JessicaOnline.nl koekjes Oldenbroek

Koekjes versieren

200 gram volkoren speltmeel
100 gram gesmolten kokosolie of roomboter
1 ei
70 gram palmsuiker
4 druppel stevia met vanillie aroma
1/2etheelepel bakpoeder
theelepel zout
1 theelepel psyllium*
Het merg van 1 vanillie stokje

15 minuten op 150℃ bakken

Om te beginnen laat ik de kokosolie  smelten, dat kan 20 seconde in de magnetron op 900 watt of au-bain-Marie.
Ik zet mijn beslagkom op mijn weegschaal en weeg alles direct af in de beslagkom. Zorg wel dat je de weegschaal steeds weer op nul zet en dat je er niet tegenaan stoot. Op deze manier maak ik minder afwas ;-).

Als alle ingrediënten in de beslagkom zitten mag de keukenmachine aan het werk, ik maak het beslag met de deegvlinder. Heb je een handmixer, gebruik dan de deeghaken. Als er een mooie deegbal ontstaat, is het deeg klaar.
Je krijgt het beste resultaat als je het deeg nu in de koelkast legt en pas de volgende dag de koekjes gaat uitsteken.

De volgende dag kneed je het deeg dan opnieuw soepel (eventueel met een paar druppels water als het erg brokkelt) en maak je er een mooie, platte plak van. De plak moet ongeveer 5 mm dik zijn.

Strooi op een bordje wat maïzena waar je, je uitsteekvormpje steeds op terug legt zodat er wat maïzena aan je uitsteekvormpje blijft hangen. Dit zorgt ervoor dat je deeg makkelijker los komt van het vormpje.

Als al je deeg uitgestoken is, mogen de koekjes de oven in. Ik verwarm de oven altijd wat hoger voor, zodat, wanneer je warmte verliest bij het openen van de oven, de oven nog altijd de temperatuur heeft die nodig is. In dit geval verwarm ik heb voor op 170℃ en zet de oven terug op 150℃ zodra de koekjes erin zitten. Bij mij zijn de koekjes perfect na 15 minuten, maar iedere oven is anders, dus blijf in de buurt en controleer na 10 minuten of ze niet te donker worden. Echt knapperig worden de koekjes pas als ze afkoelen, maar ze moeten wel al stevig zijn na 15 minuten, zijn ze nog erg bleek en zacht, geef ze dan een paar minuten extra in de oven.

*Geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: t waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Psyllium(Dit ingrediënt is optioneel)

JessicaOnline.nl Laura Oldenbroek Jessica Mendels Koekjes versieren

Versieren

Icing (Poedermengsel van stevia en erythritol)
Water
Bietensap
4 pilletjes norit
3 kleine glaasjes
3 spuitjes
satéprikker

Maak drie verschillende kleuren icing.
Wit is het makkelijkste, je mengt slechts de icing met water. Voeg steeds maar heel weinig water toe, want het is zonde als je te veel icing maakt omdat je steeds meer poeder moet toevoegen omdat je te veel water hebt gebruikt.

Rose maak je op dezelfde manier als wit, alleen gebruik je bietensap ipv water.
(Zo kan je ook wortelsap gebruiken voor oranje en spinazie sap voor groen.)

Zwart is wat uitdagender om te maken. Ik heb de Norittabletjes met mijn vijzel tot poeder gevijzeld, hier voeg ik de icing en wat water aan toe.

Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je ze gaat versieren.

Je kan de koekjes nu besmeren met de icing, let er wel op dat het super zoet is. Mijn eigen voorkeur gaat uit naar accenten, maar mijn kinderen vinden wat grotere stukken icing ook heel lekker.

Je kan ook de icing in een (dokters) spuitje doen om zo wat beter te kunnen doseren.
Laat je fantasie de vrije loop en versier de koekjes zoals jij dat wil!

De icing droogt vrij snel op, na een klein uurtje kan je ze al inpakken om ergens anders uit te delen, maar je kan ze natuurlijk ook gewoon direct thuis serveren!

Veel plezier met het maken, ik ben heel erg benieuwd naar jullie creaties! Deel je een foto op social media met #JessicaOnline als je een foto van het resultaat gemaakt hebt? Dat vind ik heel leuk.

Liefs Jessica…

Video uitleg:

 

Sharing is caring!

Laat een reactie achter