smeltpannenkoeken Ilse en eva

Spelt pannenkoeken

100 gram speltmeel
100 gram speltbloem (of 200 gram bloem en geen meel) 
350 ml havermelk (mijn voorkeur: ‘Oatly’)
150 ml kokosmelk
2 grote vrije uitloop eieren (3 middelgroot)
1 theelepel psyllium*
1/2e theelepel wijnsteenzuur** (of bakpoeder)
1 theelepel kaneel
4 druppels stevia (mijn voorkeur: green Sweet stevia met vanille smaak)
1 snufje zout

Koolzaad- of rijstolie om in te bakken

Wij zijn gek op pannenkoeken en eten minstens iedere week een keer pannenkoeken. Vaak wel 2x per week.
Toen bleek dat Eva een behoorlijk heftige koemelkeiwitallergie heeft en ze zelfs ziek werd als zij wat binnen kreeg via de borstvoeding als ik kaas of yoghurt at, moest ik flink schakelen in mijn eetgewoontes.
Na veel experimenteren kwam ik er achter dat de pannenkoeken met deze verhouding het beste lukken en erg lekker zijn!
De eiwitten die in koemelk zitten, zorgen ervoor dat de pannenkoeken wat elastischer zijn en zich daardoor makkelijker laten omgooien zonder te breken.

Ik gooi alle ingrediënten in de kom en zet mijn keukenmachine met garde aan.
De koekenpan staat al minstens 2 minuten op hoog vuur voordat de olie erin gaat. Doordat de pan loeiheet is plakt het beslag niet aan de pan. Wees niet te zuinig met je olie. Ik schenk wat olie in het midden van de pan én helemaal rondom langs de rand, daarna schep ik meteen een soeplepel beslag in het midden, wacht 5 seconden en verdeel dan het beslag over de hele pan. Door de olie langs de rand ontstaat er een knapperig randje en dat vind ik zo lekker!
Als het beslag verdeeld is zet ik het vuur na 10 seconden lager. Als het beslag ‘droog’ is, draai ik de pannenkoek om.

Als ik naar de ingrediënten van mijn pannenkoeken recept kijk, kan ik geen reden bedenken waarom deze pannenkoeken een minder gezond ontbijt (of lunch) vormen dan boterhammen. Eva (10 maanden) vindt ze ook heerlijk en ik geef ze haar met een gerust hart.

Mijn persoonlijke versiertip: gebakken appelschijfjes, kokochips (raw) en pecannoten. Oh en als ik straks weer zuivel ga eten… mascarpone! mmmm…
Ilse heeft graag een beetje Ahornsiroop op haar pannenkoek, wat ze “Speciale olie” noemt.

Ik vind het leuk als je me laat weten of je pannenkoeken lekker waren wanneer je mijn recept probeert en hoe je ze versiert hebt!

Eet smakelijk!

 

*geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/

**https://nl.wikipedia.org/wiki/Wijnsteenzuur

Sharing is caring!

Laat een reactie achter