5 jaar suiker vrij

Ik was zwanger van Ilse toen ik stopte met het eten van suiker (toegevoegd, geraffineerde suiker). Dat was moeilijk, maar ik was zeer gedreven omdat het direct belangrijk was voor de gezondheid van Ilse in mijn buik. Het is indirect ook belangrijk voor Ilse, want ik ben van plan om heel oud te worden (zeker 100 jaar!) Zodat Ilse en Eva heel lang hun moeder in goede gezondheid om zich heen kunnen hebben. Een betere drijfveer dan dat ik het voor mijn kindjes doe, is voor mij niet denkbaar!

Het is inmiddels 5 jaar geleden dat ik suiker uit mijn dieët geschrapt heb, ik weet inmiddels best veel over voeding en leer iedere dag wel weer iets nieuws. Al is het maar omdat ik bij de komst van Eva me ook moest verdiepen in een koemelk-eiwit allergie, welke bij haar geconstateerd werd toen ze 5 weken oud was. En op dit moment zitten we in een zoektocht naar weer een nieuwe allergie van Eva:”Soja”. Hoe ironisch?! Dat de dochter van Paul (de Vegetarische Slager) allergisch blijkt te zijn voor soja!

Het overkomt je, we hebben er allemaal niet om gevraagd. Maar als je er dan mee geconfronteerd wordt, gaat het er vooral om;”Hoe ga je ermee om?”
Ik weet maar 1 manier en dat is doorgaan! Lezen, uitzoeken, bedenken en er nog steeds een lekker, gezond en gezellig feestje van maken.
Ik ben blij dat ik de tijd kan vrijmaken om alles uit te zoeken, om recepten te proberen, ontzettend veel te lezen over deze onderwerpen en dat ik er voor de kinderen kan zijn. Om ze te begeleiden, om persoonlijke lunchpakketten te maken en de leidsters op de crèche te instrueren wat Ilse en Eva wel of niet mogen eten. Om familie, buren en vrienden ook uit te leggen wat wel en wat niet kan of mag als het aankomt op voeding in combinatie met onze kinderen.

De Basisschool
Het is een onderwerp, niet alleen sinds Ilse 4 jaar geworden is, maar eigenlijk al vanaf haar geboorte. Soms leek het de meest dringende vraag van mijn vriendinnen:Hoe ga je dat doen als Ilse naar de basisschool en kinderfeestjes gaat!?”

Met vraagtekens, soms een opgetrokken wenkbrauw, vermoeidheid (”Pfff wat een werk Jess!”) en respect heeft onze omgeving gezien hoe ik het voornemen om Ilse (en later ook Eva) suikervrij op te voeden in uitvoering bracht.
Toch was daar op iedere verjaardag of speeldate die ene vraag. Ik wuifde die weg met grappen dat ik de wereld zou veroveren met mijn suikervrije opvoeding en de regels van de school zou veranderen! Inmiddels zit Ilse sinds 1 november op de basisschool en ik kan je het volgende vertellen:

In de klas ligt een trommeltje met door mij geselecteerde traktaties voor Ilse, als er iemand iets uitdeelt wat zij niet mag hebben, krijgt ze daar iets uit.
De eerste maanden pakte de meester daar wel eens iets uit voor haar, maar inmiddels begint het een en ander over datum te raken omdat de ouders ons hebben leren kennen. Met name de kinderen weten dat Ilse geen suiker mag en willen graag dat zij ook een traktatie van hem of haar kan eten. Dat heeft soms geresulteerd in een aparte traktatie voor Ilse, maar veel vaker delen de kindjes aan de hele klas iets uit dat Ilse mag! En daarmee besparen ze Ilse een gevoel van “anders zijn”, de andere kindjes een ongezonde traktatie en de leerkracht een klas vol stuiterende kinderen, ik zeg een win-win-win-situatie!

Hotline
Alle ouders hebben mijn nummer en mogen me ook altijd bellen, appen of mailen om advies te vragen. En dat doen ze ook geregeld.

Ik vind het echt hartverwarmend hoeveel rekening er met elkaar gehouden wordt.

Dit weekend had Ilse haar eerste kinderfeestje van een meisje uit haar klas die ze alleen van school kent. Haar vader smste me over taart, limonade en pannenkoeken. De vader had al gezien dat de bakker waar ze de taart gaan halen ook gebakjes heeft die suikerarm zijn.
Ik heb de bakker gebeld en gevraagd wat de ingrediënten waren en tot mijn grote blijdschap waren deze gebakjes zeker geschikt voor ons en heb ik dat aan de vader van de jarige kunnen, doorgegeven.

Natuurlijk kost dit me allemaal extra werk, maar zo hebben we toch allemaal wat met onze kinderen? Ze hebben allemaal en “gebruiksaanwijzing” en in die van onze kinderen staat vooral heel veel over voeding.
Wat zeg ik!? Gebruiksaanwijzing? Het is een hele website geworden, die ik wekelijks aanvul en waar jullie allemaal op mee kunnen lezen.
Omdat, als het op suiker aankomt, je geen diabetespatiënt hoeft te zijn om baat te hebben bij minder (of geen) suiker eten!

Gezonde school en gezond trakteren
Wat ik ook nog leuk vind om met jullie te delen is dat ik door de directie van de basisschool gevraagd ben om deel te nemen aan de werkgroep: De gezonde school. Zo kan ik samen met de directie, één andere ouder en een paar leerkrachten meedenken hoe we de hele school kunnen inspireren om gezond te trakteren, gezonde broodtrommels te vullen en gezond te drinken.

Daarom zal ik deze zomer ook een onderdeel aan deze website toevoegen en dat is: Trakteren! Heb je een leuk idee voor een gezonde traktatie? Mail me! Ik neem al jullie gezonde traktaties graag op in onze collectie zodat we steeds meer ouders en kinderen kunnen inspireren om gezond te trakteren!

Ik kan nu dus zonder te jokken, serieus antwoord geven op die prangende vraag van mijn vriendinnen. En ik ben niet van plan om ooit te stoppen met onze gezonde manier van leven waardoor we geen medicijnen en geen insuline meer hoeven te gebruiken voor onze diabetes (type MODY). Lees vooral mee en laat af en toe wat van je horen, dat vind ik leuk!

Liefs Jessica…

Sharing is caring!

Laat een reactie achter