Amandelcake JessicaOnline.nl

Zuivelvrije Amandel cake

Deze amandelcake met bosvruchtentopping ontstond omdat ik iets wilde maken voor burendag en onvoorbereid aan de slag ging met wat ik in huis had.
Dit heb ik gebruikt:

100 gram amandelmeel
100 gram speltbloem
100 gram kokosolie
100 gram Arenga palmsuiker
80 gram rijstolie
3 eieren (gesplitst)
Theelepel vanille aroma
Theelepel psyllium
Theelepel vloeibare stevia met vanille smaak
1/2e theelepel zout
1/2e theelepel bakpoeder

1 Kopje (bevroren) zomerfruit
3 eetlepels aardbeien/bieten spread van De Kleine Keuken
eetlepel chiazaad
15 amandelen
Icing van Green Sweet Stevia
Cake vorm en bakpapier

De amandelcake bak je 35 minuten in een voorverwarmde oven van 170º C.

Het was burendag en het regende, een van onze lieve buurvrouwen stelde hun huis beschikbaar om de burendag toch door te laten gaan.
Ik had nog helemaal niet bedacht wat ik zou maken en meebrengen en moest dus iets maken met wat ik in huis had.
Soms komen daar verrassend leuke resultaten uit, zoals deze….

Ik splits de eieren en sla het eiwit stijf, het eigeel vermeng ik met de aroma, stevia, psyllium, bakpoeder en het zout.
De kokosolie en rijstolie gaan samen in de mixkom, als dat goed vermengd is, voeg ik het eigeelmengsel erbij.
Zodra dit egaal gemixt is, voeg ik de amandelmeel en speltbloem toe en tot slot ook de palmsuiker.

Als alles mooi vermeng is, schep ik heel voorzichtig, schepje voor schepje het stijfgeslagen eiwit toe.
Je wilt het goed en evenredig mengen, maar je wil ook de lucht bewaren. Dit vraagt dus wat behendigheid.

Het bakpapier knip ik op lengte van mijn cakevorm, dat het papier er links en rechts overheen krult is niet erg, vooral handig. Door het gebruik van het papier kan je de cake makkelijk uit de vorm krijgen, hoef je de vorm niet in te vetten en hou je het vet in de cake ipv dat het veruit loopt.
Het beslag gaat in de cakevorm (op het papier) en dan de oven in, 35 minuten in een voorverwarmde oven van 170º C.

Ik stelde mijn timer in op 35 minuten om dan te kijken, ik verwachtte dat de amandelcake dan nog wel even nodig had, maar hij was al goed toen ik controleerde met een sateprikker.

Amandelcake JessicaOnline.nlTerwijl de amandelcake afkoelde, vond ik dat we nog een topping nodig hadden. Dus ik haalde
een kopje zomerfruit uit de vriezer en deed die samen met 3 eetlepels bieten/aardbeienspread, wat druppeltjes stevia en een eetlepel chiazaad in een stilpannetje. Ilse stond er geduldig in te roeren en zo smolt het fruit langzaam en werd het een mooie topping. Toen ik het vuur uitzette, voegde ik nog wat bevroren zomertruitjes toe. A omdat het dan lekker snel afkoelt en B omdat hier en daar een hele framboos of braam het geheel een luxe uitstraling geeft.
Chizaad neemt veel vocht op, hierdoor heeft het een gelerende werking. Door dat toe te voegen, trekt je fruitdopping niet zo snel in je cake, maar blijft hij er mooi op liggen.

Toen ik de amandelcake op maakte en er ook nog wat poedersuiker (zonder suiker ;-)) overheen decoreerde, zag ik een schaal met mooi gebruinde amandelen klaar staan waar Paul chocolade pasta mee ging maken. Dus ik pikte er 15 om de cake een total-upgrade te geven hahaha….
KRIS-KRAS-DOOR-DE-(KOEL)-KAST noemen wij dat thuis. Heerlijke, nieuwe dingen maken met wat je in huis hebt. Vaak maak je het geen tweede keer omdat je allemaal leftovers gebruikt, maar deze amandelcake vind ik zeker voor herhaling vatbaar!

Ga je deze amandelcake maken? Super leuk als je resultaat met me deelt! Taggen kan en mag altijd.

@JessivaMendels  of @JessicaOnline.nl voor Instagram en

@Jessica Mendels – JessicaOnline.nl voor Facebook

Liefs Jessica…

Helemaal los van koken of suikervrij leven heb ik een nieuwe YouTube serie gelanceerd met mijn zus Mandy:“Can You Handle a Mendels”.
Leuk als je je abonneert op mijn. kanaal, de serie checkt, liked en me laat weten wat je ervan vindt!

Sharing is caring!

Laat een reactie achter