Peren vanille cake

200 gram volkoren speltmeel
200 gram kokosolie (of roomboter)
150 gram Arenga palmsuiker
3 eieren
5 druppeltjes Stevia* 
Merg van 1 vanillestokje
1 theelepel pshylium** (als je dit niet in huis hebt, lukt je cake ook 🙂 )
½ theelepeltje bakpoeder
snufje zout

2 grote peren
Aardappelzetmeel
Bakblik en bakpapier

Oven voorverwarmen op 160℃ en tenminste 60 minuten bakken op 150℃ 


Eerst zelf plukken
Wij begonnen met onze cake op de boomgaard, waar we zelf appels en peren geplukt hebben. Dat is zo leuk en zou ik iedereen mét of zonder kinderen willen aanraden!

image
image

Eenmaal thuis moest er natuurlijk het één en ander met die appels en peren gebeuren! Ik maakte meteen 8 potten appelcompote en de volgende ochtend deze perencake.
Het was een uitprobeersel, want ik had nog niet eerder een perencake gemaakt. Ik ga hem dus ook nog eens anders proberen, maar wilde deze versie alvast met jullie delen.

image

Ik heb twee grote peren geschild en in plakken gesneden (ongeveer 1 cm dik). De buitenste 4 plakjes mocht Ilse meteen opeten. Uit de andere plakken haalde in het klokhuis, het steeltje liet ik eraan zitten, want dat staat zo gezellig!
De plakjes haalde ik door de aardappelzetmeel.

image

Hierdoor heb je de grootste kans dat ze rechtop blijven staan en niet mee omhoog komen zodra je cake in de oven rijst.
Zoals je op de foto ziet, haalde ik de plak helemaal door de zetmeel, maar alleen de onderste helft is beter aangezien de bovenste helft uitsteekt. 😉

image

Ik zet mijn mixkom op de weegschaal en meet de meel, kokosolie en arena palmsuiker af in de kom. Als je, je weegschaal na ieder ingrediënt weer op 0,00 zet kan je alles meteen bij elkaar mikken en afwegen zonder allerlei extra kommen vies te maken.
Voeg de eieren, vanille, Stevia, zout, bakpoeder en als je het in huis hebt, de psyllium toe en mix het geheel een paar minuten tot een mooi, glad beslag.

Ik leg een velletje bakpapier in het bakblik voordat ik mijn beslag erin giet, zodat de cake direct mooi los komt en ik minder mijn best hoef te doen tijdens de afwas.

image

Dan steek ik de plakjes peer in het beslag en zet de cake in de oven.
De oven heb ik voorverwarmd op 160℃, maar zodra de cake erin staat, zet ik de oven op 150℃ en de timer op 60 minuten. Na 60 minuten prik ik met een satéprikker (of dunne breinaald) in de cake, let op! Prik zowel vlakbij de peer als aan de randen! Komt de prikker op alle plekken mooi schoon en droog uit de cake, dan is hij klaar. Heb je nog nat beslag aan de prikker, laat de cake dan nog 15 minuten in de warme oven en test hem opnieuw.

Als de cake klaar is en het ruikt heerlijk in huis, kan je niet lang meer wachten met eten en van mij hoeft dat ook niet! 🙂

Voorzichtig met ovenhandschoenen haal ik het cakeblik uit de oven en door het bakpapier kan je heel voorzichtig de cake uit het blik tillen. Laat de cake 5 minuten op je aanrecht staan en snij er dan lekkere dikke plakken van! Probeer vlak langs de peer te snijden om de peer goed te zien zitten!

Eet smakelijk! 

Ga je dit recept of een van mijn andere recepten zelf proberen?
Laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter, dat zou ik heel leuk vinden!

image

*(Als je Greensweet stevia gebruikt, kan je het flesje met appel- of vanillearoma gebruiken)

**Geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: t waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com

Sharing is caring!

Laat een reactie achter