speltpasteitjes

Vegetarische speltpasteitjes

Voor ongeveer 20 vegetarische speltpasteitjes heb je deze ingrediënten nodig:

Ingrediënten deeg

250 gram volkoren speltmeel
5 gram zout
1 theelepel psyllium*
90-110 ml lauwwarm water
40 gram olijfolie
4 eetlepels gebroken lijnzaad

Ingrediënten vulling

200 gram rul gehackt van De Vegetarische slager
90 gram fijne rijstmihoen
2 grote wortels
 geraspt
1 prei julienne gesneden
3 hardgekookte eieren
2 rauwe ei
eren
200 gram tuinerwten uit de diepvries
2 uien
1 kuipje groentenbouillon
knoflook, peper, zout, sambal naar smaak toevoegen

Baktijd en temperatuur

Verwarm de oven voor op 220℃, zodra de pasteitjes erin zitten zet je de oven op 180℃ en bak je ze 7 minuten als je ze wilt invriezen of voorbakken om ze op een later moment af te bakken of 12 minuten als je ze meteen wilt opeten of in ieder geval af wilt maken.

Jessica Mendels pasteitjes Laura Oldenbroek Jessica~Online Voluitlevenmetdiabetes

Vulling
Om te beginnen kook ik drie eitjes en week de mihoen zoals het op de verpakking staat. Als de mihoen klaar is, laat ik hem heel goed uitdruppelen en leg het daarna verspreid op een bord zodat het kan ‘uitstomen’.

Vervolgens snij ik de uien en bak deze zachtjes aan en voeg het zulk gehackt toe. Ik wil een zo droog mogelijke vulling krijgen en daarom ben ik voorzichtig met het toevoegen van olie.

Ik rasp de wortel en voeg deze samen met de prei aan de uien en het gehackt toe.

Als dit een paar minuten gebakken heeft, voeg ik het keteltje groente bouillon toe. Zodra het een mooi mengsel is, moet ik het proeven. Het mag sterk van smaak zijn (hartig, pittig met een vleugje zoet) want de mihoen komt er nog bij wat de smaak afzwakt. Vind ik het lekker? Dan kunnen de doperwtjes erbij, even doorroeren en dan kan de pan van het vuur en doe ik de inhoud samen met de mihoen in een kom. Dit is een werkje om met je schoongewassen handen te doen.

Je wilt dat het mengsel echt goed verdeeld is met de ‘slingers’ zoals Ilse dat zegt. Ik proef de vulling ook nog een keer of er nog wat bij moet of dat ik hem zo lekker vind.

Jessica Mendels pasteitjes Laura Oldenbroek Jessica~Online Voluitlevenmetdiabetes

Deeg
Om te beginnen zet ik mijn beslagkom op de weegschaal, weeg alles af terwijl ik het in de kom gooi. Ik zet de keukenmachine aan met de deeghaak en laat hem minstens 5 minuten kneden (soms langer) totdat er een mooie deegbal ontstaat.
Voeg niet in één keer al je water aan het recept toe, het is zonde als je te veel gebruikt, want dan moet je ook weer meel toevoegen.

Als er een mooie deegbal is ontstaan leg je hem op een vel bakpapier met daarop nog een vel bakpapier.

Met een deegroller, rol ik het deeg uit tot een plak die ongeveer 3 mm dik is en steek daar rondjes uit in de maat die ik wil. De eitjes snij ik ieder in zes partjes en dus probeer ik ook (6×3) 18 pasteitjes uit het deeg te halen.

Op ieder rondje leg ik een schepje vulling en een stukje ei en vouw het deegje dubbel en druk met een vork de rand dicht waardoor ze er ineens uitzien als echte pasteitjes.

Als alle pasteitjes op de bakplaat liggen, steek ik met cijfer uitsteekvormpjes de leeftijd van de jarige uit, leg deze op ieder pasteitje en bestrijk ze met een losgeklopt eitje zodat ze mooi van kleur worden.

De oven heb ik op 220℃ voorverwarmd, ik bak ze op in 15 minuten op  180℃ mooi goudbruin. Kijk na een minuut of 10 even of het niet te hard gaat met de kleur van de korst.

Wil je ze invriezen, bak ze dan slechts 7 minuten en laat ze helemaal afkoelen voordat je ze invriest. Op een later moment bak je ze, wanneer ze weer ontdooid zijn, 10 minuten af.

Ga jij deze traktatie maken? Deel je foto met #JessicaOnline dat vind ik super leuk!

Eet smakelijk! Liefs Jessica…

Jessica Mendels pasteitjes Laura Oldenbroek Jessica~Online Voluitlevenmetdiabetes

 

*Geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: t waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info op wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Psyllium(Dit ingrediënt is optioneel)

Sharing is caring!

2 comments

Waar koop je psyllium?

Ik heb het bij Appie besteld. Weet niet of het ook in de winkel hebben… ik denk ekoplaza, Gezond en Well en Holland & Barrets ook well

Laat een reactie achter