This is Holland - De hort op - JessicaOnline.nl

This is Holland

15 maart 2019 – Landelijke schoolstaking – This is Holland

Van mij mogen de onderwijzers van Holland vaker staken, niet alleen omdat ik vind dat het helden zijn die gewoon moeten krijgen waar ze recht op hebben. Maar stiekem ook omdat zo’n ‘spontane’ extra vrije dag met de kinderen ZO FIJN is!

Plan B

Het was niet zo best weer dus onze eerste plannen voor die dag hebben we afgezegd, wel wilde we (Mieke en haar dochters en wij met zijn drietjes) iets gezelligs met elkaar doen. Mieke vond een speciale “staking-aanbieding” voor This is Holland.
Toegang voor de kinderen en een treinkaartje er naartoe voor €5,- compleet! Geen geld natuurlijk.
Niet echt een idee waar we precies naartoe gingen, begon ons avontuur. Met windstoten van windkracht 9 (misschien overdreven ;-)) begonnen we onze reis met de RandstadRail en zagen we onze vriendinnen op Centraal station Den Haag.

Met het OV

Omdat Eva in de kinderwagen zat, moesten we met de kinderwagen op het plekje bij de deur blijven zitten. Wij als in Mieke en ik ;-P want de vijf kleine dames zaten met elkaar in de coupe het trapje op.
Wat een heerlijk ‘schoolreisje’ tekenend aan het tafeltje, hoorde we ze kletsen en lachen en om de beurt kwam een van de meiden wat te eten of te drinken halen <3.

Na de tram en trein liepen we naar de achterzijde van Centraal station Amsterdam om ook nog met de gratis pont te gaan, we waaide bijna van de boot!

This is Holland - De hort op - JessicaOnline.nl

 

Tussen de grote gebouwen (o.a. De Amsterdamse Toren) waaide het zo mogelijk nog harder en konden de meiden “echt in de wind liggen”!

Het was nog even spannend of Eva wel mee naar binnen mocht, want ze moest 102 cm lang zijn en de laatste keer dat we haar hadden gemeten was ze 98 cm. In eerste instantie werd ze niet gemeten….

Op de foto

We werden verzocht in de rij te gaan staan en voordat we naar boven gingen werd er van iedereen een foto voor een groenscreen gemaakt. Het leek alsof we vlogen over de zee, dat was al best spannend, want het leek zo echt!
De meiden kijken ook allemaal naar het scherm en niet in de lens ;-P (Zie bovenste foto).

In de eerste zaal vertelde Peter Lusse in film met leuke animaties over de geschiedenis van Holland. Hoe het water Nederland altijd beschermd heeft tegen indringers, maar hoe we onszelf ook moeten beschermen tegen het water.
Op een heel boeiende en toegankelijke manier werd het verhaal verteld, niet alleen leerzaam voor de kinderen.

This is Holland - De hort op - JessicaOnline.nl

 

In de tweede zaal ging het verhaal verder met wat andere animaties waarin de kaart van Nederland centraal in de ruimte lag.

We gaan beginnen

In de derde zaal ging het ECHT beginnen. Nu werd Eva gemeten… ik hield mijn vingers gekruist, want had het zo jammer gevonden als ze niet mee had gemogen! Het was op het nippertje zei de mevrouw, maar ze mocht mee.

We zaten op een lange bank, allemaal in een eigen kuipstoeltje en vast gesnoerd met een riem. Wat zou er toch gaan gebeuren?!? Wat zenuwachtig gegiechel en van plek verwissel omdat de meiden graag mama’s hand vast wilde houden. Voor ons stond een hek wat bij het dimmen van de lichten naar voren klapte. Onze bank reed vooruit, helemaal over het hek heen zodat onze benen boven “de afgrond” hingen. Onder, voor, boven en links en rechts van ons bevond zich een enorm filmdoek zoals we dat van het Omniverum kennen.

De film ging aan en we vlogen over Nederland, de bank bewoog mee met de camera en dat niet alleen! Toen we in een storm op zee terecht kwamen werden we zelfs nat, voelde we de wind en kou en roken we de zilte zeelucht.

Aanrader

Het was een FANTASTISCHE ervaring die ik iedereen wil aanraden, jong en oud, inwoners van Nederland en bezoekers.
Eva vond de storm wel een beetje spannend, maar zodra ik mijn hand voor haar ogen deed was het niet meer eng.
De werknemers en andere ouders vonden Eva allemaal heel stoer en achteraf bleek dat een van de mensen van “This is Holland” Eva de hele voorstelling via de camera in de gaten had gehouden om te zien of ze de voorstelling zou moeten onderbreken.

Het was een heel goed besteedde Stakings-dag ik kijk alweer uit naar de volgende!
Liefs Jessica…

Tijdens onze vlucht zagen we de mooiste plekjes van Nederland, zelf echt het land in? Kijk eens naar mijn verslag van het mooie vestingstadje Elburg, en de nabijgelegen zandverstuivingen.

Sharing is caring!

Laat een reactie achter