Gymtas voor een nieuw schooljaar

-Rose-
Lily ging na de zomervakantie voor het eerst naar school en daar hoorde natuurlijk een nieuwe gymtas bij! Er zijn veel van dit soort gymtassen te koop, maar ik vond het leuk om een
unieke en persoonlijke tas te maken en het is een mooi projectje voor een regenachtige dag :-).

Om te beginnen heb ik uit katoenen stof vier lappen van 50 x 36 cm geknipt.

Ik wilde de tas graag stevig en dus gevoerd maken, maar je kunt er ook voor kiezen om hem uit een enkele laag stof te maken, in dat geval heb je twee lappen stof nodig.

De vier lappen stof legde ik als volgt op elkaar; een lap stof voor de binnenkant met de goede kant naar onder, dan de twee lappen stof voor de buitenkant met de goede kanten tegen
elkaar en ten slotte een lap voor de binnenkant met de goede kant naar boven (zie foto). Vervolgens heb ik de onderkant van de tas gestikt.

Aan de bovenkant heb ik twee ‘tunnels’ gemaakt, door eerst 6 cm af te meten en daar een knipje van 1 cm te maken. Dit randje van 1 cm breed en 6 cm lang heb ik zowel aan de voor- als achterkant naar binnen gevouwen (steeds twee lagen stof samen vouwen) en afgewerkt met een zigzagsteek. Aan beide bovenkanten van de tas heb ik deze afgewerkte
rand vervolgens dubbel naar beneden gevouwen, gestreken en gestikt (zie foto). De zijkanten heb ik net als de onderkant gestikt op 1 cm van de rand.

In de onderste hoeken heb ik, nadat ik de tas had omgekeerd, twee nestelringen gezet, wat er al snel professioneel uitziet, maar heel makkelijk is om te doen. In een doosje
nestelringen dat je kunt kopen bij een stoffenwinkel zitten de benodigdheden met de gebruiksaanwijzing en verder heb je alleen een hamer nodig. Ik heb een koord van 3 meter doorgeknipt, zodat ik twee koorden van 1,5 meter had. Deze heb ik met een veiligheidsspeld door de ene tunnel heen en de andere tunnel terug gehaald en dichtgeknoopt onderaan bij de nestelring. Dit herhaal je aan de andere kant, waardoor er door de tunnels twee koorden lopen. Als je de koorden nu aantrekt, gaat de tas dicht en kun je hem als rugzak gebruiken.

Om de tas helemaal af te maken, bestelde ik bij www.strijkapplicaties.nl een leuke full color applicatie van een hert en de letters van Lily’s naam (per stuk te bestellen in heel veel kleuren, ook in fluor, velours of met glitters). Zo kun je de tas echt persoonlijk maken! Deze tas kun je natuurlijk, in ieder formaat, ook maken voor zwemles, als knuffeltas of als leuk kraamcadeau!

Tip: Vooral als je verschillende stoffen gebruikt, kan het zijn dat in de was de ene stof meer krimpt dan de andere. Daarom was en strijk ik de stoffen voordat ik ermee aan de slag ga en gebruik ik polyester garen.

Liefs Rose

 

Rose in het kort:

Sharing is caring!

1 comment

[…] er direct twee gemaakt. Ik maakte de zakken van linnen en gebruikte dezelfde werkwijze als bij de gymtas die ik voor Lily maakte. Ik maakte hem alleen veel langer en smaller. Ik heb hem zo gemaakt dat er twee stokbroden […]

Laat een reactie achter