Schoftjes Rose JessicaOnline.nl

Kookschort voor een mini-chef

-Rose-
Ik hou van koken en bakken. De meisjes delen die liefde met mij. Ze willen graag helpen in de keuken en zo nu en dan maken we samen wat lekkers. Een muziekje op, kookschorten voor en lekker knoeien met pollepels, gardes, kommen, meel, eieren en andere ingrediënten. Als je nu denkt dat ik dit elke dag doe, nee hoor, ik ben als moeder ook wel eens (lees: regelmatig) gewoon moe en denk dan aan het einde van de dag “ohja, ik moet ook nog koken!” Op dat soort momenten zet ik gewoon lekker een filmpje voor ze op en maak ik gauw een van de makkelijke dingen klaar (spaghetti Bolognese bijvoorbeeld) waarvan ik weet dat ze het goed eten, zonder gezeur. 😉

Maar op andere momenten kan het zo ontzettend gezellig zijn!

En het maakt het natuurlijk nóg een beetje leuker met een hip kookschort! “Mét flamingo’s en een zak aan de voorkant, voor de pollepel”, op verzoek van Lily en Mila.

Ik maakte er voor allebei de meisjes één, die aan beide kanten te dragen is.

Ik vond het leuk om gebruik te maken van twee verschillende stoffen per kookschort, voor een mooi contrast.

Schoftjes Rose JessicaOnline.nl

Voor ieder schort knipte ik de volgende patroondelen (zie foto’s):

  • twee keer het ‘lijfje’ op de stofvouw (voor en achterpand)*
  • vier keer de zak, op de stofvouw
  • een rechte strook van ongeveer 1,40m bij 7 cm

*De ronding die je in het voor- en achterpand knipt (het ‘armsgat’), zit vrij hoog, dus je kunt er ook voor kiezen deze iets lager te knippen, dan zit het vooral bij iets langere kinderen mooier. Houd dan voor de grootte aan de linkerkant bijvoorbeeld 30 cm aan en laat het bovenaan 8 cm op de stofvouw, teken hier uit de losse pols een mooie ronding uit.

Ik stikte de twee zakken met de goede kanten op elkaar en liet een gedeelte aan de onderkant open om te keren. Daarna heb ik de gekeerde zakken aan de bovenkant doorgestikt en op het voor- en achterpand gespeld, waarbij ik de onderkant naar binnen vouwde (zie foto’s). De zakken naaide ik vervolgens aan de zijkant en onderkant vast (bovenkant open laten).

Vervolgens legde ik het voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar en markeerde ik aan de bovenkant en zijkanten met een speld een afstand van 4 cm (zie foto).

Ik stikte het schort dicht, maar liet aan de onderkant een stuk van ongeveer 10 cm open en de afgespelde stukjes van 4 cm aan de boven- en zijkant ook (daar komt de band doorheen).

 

Na het omkeren van het schort, stikte ik het hele schort door (zie foto), waarbij ik de onderkant weer netjes naar binnen vouwde en de stukjes van 4 cm nog steeds open liet. Langs het armsgat stikte ik het schort daarnaast door met een afstand van ongeveer 3,5 cm vanaf de rand, om twee tunnels te creëren, ik volgde daarbij de markering naast het voetje van mijn naaimachine om mooi overal dezelfde afstand te houden.

 

De lange strook stof van 1,40 vouwde ik in de lengte dubbel (even strijken is het makkelijkste) en stikte ik vast, waarbij ik aan het uiteinde aan de binnenkant een veiligheidsspeld vastmaakte om later de strook makkelijker te kunnen keren (zie foto).

Na het omkeren van de lange strook, werkte ik het uiteinde netjes af door dit naar binnen te vouwen en te stikken en trok ik de band met een veiligheidsspeld door de tunnels (zie foto). Je kunt het schort zo makkelijk aantrekken en het eenvoudig op de gewenste hoogte vastknopen.

Ik wil er nu zelf eigenlijk stiekem ook eentje, vooral door die flamingo’s. Dus wie weet naai ik nog even verder 😉

Dit is ook een leuk project voor beginners, echt, gewoon doen! Gaan jullie ook aan de slag? Laat het ons weten! 🙂

Liefs,
Rose

Sharing is caring!

Laat een reactie achter