Speculaasje van Victor Driessen voor JessicaOnline.nl

Zuivelvrije speltspeculaas

Heb je ze al geproefd? De speculaasjes van Victor en mij?
Misschien ken je het verhaal nog niet, dus even in het kort: Voor de Haagse intocht van Sinterklaas ging ik met mijn speculaas recept onder de arm naar Bakkerij Victor Driessen, waar ik vaste klant ben.
Hij heeft het recept geperfectioneerd en er inmiddels al 6000 speculaasjes van gemaakt! We hebben samen meegelopen met de intocht in Den Haag en heel veel mensen (inclusief Sinterklaas en de burgemeester) laten proeven van onze “Guilt-free” speculaasjes.
Nu heeft Victor zijn recept met mij gedeeld en ik mag het weer met jullie delen voor huis-tuin-en-keuken-gebruik! 😀

Het beste resultaat krijg je als je het deeg een dag van te voren maakt en dan 24 uur in de koelkast (goed afgesloten) bewaard.

100 gram volkoren speltmeel
65 gram kokosbloesemsuiker
40 gramCacaoboter (gesmolten)
25 gram rijstolie
8 gram ei-dooier
5 gram speculaaskruiden
2 gram bakpoeder
1 gram zout

Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes/kruidnootjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen. 

Weeg eerst alles af, laat de cacaoboter au-bain-marie* smelten, voeg je het samen in je beslagkom en mix je het deeg met je deegvlinder of deeghaken tot een mooi en gelijkmatige deegbal. Leg het deeg nu goed afgesloten in de koelkast om er pas de volgende dag koekjes van te maken.

De volgende dag kneed je het deeg weer helemaal opnieuw door totdat het weer lekker soepel is, voeg eventueel een sprenkeltje water toe. Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier. Druk de deegbal met je handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Echt! Probeer het maar eens.

Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag of je draait er kleine balletjes van om kruidnootjes te maken.
Ga je koekjes maken, zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat. Om het deeg makkelijker uit je uitsteekvormpje te krijgen, kan je het vormpje met wat maizena bestrooien. (Tip van Victor!)
Maak steeds opnieuw een plak om uit te steken totdat al je deeg op is.

Uiteindelijk hou je altijd een stukje over en daar maken wij dan een extra speciale, wat groter koek van voor iemand in het bijzonder. Die is bij ons meestal voor de meisjes.

Ga je dit recept maken? Dan vind ik het super leuk als je me laat weten hoe ze gelukt zijn!
Liefs Jessica…

voedingswaarden speculaas jessica en victor

per koekje minder dan 0,03 gram zout

*Au bain-marie: plaats een pannetje met water (klein laagje) op laag vuurtje met daarop een schaal die de pan afsluit. Hetgeen je wil laten smelten leg je in het schaaltje. De hitte van de stoom van het kokende water zal je product laten smelten.

Foto uit het AD van fotograaf: Nico Schouten

Sharing is caring!

5 comments

Mooie site met leuke recepten. Begrijp alleen niet waarom er suikervrij boven het recept staat terwijl er 65gram kokosbloesemsuiker in het recept staat. Suiker is toch suiker? De wetenschap is er toch uit dat je lijf hetzelfde reageert op kristalsuiker als op kokosbloesemsuiker, honing, agave siroop, appelconcentraat enz.?

Je hebt helemaal gelijk dat ze niet suikervrij zijn. Ze zijn vrij van geraffineerde suiker.
Het aantal calorieën is nagenoeg hetzelfde, maar hoe je lijf er op reageert niet.
Dat heeft te maken met de Glycemische Index. Bij weetjes schrijf ik daar meer over.
https://jessicaonline.nl/2017/05/20/429/
Bedankt voor je reactie en het compliment! Liefs Jessica…

Bedankt voor je snelle reactie. Helaas ben ik het niet eens met je redenatie over de lagere Glycemische Index van Kokosbloesemsuiker. Ook het Diabetes Fonds stelt dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de vaak overgenomen GI van 35 voor deze suiker: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/veelgestelde-vragen/gezonde-ongezonde-suikers.
Blijkbaar heeft een Filipijns Departement van Landbouw dit verklaard, maar het is natuurlijk in hun belang om zoveel mogelijk van dit produkt te verkopen. Er zijn verschillende meningen hierover en als je je er goed bij voelt prima. Om de GI van 35 zomaar over te nemen zonder kanttekening lijkt me niet terecht. Succes met de site.

Toch reageer mijn lichaam wel degelijk heel anders op gewone tafelsuiker of Palmsuiker. Als ik een pannenkoek met poedersuiker eet stijgt mijn bloedsuikerspiegel zo hoog dat ik behoorlijk wat eenheden insuline moet spuiten om een hyper te voorkomen. Eet ik dezelfde pannenkoek met Arena palmsuiker dan kan mijn lichaam het zelf aan en blijft die enorme stijging uit.
Mijn HbA1C zit nu onder de 40 mmol/mol! De laatste keer was hij zelf 38 mmol/mol, Mijn internist was zo blij en trots op me dat ze hardop wenste dat al haar patiënten zo zouden eten als ik.
Dus of het wel of niet wetenschappelijk bewezen of ontkracht is, maakt wat dat betreft niet uit voor mij. Ik heb het bewijs iedere keer zelf weer in mijn bloed en dat is reden genoeg om het vol te houden.
Ben jij ook diabeet?
Liefs Jessica…

Fijn dat het bij jou goed gaat. Toch kan je de waarschuwing van het Diabetes Fonds niet negeren. Een verschil in bloedsuikerspiegel na het eten van een pannenkoek met poedersuiker of kokosbloemsuiker kan veel redenen hebben. (Dikte pannenkoek, wat je daarvoor gegeten hebt, erbij drinkt, emotie etc.) Beetje moeilijk vergelijken dus, maar misschien werkt het niet, maar helpt het je wel. Helaas zal dat waarschijnlijk niet bij iedereen zo zijn en daarom ben ik nog steeds van mening dat je niet zomaar de GI kan overnemen van andere soortgelijke sites zonder ook een verwijzing naar de mening van de experts. Ik ben geen diabetes patient maar heb wel een familielid met coeliakie en lees dus al heel lang alle etiketten nauwkeurig en heb speciale interesse in voeding. Daarom vind ik je site ook leuk en wens ik je er veel succes mee.

Laat een reactie achter