birdcakes JessicaOnline.nl

Birdy cakes

-Rose-
Ik vind het soms zo heerlijk om met een lekkere kop thee aan de keukentafel te zitten en te kijken naar wat er allemaal in de tuin gebeurt. In de zomer met de deuren open terwijl de meisjes heerlijk buiten spelen in de zandbak of met water. In de winter is het wat kaal buiten, maar komen er veel vogels de tuin bezoeken, wat ook een gezellig beeld geeft. De meisjes vinden het zo leuk om achter het raam te kijken welke vogels ze allemaal zien. Om nog meer vogels aan te trekken zetten we een voederhuisje in de tuin en maakten we zelf allerlei lekkers voor de vogels. Een hele leuke activiteit voor een koude wintermiddag.

birdcakes JessicaOnline.nl

Ik kocht blokken plantaardig frituurvet van Albert Heijn. Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij, dus is dit goed geschikt om vogelvoer mee te maken*. Het vet wordt al snel heel heet in de pan, dus ik liet het op zacht vuur voor iets meer dan de helft smelten, zette toen het vuur uit en roerde de blokken verder door totdat ze helemaal gesmolten waren. Zo was het warm maar niet te heet, belangrijk omdat ik het samen met de kinderen maakte. Vervolgens strooiden Lily en Mila het zadenmengsel (vogelvoer) in het vet en roerden ze dit goed door. Het mengsel goten we in verschillende vormen: een taartvorm en de rest in kleine bloemvormpjes en cupcakevormpjes omdat we nog zoveel over hadden. Siliconen vormen werken goed omdat de ‘vetbol’ hier later makkelijk uit te halen is. Ik gebruikte daarnaast cupcakeliners van dik glanzend papier, omdat deze wel tegen een regenbui kunnen. In de cupcakes deden we voordat het mengsel ging stollen een stevige katoenen draad, zodat we ze daar later aan konden ophangen in de boom in de tuin.

Toen alles afgekoeld en gestold was, konden we al het lekkers uit de vormen halen en versieren met besjes, kersen, doppinda’s en andere dingen de vogels mogen eten.

birdcake JessicaOnline.nl

De sneeuwpoptaart hebben we buiten op een tafeltje gezet, een paar cakejes in de boom gehangen en een bloemetjesvetbol legden we in het voederhuisje. De rest hebben we (zonder fruit of andere dingen die kunnen bederven) in een afgesloten bak bewaard, zodat we later deze winter als het op is weer wat kunnen bijvoeren. En een succes dat het is! De roodborstjes, pimpelmeesjes, koolmezen en mussen zijn aan het smullen (en af en toe een dikke duif, maar dat klinkt iets minder romantisch). En wij genieten van al het moois in de tuin, met een lekkere kop thee. 🙂

* Bron: www.vogelbescherming.nl

 

JessicaOnline.nl Gastblogger Rose

Sharing is caring!

Laat een reactie achter