Spelt Matzes

Spelt Matzes

125 gram speltbloem
50 ml water

Bakplaat of pizzasteen, deegroller en bakpapier

Oven voorverwarmen op 250℃ ongeveer 8 minuten bakken

Omdat ikzelf vanwege mijn diabetes niet goed reageer op tarwemeel en al helemaal niet op tarwebloem eet ik liever graanproducten van een andere graansoort dan tarwe, zoals spelt, rogge, haver of boekweit.

Producten van spelt worden steeds populairder bij de consument en daar spelen de voedingsproducenten goed op in.
Maar er zijn nog altijd een hoop producten in de winkel te vinden die van tarwe gemaakt zijn en geen alternatief dus ik maak het zelf!

Zoals wel vaker wanneer ik ineens echt trek heb in iets wat ik vroeger (voordat ik wist dat ik MODY had) gewoon van tarwe at, vond ik dit jaar dat er geen Matzes op onze ontbijttafel mochten ontbreken met Pasen.

image

Ik keek in de supermarkt op de ingrediëntenlijst van de Hollandia matzes, deze kocht mijn moeder altijd als we een uitgebreid ontbijt hadden. Soms de grote en soms de kleintjes. Het smaakt naar mijn jeugd.
De enige ingrediënten zijn: tarwebloem en water! Heel fijn!
Dus ik ging thuis aan de slag met speltbloem en water en daar is voor een klein receptje de volgende verhouding uitgekomen (zie bovenaan). Wil je meer matzes maken? Vermenigvuldig het recept gewoon met 2 of 4!

Ik voegde het water bij de bloem in mijn keukenmachine totdat het een mooi, glad balletje was. Met de hand kneedde ik hem nog wat door, alleen al omdat dit deegje zo prettig aan voelt! Dat vond Ilse trouwens ook! En met een recept zo simpel, kan je natuurlijk de kinderen heel makkelijk laten helpen!

Tussen 2 vellen bakpapier rolde ik een deel van het deeg zo dun mogelijk uit, prikte er met een vork over de hele oppervlakte gaatjes in en deed hem in de oven. (En herhaalde dit totdat het deeg op was).

Het moeilijkste gedeelte
De oven had ik op de heetste stand voorverwarmd, dat is bij mij 250℃ en in ongeveer 8 minuten waren de matzes bruin en knapperig genoeg. Dit is echt een kwestie van in de buurt blijven en vaak door het ruitje van je oven gluren, want het gaat ineens heel snel en iedere oven is anders.

Met vaderdag kunnen wij aan de ontbijttafel helemaal de blits maken met zelfgemaakte matzes! Wat dacht je van een matzes in de vorm van een hartje?!?
Ze zijn ook erg lekker bij de borrel, met was (zelfgemaakte) dips, sausjes, smeersels, hoemoes (hummus), guacamole of vul maar in!

Leuk als je het recept gaat proberen en helemaal leuk als je dan een foto van het resultaat met me deelt via FB, Instagram, Twitter of de mail!
Liefs Jessica…

Sharing is caring!

Laat een reactie achter