JessicaOnline.nl Stoofpot

Zoete aardappel puree met Stoofschotel

Dit zijn de ingrediënten voor zoete aardappel puree met stoofschotel voor 6 gemiddelde eters:
4 uien
Koolzaadolie
2 winterpenen
1/2eknolselderij
400 gram Biologische rib runderlappen
1 teentje knoflook
peper en zout naar smaak
8 niet gezwavelde abrikozen
5 jeneverbessen
3 kruidnageltjes
4 blaadjes laurier
1 blikje 0% bier
6 zoete aardappels
olijfolie
Gemberpoeder en zout naar smaak
JessicaOnline.nl Stoofpot

Om te beginnen snij ik de uien in kleine stukjes (niet versnipperen) en zet deze met ruim olie op mijn laagste pitje met de deksel van de braadpan dicht. Elke paar minuten roer ik het door met een houten lepel.

Ik schil de winterpenen, snij deze in kleine blokjes en roer ze door de uien heen.
Hetzelfde doe ik met de knolselderij.

Het vlees snij ik in kleine dobbelsteentjes en meng deze met een scheut olie, vers gemalen peper, zout en de puree van één uitgeknepen teen knoflook (mag ook meer als dat je smaak is).

Mijn koekenpan staat op hoog vuur, als de pan loeiheet is, doe ik de olie en het vlees in de pan en bak het vlees op hoog vuur totdat het aan alle kanten mooi bruin is.

Het vlees voeg ik bij de groenten in de braadpan, voeg de laurierblaadjes toe (zo in de pan) en doe de jeneverbessen en kruidnageltjes in een thee-eitje in de pan met de inhoud van 1 blikje 0% bier.
De 8 abrikozen snij ik een hele kleine stukjes en gaan ook in de pan erbij, dit geeft een lekker zoetje en zal ook voor wat binding zorgen.
Als het geheel borrelt, sluit ik de deksel en zet de pan in zijn geheel in de oven die is voorverwarmd op 120 graden. Dit mag zo 3 uur blijven staan.

Zoete aardappels hebben van zichzelf zoveel smaak, dat ik maar weinig extra smaakmakers toe hoef te voegen.

Puree
De zoete aardappels was en droog ik en wikkel ze dan stuk voor stuk in aluminium folie. Deze moeten zo’n 1,5 uur in dezelfde oven.
Als ze gaar zijn (zoete aardappels zijn eerder gaar dan gewone aardappels) haal ik ze uit het folie en peuter heel makkelijk de schil eraf, gaat het niet makkelijk, dan zijn ze waarschijnlijk nog niet gaar en moeten ze even terug de oven in.
Zoete aardappels hebben van zichzelf zoveel smaak, dat ik maar weinig extra smaakmakers toe hoef te voegen.
Met een scheutje olijfolie wat gemberpoeder en een klein snufje zout stamp ik de zoete aardappels tot een Zoete aardappel puree.

JessicaOnline.nl Stoofpot

JessicaOnline.nl Stoofpot

 

 

 

 

 

 

Opmaken
Als ik het bord opmaak, leg ik een ovale schep (met opscheplepel) zoete aardappel puree op het bord, waar ik met een kleinere lepel een deuk in maak. In de deuk schep ik wat stoofpot met jus. Ik schenk er een paar druppeltjes olijfolie overheen en garneer het met wat blaadjes van Koppertcress. Een klein takje rozemarijn kan ook heel goed.

Eet smakelijk! Ga je dit recept maken?
Super leuk als je het met me deelt via Facebook, Instagram of hieronder 🙂

Liefs Jessica…

JessicaOnline.nl Stoofpot

Liever groente friet van zoete aardappel dan zoete aardappel puree? Kijk eens naar dit recept.

Sharing is caring!

Laat een reactie achter