Copyright Nico Basten - Jessica Mendels - JessicaOnline.nl

Wereld Gezondheidsdag

Als het je missie is om de kinderen (in de Benelux) van nu en de toekomst gezonder te laten opgroeien. En je de opvoeders daarbij probeert te helpen door hen te informeren en inspireren. Door een keurmerk en producten op de markt te brengen om het hen makkelijker te maken…
Dan kan je Wereld Gezondheidsdag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. En met “je” bedoel ik natuurlijk “ik”.

7 April is het Wereld Gezondheidsdag, dat dwingt me na te denken wat “Gezondheid” voor mij betekent.

Mijn hoofd gaat meteen met hoge snelheid 1001 verschillende kanten op, maar als ik even rustig adem haal en met een kop gemberthee achter mijn toetsenbord ga zitten kom ik tot de kern van wat “Gezondheid” bij mij oproept.

 en fotograaf Laura Oldenbroek voor JessicaOnline.nl

Fotograaf: Laura Oldenbroek

Alles doen wat binnen mijn mogelijkheid ligt op ze gezond te laten opgroeien.

Zodra je bedenkt dat je graag zwanger zou willen worden, lees je al snel dat je foliumzuur moet gaan slikken. De verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je kindje ligt dus al vóórdat de conceptie zelfs heeft plaats gevonden!
Niet roken en geen alcohol drinken voor het zwanger worden is aan te raden en tijdens de zwangerschap een must!
Dan zijn er nog voedingsvoorschriften voor zwangere vrouwen met betrekking tot rauwmelkse kazen, rauw vlees en rauwe vis.

Mijn zwangerschap werd een keerpunt op het gebied van voeding, doordat ik gediagnostiseerd werd met Diabetes (lees meer).
Ik las al heel veel over zwanger zijn, het geven van borstvoeding, de voordelen daarvan voor de gezondheid van moeder en kind. De hechtingsfase en ook alvast over de eerste hapjes. Maar doordat ik aan de insuline moest, werd het voor mij noodzakelijk me nóg meer te verdiepen in voeding met de focus op koolhydraten en suikers.

Borstvoeding

Ik was vastberaden de borstvoeding te doen laten slagen, dat dat een echte uitdaging zou worden had niemand mij verteld. Ilse dronk meteen goed, dat neemt niet weg dat de eerste 10 dagen toch echt mijn volledige toewijding vroegen. Vaak aanleggen daarnaast kolven om de productie echt op gang te krijgen en best wel afzien omdat al die activiteit aan je borsten heel veel pijn doet.

Na tien dagen trok de pijn weg, was de productie op gang gekomen en liep het geven van borstvoeding goed.
Tijdens de zwangerschap had ik me bedacht dat ik zeker 3 maanden zou willen voeden, rond de drie maanden werd dat een half jaar en omdat het zo goed liep en je door krijgt dat het niet alleen belangrijke voeding is, maar ook voor je kindje veel rust geeft, schoof mijn wens-grens steeds een beetje op. (interview met MELKpunt)

Toen Ilse 6 maanden werd, lieten we haar kennismaken met groente. We besloten heel bewust om de eerste weken alleen maar gekookte groente aan te bieden en niet te beginnen met de lekkere, zoete smaken van fruit.

Ik had gelezen over de Rapley methode, dat sprak me enorm aan en het werkte! Mijn blije baby zat trappelend met twee stronkjes gekookte broccoli in haar mollige vuistjes en at ze op. Ook de worteltjes en gebakken of gekookte courgette maakte onze baby iedere avond weer helemaal blij. Onze baby werd een dreumes, de dreumes een peuter en nu is ze een schoolgaand kind van 6 die ALLES lust!
Credits voor onze aanpak, zou je denken…?

COPYRIGHT Jessica Mendels en fotograaf Laura Oldenbroek voor JessicaOnline.nl

fotograaf: Laura Oldenbroek

“Dan word je voor de tweede keer moeder en denk je het wel te weten”

Dat is dus in ons geval totaal niet waar! Eva werd geboren en dronk niet gelijk aan de borst, de eerste dagen, wat zeg ik, de eerste weken stonden in het teken van leren drinken uit de borst. Na 10 dagen ging ik in de nacht de afkolfde melk in een flesje geven, dat ging goed. Ik kreeg iets meer rust dat ze in ieder geval melk binnen kreeg, want aan de productie lag het niet.
En met de speciale S-baby-fles kon ik in de nacht met een half oog dicht haar voeding geven zonder dat ik bang was dat ze veel lucht binnen zou krijgen.

Op een gegeven moment gaf ik alle voedingen afgekolfde melk via een flesje. Op momenten dat ik alleen met eva was, oefenden we het drinken aan de borst en pas met 12 weken, na het klieven van haar tong- en lipriempje, lukte het Eva om rechtstreeks uit de borst te drinken. De aanhouder wint! Ik vond echt dat ik een medaille verdiende voor mijn volharding!

Kokhalzen bij de kleinste kruimel

Alle complimenten van vrienden dat “ons kind, Ilse’ zo geweldig at en dat dat door onze aanpak kwam, viel als een kaartenhuis in duigen. We begonnen even gemotiveerd aan het introduceren van vast voedsel bij Eva.
Bij de minste kruimel moest ze al kokhalzen! Groente en fruit moesten zo glad gepureerd zijn dat je het verschil tussen de ene groene groente of de andere groene groente slechts in de verte met je neus kon herkennen.

Na haar eerste verjaardag at ze wel brood, pannenkoekenhartige taartjes, loempiaatjes en pasteitjes. Daar verstopte wij dan haar groente in, maar herkenbaar groente, pastasaus of soep bleven een berg waar eva tegenop zag.

Inmiddels is ze drie en een half en komen er iedere dag nieuwe groentes en gerechten bij op haar menu, maar we moeten nog steeds heel veel fantasie en al ons pedagogisch en didactisch vermogen tevoorschijn halen. IEDERE AVOND.

Altijd nadenken over eten en snackjes

We stoppen dus veel tijd en energie in het laten eten van Eva. Maar los van haar moeilijke eten, koemelk-eiwit-allergie en de Diabetes (MODY II) van Ilse zal iedere ouder wel herkennen dat je een hoop moet plannen zodra je kinderen hebt.
Je moet voldoende luiers, doekjes, reserve kleding en een cremetje in je luiertas doen, maar zorg vooral ook voor gezonde snackjes en eten!

Ik heb mezelf aangeleerd om tijdens/na het ontbijt meteen de fruithap en de boterham van de meiden te maken. Ilse krijgt het mee naar school en waar Eva het eet, wisselt per dag.

Soms loopt de dag ineens anders dan gepland of blijf je ergens hangen. De geruststelling dat je dan voldoende en gezond eten bij je hebt, geeft veel rust. En zo kan je ook situaties ondervangen waarin je anders naar een ongezond en makkelijk verkrijgbare snack gaat grijpen.

Je kinderen zolang mogelijk hun pure smaak laten behouden is een heel mooi geschenk dat je ze kan geven. Hoe eerder ze wennen aan de zoete smaak van geproduceerd voedsel met veel geraffineerde suiker, hoe meer ze er naar verlangen en hoe lastiger het is om dat tot het minimum te beperken.

Eind aan breien

Ik merk dat het een heel lang stuk wordt, omdat ik veel te vertellen heb over het onderwerp en het me zo aan het hart gaat.

Gezondheid reikt natuurlijk veel verder dan voeding alleen, ik haalde de “hechtingsfase” al even aan. En dan heb je nog bewegen, spelen, lezen, veiligheid in en om het huis, verkeer, schoenen en kleding etc etc….

Winactie

Ik rond hem nu af, want ik wil jullie attenderen op een gave winactie!
Winactie Illie Billie en Difrax
Aankomende zondag is het Wereldgezondheidsdag 🍎🍋 en daarom kunnen jij en je kindje nu dit toffe pakket winnen, vol met Difrax en Illie Billie producten!
Wat moet je daarvoor doen?

Volg ons @difrax_babyproducten en @illiebillienl op Instagram en laat een leuke reactie achter. Tag een papa of mama die ook kans op dit pakketje zou moeten maken!

Dit zit er in het pakket: het boek “Illie Billie is jarig”, de Illie Billie Sweet Chili van Verstegen, de Illie Billie single van Tim Akkerman, stickers, plaktattoo, snoepjes #zondertoegevoegdesuikers, een handige rietjesbeker, meeneembakje en besteksetje van Difrax! WOW!!!

Reageren kan tot en met de Wereldgezondheidsdag zelf en op maandag 8 april maken we de winnaars bekend!

 

 

 

 

Sharing is caring!

Laat een reactie achter