zoutdeeg vaderdag

Hart voor Moederdag

Zoutdeeg of zoals wij het vroeger
noemde: ”Brooddeeg”
Recept om 1 hart te maken, groot
genoeg voor 2 kleine handafdrukjes:
250 gram witte bloem (ik gebruik de aller
goedkoopste)
250 zout
125 ml water
1/2e eetlepel olie

Ik gooi alle benodigdheden in mijn keukenmachine met
deeghaak en zet de machine zo’n 2 minuten aan. Er moet een mooie, gladde bal
ontstaan die niet te veel plakt.

De bal leg ik op een bakpapier, rol hem uit
totdat hij ongeveer 1 cm dik is en boetseer er een hart van.

Dan leg ik Ilse(3,5) haar hand aan één kant van het hart en duw hem voorzichtig
in het deeg, daarna is Eva(9 mnd) aan de beurt en dat is een grotere uitdaging!
Ze begint het deeg te knijpen waardoor haar vingertjes aan de bovenkant veel
dieper in het deeg zitten, maar ik vind dat juist wel leuk! Het zegt wat over
haar pittige karakter <3

Ik leg het hart op het bakpapier in de oven die
voorverwarmd is op 120º C
voor minstens 90 minuten*.
Het is meer een versneld droogproces dan dat je het bakt.

Als het hart mooi wit en dus helemaal droog en
afgekoeld is, is het tijd om te gaan verven. Ik gebruik acrylverf, dus schortje
aan want dat gaat niet uit de kleren. De verf kan gewoon aan de lucht drogen.

handafdruk03

Als de verf droog is, mooi inpakken en je Vaderdag
cadeautje is klaar!

Wij maakte deze voor opa en oma dag wat moeder- en vaderdag in zit. Één van de harten hebben we ook nog met jachtvernis behandeld zodat deze bij het “tuintje” (graf) van opa kan liggen. Hij heeft er zeker een jaar gelegen voordat hij uit elkaar viel.

 

*Tip: Als de oven toch zo lang aan staat op een
lage temperatuur, is dit een uitstekend moment om ook paneermeel te maken,
bekijk mijn filmpje om te zien hoe ik dat doe!
https://youtu.be/UUE4NQYDpgE

Sharing is caring!

Geef een reactie