LEVEN magazine winter 2018:2019 Illie Billie Jessica Mendels, Ilse en Eva

Honkvast in Den Haag – LEVEN Magazine

Van soap naar speelfilm, van een Haagse comedy naar een eigen blog. En dit jaar kwam haar eerste kinderboek en een bijzondere sausenlijn uit. Voor Jessica Mendels is geen zee te hoog. Tien vragen voor de enthousiaste Haagse actrice, presentatrice en schrijfster.

1) Vertel eens over je Haagse jeugd
“Ik ben opgegroeid in het Regentessekwartier en woon nog steeds in dezelfde straat als toen. Vroeger was het rond het Koningsplein een beetje de hood; in mijn tienerjaren hingen daar gangs rond en werd er gedeald. Tegenwoordig leven we op stand tussen de artsen en advocaten. We hadden een heel actief gezin. Mijn vader – John Mendels – was muzikant, goochelaar en clown (Johnny Mendola). Hij was vaak ’s avonds weg. Mijn zus Mandy en ik hadden 15 uur turntraining per week. Zij was beter dan ik, hoor. Daarnaast danste ze bij FaFa en ging ik naar theaterschool Rabarber.”

2) Hoe ben je bij televisie terecht gekomen?
“Vanaf mijn dertiende zat ik iedere maand in de trein naar Amsterdam om te auditeren. Mijn debuut was in Het glinsterend pantser, een verfilming van een roman van Vestdijk met onder andere Thom Hoffman en Tamar van den Dop. Ik vond het fantastisch om in de huid van iemand anders te kruipen. Toen ik negentien was, speelde ik voor het eerst mee in Goede Tijden Slechte Tijden. Daarna volgden Costa! (2001) en de Haagse serie Pauwen en Reigers (2008). Toch heb ik geen toneelschool gedaan; direct na de havo vonden ze me te jong. Toen heb ik me last minute ingeschreven bij de pabo en met veel plezier de opleiding gevolgd. Zes jaar lang gaf ik les op de Annie M.G. Schmidtschool in Duinoord. Dat combineerde ik met acteren en presenteren.”

3) Hoe Haags ben je?
“Ik ben hier altijd blijven wonen, terwijl veel van mijn collega’s voor hun carrière naar Amsterdam vertrokken. Ik heb gekozen voor mijn leven hier, mijn privéleven is te belangrijk. Toen mijn moeder ongeneeslijk ziek werd, wilde ik in de buurt zijn. Mijn man Paul komt uit Wateringen, onze vrienden wonen hier; ik zie niet gebeuren dat we ooit weggaan uit Den Haag.” —>>> Filmpje uit 2011 <<<—

4) Wat is het meest bijzondere op werkgebied dat je ooit in Den Haag gedaan hebt?
“Van Pauwen en Reigers zou ik zo nog twintig seizoenen willen doen. Dat was zo’n machtig mooie productie. Heerlijk om plat Haags te praten en op de scooter naar de set te rijden. Ik speelde een serveerster in een strandtent op de boulevard. Stephan Evenblij, Bas Muijs en Marnix van de Pol waren mijn tegenspelers. Met Bas had ik meteen de eerste dag een zoenscene, een leuk begin.”

Pauwen en Reigers Jessica Mendels Sophia Wezer

 5) Voor CampingLife was je ook veel op reis. Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
“In de vier jaar dat ik CampingLife presenteerde, was ik de hele zomer op pad: drie weken draaien, vier dagen thuis en dat drie maanden achter elkaar. Ik vond het geweldig om met de families op te trekken, je wordt vakantievrienden. Ook was het leuk om in allerlei Europese landen te kamperen. In Italië was ik nog niet eerder geweest en dat land heeft mijn hart gestolen. De Chiantiroute kan ik iedereen aanraden.”

Groetjes van de Camping-Campinlife

6) Dit jaar kwam jouw kinderboek uit, Illie Billie is jarig. Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?
“Mijn dochter Ilse en ik hebben een erfelijke vorm van diabetes en eten daardoor geen suiker. Al snel ontstond het idee om een kinderboek over dit onderwerp te maken. In juli van dit jaar verscheen Illie Billie is jarig en de reacties zijn hartverwarmend. Ik krijg brieven van moeders die me bedanken voor dit initiatief. Sauzenproducent Verstegen benaderde me om ketchup zonder suiker op te markt te brengen, die is nu verkrijgbaar. En we zijn bezig met andere smaken, daar ben ik best trots op.”

 “Ik blijf een fan van kamperen, maar niet hutje-mutje”

7) Komen jullie nog aan buitenlandse vakanties toe?Familie Bom/Mendels in Spanje 2017
“Het is even zoeken. Kamperen heb ik nog niet aangedurfd, we hebben wel huisjes gehuurd. Buiten zijn vind ik het lekkerst en ik blijf een liefhebber van kamperen. Maar niet op een hutje-mutje-camping. Ik heb geweldige herinneringen aan een camperreis door de VS met mijn ouders, we douchten in de rivier. Dat zou ik met mijn gezin ook wel willen.

 8) Stel je staat in de schoenen van burgemeester Krikke. Wat zou je meteen veranderen?
“Den Haag heeft geweldige speel-tuinen, waar ouders en kinderen uren kunnen verblijven. Maar omdat er geen wc’s zijn, moet je op een gegeven moment weg. In het buiten-land zag ik zelfreinigende toiletten, dat lijkt me een uitkomst. En de boetes voor afval op straat, honden-poep en sigarettenpeuken mogen echt omhoog. Hopelijk gaan ze daar strenger op handhaven.”

9) En wat moet Den Haag vooral koesteren?
“Buitenspelen is zo belangrijk voor kinderen, dat moeten we zo gemakkelijk mogelijk maken. Met al die parken en speelplekken doet Den Haag dat heel goed.”

 10) Welke Hagenaar moeten we in de gaten houden?Jessica Mendels Stephan Evenblij Sophia Wezer
“Actrice Sophia Wezer uit Voorburg speelde in Pauwen en Reigers mijn oudste zus. Nu schittert ze in de musical Mamma Mia. Ze besteedt veel aandacht aan jongeren. Ik vind het mooi hoe ze in het leven staat, ze is een voorbeeld op meerdere vlakken.”

 

Jessica Mendels
Geboren: 25 maart 1981
Opgegroeid in: Regentessekwartier
Middelbare school: Segbroek College
Opleiding: HBO pabo
Getrouwd met: Paul Bom
Moeder van: Ilse (2012) en Eva (2015)
Woont in: Regentessekwartier
Bekend van: Goede Tijden Slechte Tijden, Costa!, Pauwen en Reigers, CampingLife,
Blog JessicaOnline.nl (sinds 2016) en kinderboek Illie Billie is jarig (2018)

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Femque Schook

LEVEN magazine winter 2018:2019 Illie Billie Jessica MendelsInterview en familie foto

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring!

Laat een reactie achter