Spelt/Rogge pannenkoeken

Spelt/Rogge pannenkoeken

120 gram volkoren speltmeel
40 gram speltbloem
40 gram volkoren roggemeel
500 ml havermelk (mijn voorkeur: ‘Oatly’)
3 middelgrote vrije
uitloop eieren
1 eetlepel gebroken lijnzaad
1 theelepel kaneel
1/2e theelepel bakpoeder
1/2e theelepel zout

Koolzaad- of rijstolie om in te
bakken

Onze jongste dochter Eva is een lastige eter en heeft bovendien een
koemelkeiwit allergie. Je begrijpt dat koken en eten bij ons thuis (ook nog met
onze MODY) een echte uitdaging is!
Maar ik hou van uitdagingen en voor iedere hobbel in de weg vinden we een
omweggetje.

Als wij willen dat iedereen met een
gevulde maag het huis verlaat, moet het ontbijt er makkelijk in gaan en daarom
bak ik zo’n 5 keer per week pannenkoeken als ontbijt.

Als je zo vaak pannenkoeken eet, moeten ze wel gezond en voedzaam zijn! Daarom
kies ik voor zoveel mogelijk volkorenmeel, maar dat kleine beetje bloem en de
combinatie met rogge zorgen ervoor dat de pannenkoeken wat elastischer zijn en
dus beter lukken.

Handige shakefles van Whiskware*

Met kerst heb ik van Paul een heel handige shakefles (Whiskware) gekregen waarin ik
eerst een halve Liter havermelk kan afmeten en omdat ik hem op mijn weegschaal
heb staan, kan ik ook direct alle andere ingrediënten erin gooien terwijl ik ze
afweeg.

Er gaat een kleine gardebal in, dop erop en nadat ik het beslag flink geschud
heb, kan ik het beslag vanuit deze fles direct in de pan schenken.

image

De koekenpan staat al minstens 2 minuten op hoog vuur voordat de olie
erin gaat. Doordat de pan loeiheet is plakt het beslag niet aan de pan. Ik ben
niet te zuinig met olie, ik schenk wat olie in het midden van de pan én
helemaal rondom langs de rand, daarna schenk ik meteen het beslag in het
midden, wacht 3 seconden en verdeel dan het beslag over de hele pan. Door de
olie langs de rand ontstaat er een knapperig randje en dat vind ik zo lekker!

Als het beslag verdeeld is zet ik het vuur na 10 seconden lager. Zodra
het beslag ‘droog’ is, draai ik de pannenkoek om en bak deze kant ook nog
1,5 a 2 minuten op een half hoog vuur.

Eva eet de pannenkoek gewoon zo, Ilse heeft graag een heel klein beetje
Ahornsiroop op haar pannenkoek, wat ze “Speciale olie” noemt.
Mijn eigen favoriet is met gebakken
appelschijfjes, kokoschips en pecannoten.

Eet smakelijk!

Het beslag is in een afgesloten pot of fles in de koelkast tot 5 dagen houdbaar.

*Wil je zo’n handige shakefles winnen? Hou de site in de gaten, binnenkort hebben we een  leuke winactie van Wiskware en Culiking! Actie gesloten

Sharing is caring!

Geef een reactie