JessicaOnline.nl BNR koekje

BNR Koekjes

200 gram volkoren speltmeel
100 gram kokos olie (of roomboter)
1 ei
70 gram Arenga palmsuiker*
4 druppels Stevia (eventueel van Green Sweet Stevia met vanille smaak)**
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel koekkruiden
snufje zout

Ook vast klaarleggen: keukenweegschaal, deegroller, bakpapier, bakplaat, uitsteekvormpjes.

18 minuten in een voorverwarmde oven van 150º C

Als je te gast bent om te praten over je suikervrije levensstyle en dito website, kan je natuurlijk niet met lege handen aankomen.
Daarom maakte ik speciaal voor tijdens de uitzending deze BNR-koekjes.

Om te beginnen zet ik de beslagkom van mijn mixer op de weegschaal en mik alles erin.

Als alles afgewogen is, zet ik mijn keukenmachine aan. Ik gebruik de deeghaak. Zodra het mengsel zich tot een bal vormt, is het klaar. Is het erg warm, zoals vandaag, moet je het deeg een beetje helpen door het naar elkaar toe te scheppen en wellicht zelf tot bal te duwen.

Zet het deeg ongeveer 10 minuten in de koelkast zodat het wat steviger wordt.

Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier.

Ik druk de deegbal met mijn handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Echt! Probeer het maar eens.

Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag.
Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat.
Maak steeds opnieuw een plak om uit te steken totdat al je deeg op is.

Je houdt altijd een stukje over en daar maken wij dan een extra speciale, wat groter koek van voor iemand in het bijzonder. Dat zijn er bij ons meestal twee; Ilse en Eva.

Tip: Dit recept is ook perfect om kruidnootjes te maken. Voeg je een extra snufje zout aan toe en draai balletjes, in de oven krijgen ze vanzelf een platte onderkant.

 

*De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt

**Stevia zoetstof is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia plant, een kruid afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika. Thans wordt de plant voornamelijk gekweekt in Paraguay, Brazilië en China. Stevia zoetstof bevat geen calorieën, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker. Bron: Greensweet-stevia.nl

Sharing is caring!

1 comment

[…] uitsteken. Zoals deze kers-(boom)-koekjes. –>>> Fan van koekjes? Kijk eens naar deze speculaasjes met volkoren […]

Laat een reactie achter