spelt pizza JessicaOnline.nl

Spelt pizza

Tussen de 10 en 15 minuten bakken op 220℃ 

Ingrediënten bodem:
250 gram speltbloem
250 gram volkoren smeltmeel
200 ml lauwwarm water
3 eetlepels olijfolie
7 gram droge gist (1 zakje)
1 theelepel zout
1 theelepel psyllium*
1/2e theelepel ahornsiroop of Arena palmsuiker
1 snufje oregano (optioneel)

Topping:
300 gram biologische rundergehakt (op smaak brengen met peper en weinig zout).
100 gram pittige salami (of vergelijkbare worst)
2 grote uien
150 gram geraspte mozzarella
300 gram geraspte belegen kaas
1 pot Sugocasa erbe van Grand’Italia (of 1 pakje tomaten passata)

Natuurlijk kan je de pizza versieren zoals je zelf wilt, maar dit is mijn favoriet!
Als de pizza klaar is leg ik er nog een plukje rucola en wat vers gesneden rauwe tomaten met olijfolie op.

Ook nodig:
Bakpapier, deegroller, keuken weegschaal, bakplaat of pizzasteen.

Dit recept is voor 3 middel grote pizza’s waar je tenminste met 4 volwassenen van kan eten.

Aan de slag
Ik zet de kom van mijn keukenmachine op de weegschaal en weeg de droge ingrediënten op deze manier meteen af in de kom. Het zakje gist gooi ik aan de ene kant van de kom en het zout aan de andere kant (zout vermindert bij direct contact  de werking van gist).

Ik zet mijn keukenmachine aan met de deeghaak en laat hem minstens 5 minuten draaien. Al draaien voeg ik het water en de olie toe.
Er moet een mooie deegbal ontstaan, ziet het er na een paar minuten draaien te nat uit? Dan voeg ik wat extra meel toe. Ziet het er te droog uit? Dan voeg ik wat olie of water toe.
Ik haal de deegbal uit de kom, vet de kom in met olijfolie, leg de deegbal terug in de kom, dek hem af met een droge, schone theedoek en laat hem 1 uur rijzen om een warme plek. Ik zet hem meestal op de cv 🙂

Terwijl het deeg staat te rijzen, snij ik alvast de uien, de tomaten, breng het gehakt op smaak en verwarm de oven voor.

Na dit uur kneed ik de deegbal, die nu 2x zo groot is, met de hand een paar minuten stevig door, verdeel hem in drie gelijke stukken, maak daar 3 mooie deegballen van en laat die nog 15 minuten op het aanrecht doorrijzen.
Dit is een mooi moment om de oven aan te zetten!

 

Pizza’s maken!

Om een mooie platte pizza te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier.

Ik druk de deegbal met mijn handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Dat werkt echt! Probeer het maar eens.

Als hij zo dun en groot is als ik wil, vouw ik het randje een klein beetje om. Ik vind dat leuk staan en heb het idee dat mijn toppings er dan beter op blijven liggen.

Ik prik met een vork wat gaatjes in de pizzabodem, schenk wat tomatensaus op de pizza en laat Ilse de saus met een lepel of vork mooi verdelen.
Dan gaan de uien erop, daarna de plakjes salami en daarna de kaas. Ik strooi eerst de belegen kaas erover en vul de gaatjes op met de mozzarella.
Als laatste pluk ik met de hand wat stukjes rauw gehakt die ik mooi over de kaas verdeel.

Als de oven heet is, haal ik de ovenplaat eruit (met een ovenhandschoen!) hou deze tegen mijn aanrecht aan waar de pizza ligt en trek dan voorzichtig aan het bakpapier de pizza op de gloei hete plaat en schuif hem zo snel mogelijk weer in de oven.

De pizza laat ik er ongeveer 10 minuten in, maar blij in de buurt! Zeker als je dit recept voor het eerst maakt! Iedere oven is anders en je weet nooit hoe snel het ineens gaat!
Kijk na 5 minuten al hoe hij er uit ziet om te beoordelen hoe lang je hem erin laat zitten. De pizza moet eruit zien als van een restaurant; knapperig gekleurd korstje, gesmolten kaas, gegaard gehakt en dat mooie gouden gloedje 😉

Terwijl de eerste in de oven zit, versier je de tweede pizza, dan kan die er meteen in als de eerste klaar is. Zorg dat je een plank hebt klaarliggen voor pizza 1 en loop dan gelijk naar pizza 2 om deze op de bakplaat te ‘trekken’.

Eventueel nu een plukje rucola en een schepje bruschetta tomaten erop en een foto maken om met mij te delen 😉 en dan… lekker eten!

Denk je na de 2e pizza….. we hebben genoeg gehad.
Versier pizza 3 ook, bak hem 5 minuten en bewaar hem in de koelkast (maximaal 3 dagen) of goed in een plastic zak of bak in de vriezer (maximaal 3 maanden).

Geniet ervan! Liefs Jessica…

 

*Geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: t waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Psyllium

Sharing is caring!

Laat een reactie achter