Jessicaonline.nl Rose Pietenjurk

Pietenjurk

-Rose-
Vanaf het moment van de intocht weet Lily wat ze later wil worden: Piet! Ze is al druk aan het oefenen met klimmen, ondersteboven hangen, dansen en cadeautjes inpakken. Ook Mila ziet het wel zitten en hobbelt er vrolijk achteraan. Omdat je pas op een echte Piet lijkt met een echte pietenurk, ben ik aan de slag gegaan met een pietenjurk voor allebei! Het lijkt misschien een hele klus, maar ook voor de beginnende naaier is dit echt heel goed te doen!

Als stof van de pietenjurk heb ik gekozen voor een ‘nicky velours’ stof (hoog percentage katoen, zodat niet zo synthetisch aanvoelt, ademt en lekker warm en zacht is). Deze heb ik gekocht bij van Domburg textiel, maar is ook in diverse online stoffenwinkels verkrijgbaar. Ook kocht ik goud ‘zigzaglint’ en gouden knopen.

Vooraf heb ik de stoffen op een kort programma even apart gewassen, zodat bij latere wasbeurten de kleuren niet door elkaar gaan lopen.

Jessicaonline.nl Rose Pietenjurk

Voor het bovenlijf, heb ik het gratis patroon de ‘ringer tee’ van Brindille & Twig gebruikt.  Er is hierbij een optie voor korte- en lange mouwen en ik heb voor die laatste gekozen, lekker warm! Het patroon kun je via de website downloaden, op A4’tjes uitprinten (let op dat je de printerinstellingen op 100% zet) en aan elkaar plakken. De naadwaarde is al inbegrepen, dus je kunt eenvoudig de patroondelen overtrekken op de stof. De uitleg bij het patroon is in het Engels, maar elke stap wordt zo goed ondersteund door foto’s, dat het eigenlijk al te volgen is zonder de stappen te lezen.rose pietenjurk

Ik knipte eerste alle delen voor de pietenjurk uit en stikte het gouden zigzaglint op de delen waar ik het graag wilde hebben. Hier kun je natuurlijk je eigen creativiteit op loslaten!

Daarna naaide ik het bovenstuk in elkaar zoals beschreven in het patroon, maar wachtte ik nog even met de onderste boord aanzetten, omdat ik er een pietenjurk van wilde maken.

Voor het rokgedeelte nam ik twee lange rechthoekige lappen, twee keer zo breed als het bovenstuk, de hoogte nam ik zo’n 8 cm korter dan een rokje dat in hun kast lag en nu goed past. Ook knipte ik nog twee even brede stroken in een andere kleur, met een hoogte van zo’n 10 cm,  die ik aan de lappen stikte. Precies op de naad stikte ik horizontaal het gouden zigzaglint. Tenslotte stikte ik deze lappen aan de zijkanten aan elkaar en rimpelde ik de bovenkant met twee draden op de langste steeklengte (op mijn naaimachine steeklengte 5). Op Youtube staan heel veel handige filmpjes van hoe je stof kunt rimpelen. Ik trok de draden aan en rimpelde totdat het rokgedeelte net zo breed was als het bovenstuk.

 

Jessicaonline.nl Rose Pietenjurk

De laatste stap was om alles aan elkaar te naaien. Daarvoor legde ik het bovenstuk met de goede kant naar boven op tafel, het onderste boord met de daar omheen (onafgewerkte randen tegen elkaar) en ten slotte de rimpelrok op zijn kop, binnenste buiten er overheen (onafgewerkte randen tegen elkaar). Dat zette ik vast met spelden en zo stikte ik alles aan elkaar vast.
Daarna kon ik het jurkje omzomen en daar was dan de eerste pietenoutfit!

De tweede ging gelukkig een stuk sneller dan de eerste. Toen ze op het nippertje op vrijdagavond af waren, hing ik ze allebei op een kledinghanger aan de kast, als verrassing voor de meiden als ze wakker werden. En de gezichten en knuffels van de meiden toen ze zagen dat ik voor ieder een pietenjurk had gemaakt (op de ochtend van de intocht), daar doe je het dan voor!

 

 

 

Sharing is caring!

1 comment

kunt u het patroon ook door sturen
bvd Sandra van Vliet de Roode

Laat een reactie achter