Appeltijd!

Afgelopen maart hebben mijn zus en ik samen met onze kindjes en familie een appelboom geplant ter nagedachtenis aan onze ouders.
Met Ilse maakte ik een lange lijst recepten wat we allemaal van onze eigen appels zouden maken. Helaas slaat onze 10 jaar oude appelboom dit jaar over met het geven van appels, dus maken wij ons op voor een dagje appels plukken op Landgoed de Olmenhorst.

Bovenaan onze ‘appel-to-do-list’ staat “Appelmoes"

2 kilo appels
200 ml verse jus d’orange
100 ml water (lekkerder: pure appelsap)
Optioneel: 6 druppeltjes Stevia (ik doe dit thuis niet)
5 glazen potjes (300 ml)
1 pan
mes of appelsnijder/-schiller

Om te beginnen zorg ik dat ik 5 schone, glazen potjes heb. Glas is fijn omdat je het kan reinigen met kokend water, of er zelfs in je soeppan de kook even over kan laten gaan en dat komt de houdbaarheid van je appelmoes ten goeden.
Ik heb glazen potjes gespaard met een inhoud van 300 ml en een zeer makkelijk te openen deksel. 😉

Vervolgens schil ik 2 kilo appels en haal de klokhuizen eruit. Wij hebben zo’n handig gadget die het klokhuis eruit haalt en de appel meteen in partjes snijdt.

Dan ben je meteen klaar, anders de appel nog in 8 partjes snijden.

image

Ik gooi alle appelpartjes in mijn grootste pan, voeg er 200 ml versgeperste
jus d’orange en 100 ml water aan toe en zet de pan met de deksel erop, op het
vuur.

Zodra ik de vloeistof zie borrelen, zet ik het vuur laag.
Dit laat ik 20 minuten zachtjes koken.
Na 20 minuten prik ik met mijn vork in de appeltjes;

-Zijn ze nog vrij stevig, laat ze dan nog even op staan, zit er nog vrij
veel vocht in de pan? Dan hoeft de deksel er niet op, maar blijf ik wel in de
buurt!
-Zijn ze nog vrij stevig en is al het vocht vrijwel verdwenen? Dan voeg ik nog
een beetje water toe en laat de pan nog een paar minuten zachtjes opstaan.
– Vallen de appelstukjes bijna uitelkaar, dan mag het vuur uit.

image

Appelcompote of appelmoes?

Chiazaad heeft een gelerend effect waarmee je het vocht van de jus d’orange, maar ook het sap uit de appels kan binden. Daarnaast heeft chiazaad een heel positief effect op je suikerspiegel* daarom strooi ik twee eetlepels chiazaad over de gekookte appels.

Ik ben gek op appelcompote, dus ik pak mijn garde en duw zachtjes met de garde op ieder appelstukje in de pan, ik roer de chiazaadjes door mijn appels en ik ben klaar.
Ben je een liefhebber van appelmoes, dan roer je de garde net zo lang door de pan totdat je geen stukjes meer ziet.

Vind je de appelmoes niet zoet genoeg, voeg dan maximaal 6 druppels Stevia (naturel of met kaneelaroma (Green-Sweet Stevia)) toe.

Nu de appelmoes (of –compote) klaar is, pak ik mijn jus lepel (die precies in mijn potjes past) en schep de loei hete appelmoes in de schone potjes die klaar staan. Ik vul ze tot de rand en doe de deksel er direct op. Zo laat ik ze op het aanrecht afkoelen, zodra ze afgekoeld zijn, zet ik ze in de koelkast.

Op deze manier (ongeopend en in de koelkast) kan je de appelmoes wel 6 weken bewaren!

Wedden dat ze eerder op zijn!? 🙂

image

Ga je een potje appelmoes weggeven, knip dan een leuk lapje stof van 15x15cm, leg deze over de dichte deksel en bind er een touwtje of elastiekje in de rondte omheen. Met een etiket of kaartje eraan waarop “Homemade appelmoes” staat, maak je het helemaal af.

image

* Chiazaad neemt veel vocht op en geeft daardoor een verzadigd gevoel. Naast dit verzadigd gevoel geeft chiazaad langzaam haar koolhydraten af aan het lichaam. Hierdoor worden insuline pieken in het bloed voorkomen.

Sharing is caring!

Laat een reactie achter