kruidnootjes JessicaOnline.nl

Spelt Kruidnoten

Deze ingrediënten heb je nodig voor voor zo’n 50 spelt kruidnoten:

100 gram roomboter of kokosolie (even zacht laten worden in de oven die aanstaat of 10-20 seconde in de magnetron.)
1 ei
200 gram volkoren speltmeel
55 gram Arena palmsuiker of Erytrithol*
4 druppels Stevia (eventueel van Green Sweet Stevia met kaneel smaak)**
½ theelepel bakpoeder
2 Theelepels koekkruiden
Theelepeltje zout
1 theelepel psyllium*** Optioneel; geen ramp als je het niet gebruikt

Ook vast klaarleggen: keukenweegschaal, bakpapier, bakplaat,

18 minuten in een voorverwarmde oven van 150℃

Ik hou van lekker makkelijk, daarom zet ik de beslagkom van mijn mixer op de weegschaal en mik alles erin. Meestal zit een van de meiden op het aanrecht en helpt me met alles in de kom doen, dus er gaat ook wel eens wat naast.

Het is een “monkey proof” recept, het hoeft niet op de gram nauwkeurig en dat is fijn als je kleine “hulphandjes” hebt.

Als alles afgewogen is, zet ik mijn keukenmachine aan. Ik gebruik de deegvlinder, als je een handmixer hebt, gebruik je de deeghaken.

Zodra het mengsel zich tot een bal vormt, is het klaar.
Zet het deeg 10 minuten in de koelkast zodat het weer wat steviger wordt.

image

Om spelt kruidnoten te maken, draai je gewoon balletjes tussen je handen. Leg ze niet te dicht op elkaar op het bakpapier op de bakplaat. In de oven krijgen ze vanzelf een platte onderkant en zien ze er ineens uit als echte kruidnoten.

Als de spelt kruidnoten nog warm zijn, zijn ze een klein beetje zacht/in te duwen. Naar mate ze afkoelen worden ze knapperiger.
Zijn ze niet een klein beetje zacht, maar echt zacht? Geef ze dan nog een paar minuutjes extra baktijd. Iedere oven is anders dus dat moet je echt even testen.

Eet smakelijk!
Mocht je dit recept gaan maken? Dan vind ik het leuk als je het me laat weten via een berichtje op Facebook, Instagram of Twitter!

Veel plezier met Sint en de Pieten!
Liefs Jessica…

image

 

—>>> Bekijk hier een filmpje met 3 handige tips voor het bakken van koekjes! <<<—

*De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt

* Wat Erythritol is, kan je hier lezen. Je kan het hier ook een kleine verpakking bestellen. Meteen een kilo bestellen kan hier.

**Stevia zoetstof is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia plant, een kruid afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika. Thans wordt de plant voornamelijk gekweekt in Paraguay, Brazilië en China. Stevia zoetstof bevat geen calorieën, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker. Bron: Greensweet-stevia.nl

***Psyllium is mijn geheime ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com

Sharing is caring!

2 comments

Prima recept, echter zou ik er zelf twee x zoveel speculaas / koekruiden in doen voor de smaak. Heb wel iets minder palmsuiker gedaan.

[…] Geen probleem met gluten? Probeer dan mijn volkoren spelt kruidnootjes. […]

Laat een reactie achter