Appeltaart

Deeg:
400 gram speltmeel
2 eieren
250 gram roomboter of kokosolie
150 gram arenga palmsuiker
8 druppels stevia kaneel
½ theelepeltje bakpoeder
½ theelepeltje zout

Vulling:
5 appels in schijfjes
100 gram rozijnen
2 eetlepels kaneel
2 theelepels stevia poeder

Bakken:
Oven voorverwarmen op 180° C
1 uur bakken op 170° C (daarna de oven terugzetten naar 140°C) en nog
15 minuten bakken op 140° C

Wat was het een lekkere dag, de perfecte dag om met familie buiten te zijn en appel te plukken! Omdat we gelijk vanaf de boomgaard naar mijn schoonmoeders huis gingen en de appeltjes heel hard riepen dat ze een appeltaart wilde worden, kocht ik in de winkel van de Olmenhorst de belangrijkste ingrediënten voor de JessicaOnline.nl-proof  appeltaart.

De keuken van mijn schoonmoeder is een plek waar ik nooit eerder een taart gebakken heb en zij heeft niet dezelfde apparatuur als waar ik normaal mee werk. Ik besloot het deeg met de hand te maken en kwam erachter dat, dat dus super makkelijk is! 🙂

Met de helft van het deeg vulde ik de met keukenpapier bekleedde ik de bodem en zijkant van de springvorm en zette deze even in de koelkast.

Er waren niet zoveel rozijnen in huis, dus ik gebruikte gewoon alles wat er was en deed er nog een restje casewnoten en 4 in stukjes gesneden abrikozen in de schaal bij. Ik schil ik de appels en snij ze in dunne plakjes en gooi ze bij de rozijnen in de schaal, voeg de kaneel en steviapoeder (want de appeltjes zijn erg zuur) toe. En meng alles met mijn handen door elkaar zodat de kaneel, de rozijnen goed verdeeld is. Als hierbij wat schijfjes appel breken, vind ik dat helemaal niet erg. Het is tenslotte “HomeMade”!

De springvorm en het deeg pak ik uit de koelkast en nadat ik alle vulling op het deeg in de springvorm heb gelegd, tik ik de springvorm op het aanrecht zodat de vulling zakt en dan maak ik voorzichtig met de andere helft van het deeg rolletjes die ik over de appelvulling boetseer.

Een appeltaart maken met deze ingrediënten is een stuk lastiger dan wanneer je “gewoon” witte tarwebloem of een pakje van Koopmans gebruikt. Dat ligt niet aan jou, dat is bij mij ook zo! Maar de taart is super lekker en zonder geraffineerde suiker. Daarnaast gebruiken we volkoren meel, dus je kan hem met een prettiger gevoel eten en uitdelen! 🙂

De oven verwarmen ik voor op 180° C zodra de taart erin staat zet ik de oven op 170° C en bak hem 1 uur. Daarna zet ik de oven terug naar 140° en nog
bak hem nog 10 minuten 140° C.

Wij aten na het avondeten een puntje toen hij nog een beetje warm was, omdat het weer het toe liet, konden we dat buiten in de tuin doen! Het was een zomerse beleving, met een herfstige smaak!

Ik hoop dat jij er ook zo van kan genieten.

Heb je ook appels geplukt? Wat maak jij ermee? Heel leuk als je dit recept gaat proberen! Laat je het me weten  via Facebook, Instagram of Twitter?
Liefs Jessica…

Voor een picknickfeestje maak ik kleine appeltaartjes die je zonder bordje of bestek zo uit de hand kan eten. Klik hier voor dat recept.

Sharing is caring!

1 comment

[…] Kijk gerust verder bij Homemade oa voor een heerlijke zuivelvrije spelt appeltaart! […]

Laat een reactie achter