Knoflook-Uien-Rozemarijnbrood

Knoflook-Uien- en een Pistache-Abrikoosbrood

Ingrediënten Knoflook-Uienbrood:
250 gram speltmeel
5 gram zout
3,5e gram droge gist (half zakje)
1 theelepel psyllium*
110 ml lauwwarm water
40 gram olijfolie
2 teentjes knoflook
1/2e ui

Ingrediënten Pistache-Abrikoosbrood
125 gram speltmeel
125 gram speltbloem
5 gram zout
3,5e gram droge gist (half zakje)
1 theelepel psyllium*
110 ml lauwwarm water
40 gram olijfolie
95 gram gepelde pistache nootjes
10 ongezwavelde abrikozen in stukjes gesneden
1 theelepel kaneel
3 eetlepels hoornsiroop (of honing)

Ook nodig:
Bakpapier
Keukenmachine of sterke handen
Bakplaat of Pizza steen
Een schaal water voor in de oven.

Baktijd en temperatuur
Verwarm de oven voor op 200 Graden Celsius.
20 minuten op 200 graden C bakken, dan de oven
terugzetten naar 175 en nog 8 minuten bakken.

Aan de slag
Ik zet de kom van mijn keukenmachine op de weegschaal en weeg de droge ingrediënten op deze manier meteen af in de kom. Het zakje gist gooi ik aan de ene kant van de kom en het zout aan de andere kant (zout vermindert bij direct contact  de werking van gist). De knoflook pers ik in de knoflookpers en gooi daarna alles in de kom (ook was achterblijft in de pers).
De halve ui snij ik in zo fijn mogelijke reepjes van ongeveer 1 cm lang en dan gaan ze ook de kom in.
Ik zet mijn keukenmachine aan met de deeghaak en laat hem minstens 5 minuten draaien. Er moet een mooie deegbal ontstaan.
Ik haal de deegbal uit de kom, vet de kom en de deegbal in met olijfolie, leg de deegbal terug in de kom, dek hem af met een droge, schone theedoek en laat hem 1 uur rijzen om een warme plek.
Na een uur rijzen is het deeg twee maal zo groot geworden, ik kneed hem minstens 2 minuten met de hand door, vorm er een mooie bol van, leg deze op een stuk bakpapier op de bakplaat, zet de kom er ondersteboven overheen en laat hem nog een uur rijzen.
Na dit tweede uur haal ik de kom eraf, snij met een scherp mes een stuk of 5 ondiepe sneetjes in de bovenkant en dan kan het brood de over in.
Onderin de oven zet ik een bak water, door het stoom krijg je een hele mooie korst.

Voor het zoete broodje doorloop je dezelfde stappen alleen voeg je ipv de knoflook en uien de pistache en de in stukjes gesneden abrikozen toe.

 

*Geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: t waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Psyllium

Sharing is caring!

Geef een reactie