speltpasteitjes

Spelt pasteitjes uit de oven

Ingrediënten deeg
125 gram speltmeel
125 gram speltbloem
5 gram zout
3,5e gram droge gist (half zakje)
1 theelepel psyllium*
110 ml lauwwarm water
40 gram olijfolie

Ingrediënten vulling
200 gram biologisch runder gehakt
90 gram fijne rijstmihoen
2 grote wortels
3 hardgekookte eieren
1 rauw ei
200 gram tuinerwten uit de diepvries
2 uien
1 kuipje kippenbouillon
knoflook, peper, zout, sambal en honing naar smaak toevoegen

Baktijd en temperatuur
Verwarm de oven voor op 220℃, zodra de pasteitjes erin zitten zet je de oven op 180℃ en bak je ze 7 minuten als je ze wilt invriezen of voorbakken om ze op een later moment af te bakken of 12 minuten als je ze meteen wilt opeten of in ieder geval af wilt maken.

 

Pasteitje
Als er iets is dat ik lekker vind, dat zijn het wel Indische pasteitjes! Het deeg is van tarwe gemaakt en daar reageert mijn bloedsuikerspiegel niet goed op.
Het werd dus de hoogste tijd om eens een “JessicaOnline” variant te maken! Zonder tarwe, zuivel en suiker en als we toch goed bezig zijn, ook maar meteen uit de oven ipv gefrituurd.
En…. ze zijn echt super lekker, Paul, Ilse en zelfs Eva zullen dat beamen.

Deeg
Om te beginnen zet ik mijn beslagkom op de weegschaal, weeg alles af terwijl ik het in de kom gooi. Aan de ene kant van de kom gooi ik het zout en aan de andere kant de gist (zout vermindert de werking van gist bij direct contact).
Ik zet de keukenmachine aan met de deeghaak en laat hem minstens 5 minuten kneden (soms langer) totdat er een mooie deegbal ontstaat.
Is hij nog wat te plakkerig dan voeg ik wat extra meel of bloem toe.Ik haal de deegbal uit de kom, vet de kom en de deegbal in met olijfolie, leg de deegbal terug in de kom, dek hem af met een droge, schone theedoek en laat hem 1 uur rijzen om een warme plek.

Vulling
Om te beginnen kook ik drie eitjes en week de mihoen zoals het op de verpakking staat. Als de mihoen klaar is, laat ik hem heel goed uitdruppelen en leg het daarna verspreid op een bord zodat het kan ‘uitstomen’.

Vervolgens snij ik de uien en bak deze zachtjes aan, breng het gehakt op smaak met peper, zout, knoflook en een beetje sambal en bak deze rul zonder olie. Ik wil een zo droog mogelijke vulling krijgen en daarom ben ik voorzichtig met het toevoegen van olie en vocht.
Ik rasp de wortel en voeg deze samen met de doperwtjes aan de uien en het gehakt toe.
Als dit een paar minuten gebakken heeft, voeg ik het keteltje bouillon toe en als dat het een mooi mengsel is, moet ik het proeven. Het mag sterk van smaak zijn, want de mihoen komt er nog bij wat de smaak afzwakt. Vind ik het lekker? Dan kan de pan van het vuur en doe ik de inhoud samen met de mihoen in een kom. Dit is een werkje om met je schoongewassen handen te doen.
Je wilt dat het mengsel echt goed verdeeld is met de ‘slingers’ zoals Ilse dat zegt. Ik proef de vulling ook steeds of er nog wat bij moet of dat ik hem zo lekker vind.

Pasteitjes
Het deeg rol ik uit tot een plak die ongeveer 2 á 3 mm dik is en steek daar rondjes uit in de maat die ik wil. De eitjes snij ik ieder in zes partjes en dus probeer ik ook (6×3) 18 pasteitjes uit het deeg te halen.

Op ieder rondje leg ik een schepje vulling en een stukje ei en vouw het deegje dubbel en druk met een vork de rand dicht waardoor ze er ineens uitzien als echte pasteitjes.

Als alle pasteitjes op de bakplaat liggen, bestrijk ik ze met een losgeklopt eitje zodat ze mooi van kleur worden.

Ik heb de pasteitjes eerst 7 minuten gebakken omdat ik ze pas in de avond ging eten. Dus toen ik ze een paar uur later op tafel wilde hebben, bakte ik ze nog 5 minuten in een voorverwarmde oven.

Als je dit recept gaat maken, laat je het me dan weten?
Liefs Jessica…

Sharing is caring!

1 comment

[…] haar eerste verjaardag at ze wel brood, pannenkoeken, hartige taartjes, loempiaatjes en pasteitjes. Daar verstopte wij dan haar groente in, maar herkenbaar groente, pastasaus of soep bleven een berg […]

Laat een reactie achter