).
De olijfolie meng ik door de 200 ml water en giet dit op mijn bloem terwijl ik (of mijn keukenmachine met deeghaak) aan het kneden ben/is.

Als het vocht volledig opgenomen is en je hebt een mooie deegbal, dan voeg ik een klein scheutje water toe. Steeds als het helemaal door het deeg geabsorbeerd is, voeg ik nog wat toe. Dat kan tussen de 30 en 50 ml extra zijn! Ligt er ook aan of je de psyllium gebruikt, deze kan veel vocht vasthouden.

Als ik een prachtige deegbal heb, bestrooi ik de mengkom met wat bloem, leg de deegbal erin en zet de bak met een vochtige, schone theedoek eroverheen in de oven die ik op 40 graden heb staan. In de zomer wanneer het binnen 30 graden is, hoeft dat niet. Maar nu het 20 graden of kouder in huis is, is dat een lekker plekje om te rijzen. Na 1 uur rijzen kneed ik het deeg met de hand door en zet hem terug om nog tenminste een uur te rijzen.

Nu verdeel ik het deeg in 4 (even grote) stukken, draai er een bal van en duw hem met mijn handen plat. Terwijl ik het deeg steeds een stukje draai, duw ik met mijn vingertoppen het deeg naar buiten. Zo wordt de pizza steeds groter en platter.

Topping
Voor de saus gebruik ik een halve fles Sugocasa van Grand’Italia met een eetlepel tomatenpuree gemengd. Je kan hem op smaak brengen met wat peper, zout en eventueel knoflook.
NB: In bijna alle “kant en klare” pastasausen zit aardig wat suiker. In de flessen Sugocasa van Grand’Italia niet!

Beleg
Belegen kaas zelf geraspt van een plat stuk
Een bol mozzerella in plakjes
2 gesneden uien
Na het bakken op de pizza leggen:
plukje Rucola
5 verse tomaten gesneden en met Knoflook, peper, zout en olijfolie
En laat verder je fantasie de vrije loop!

Homemade Speltpizza JessicaOnline.nl

Baktijd en temperatuur
Verwarm de oven voor op 240 Graden Celsius. Laat de bakplaat alvast mee voorverwarmen. Als je, je pizza op een vel bakpapier maakt en je houdt de hete bakplaat tegen het aanrecht, trek je je pizza zo met bakpapier en al op de kokend hete bakplaat.


Kijk na 8 minuten door je ovenraampje of hij er al smakelijk uitziet, is hij nog wat bleek laat hem nog 2 minuten langer in de oven.

Eva eet hem vanwege haar koemelk-eiwit-allergie met alleen de tomatensaus en wat uien erop. En aan haar geluidjes van genot te horen, is hij zelfs dan overheerlijk!

Ga je deze pizza maken? Ik hoor graag hoe hij was!
Liefs Jessica…

 

Sharing is caring!

1 comment

[…] Hoe ik het deeg maak, lees je bij mijn stuk over pizza. Klik hier. […]

Laat een reactie achter