Diagnose zwangerschapssuiker tip weetje

Zwangerschapssuiker en nu?

In 2012 kreeg ik ook de diagnose zwangerschapssuiker, mijn verhaal daarover lezen? Klik HIER.

Eerst moet je die akelige suikertest doen en dan krijg je de uitslag: “Je hebt zwangerschapssuiker.”
Dat is even slikken, maar nu je moeder bent/wordt kan je niet blijven hangen in verslagenheid, je moet in actie komen.
Waarschijnlijk heb je binnenkort een afspraak met een diëtist en een diabetesverpleegkundige. Maar wat kan je NU al doen?

 1. Hou een eetdagboekje bij
  Als je bij de diëtist bent, gaat zij/hij je vast wat tips geven over voeding, maar om goed inzicht te krijgen waar jij geholpen kan worden, waar jij je voedingspatroon kan verbeteren moet ze weten hoe je nu eet.
  Dus als jij al met een eetdagboekje aankomt, kunnen jullie dat meteen doen tijdens de eerste afspraak. Je zit namelijk al in je derde trimester en hebt geen tijd te verliezen om het goed te doen voor je buikbaby.
 2. Koolhydraten
  Een van de eerste dingen die je van je diëtist je zal leren is dat koolhydraten het “probleem” zijn nu je zwangerschapssuiker hebt. Je lijf heeft moeite met het aanmaken van voldoende insuline. Insuline is nodig om de (koolhydraten die in je lijf om gezet worden naar) glucose af te breken en om te zetten naar energie. Als je in één keer heel veel koolhydraten eet, krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel dat noemen we een HYPER. Tijdens een hyper is er veel glucose in je bloed die jij niet kan verwerken, maar je baby wel!
  Je baby pakt overtollige glucose en zet die om in energie, zijn/haar alvleesklier maakt namelijk wel voldoende insuline. Het resultaat kan zijn dat je baby erg snel groot wordt. Dat is gevaarlijk omdat hij te vroeg de maat van een voldragen baby bereikt terwijl de longen bijvoorbeeld nog niet klaar zijn om geboren te worden.
 3. Kleine beetjes eten
  Je bent zwanger en je hebt voeding nodig; energie, vitamine, mineralen en vezels. Gezonde voeding waar de stoffen inzitten die jij nodig hebt, maar in kleine beetjes te gelijk. Eet bijvoorbeeld je fruit, die veel koolhydraten bevatten los van je maaltijden. Dus niet vlak na je avondeten nog lekker een sinaasappel of direct na de lunch een lekker stukje meloen. Jouw lijf kan die hoeveelheid koolhydraten tegelijk niet verwerken.
  Probeer ook je koolhydraat inname te beperken tot voeding en drink ze niet. Daar bedoel ik mee dat je thee en water drinkt en geen sap, fris of limonade.
  Wil je graag een smaakje aan je water geven, denk aan een takje munt, verse gember, een schijfje citroen of stevia druppeltjes.

  Jessica Mendels zwanger fotograaf: Laura Oldenbroek

 4. Niet snoepen
  Zeg ik dat nou echt tegen een zwangere vrouw? De diëtist zal je vertellen dat je best een koekje mag of een stukje taart als je daar gelukkig van wordt, maar je moet het dan ipv van een boterham eten en niet als extraatje.
  Hier zou ik de regel van Lily en Wilfred Genee willen introduceren: Niet vullen maar voeden.
  Wat heeft jouw kindje nu nodig? Taart of een boterham met kaas en een lekker plakje tomaat en een gekookt eitje? Je weet het antwoord al.
  In het laatste trimester van mijn eerste zwangerschap viel ik een kilo af ipv de meeste kilo’s aan te komen. Niet omdat ik dat wilde, want afvallen tijdens de zwangerschap is niet gezond! Maar ik stopte direct met snoepen en dat deed ik de eerste maanden best veel. Ik verloor vet en dat zette zich na de zwangerschap in rap tempo door. Naast de 14 kilo van de zwangerschap verloor ik er nadien nog 10 extra omdat ik de manier van eten heb voortgezet.
 5. Maak er toch een feestje van
  Vet, eiwitten en vezels doen de opname van glucose vertragen, dus als je veel koolhydraten eet en je eet daar ook gezonde vetten en eiwitten bij, heeft je alvleesklier meer tijd om genoeg insuline aan te maken. De glucose wordt als het ware “time-releases” afgegeven.
  Mijn ontbijt bestond uit een volkoren spelt boterham met pindakaas (vet) en daar bovenop wat gebroken walnoten en zo’n zelfde boterham met geiten fenegriekkaas (vet) en daar bovenop een gebakken ei (eiwit).
  Ik dronk daar een grote beker kruidenthee bij. De jus d’orange die ik inmiddels wel kan drinken als ik een theelepeltje chiazaad toevoeg, liet ik tijdens de zwangerschap staan.
  Ga op zoek naar wat jij erg lekker vindt en maak de balans op, vind ik het waard? Wat eet ik verder vandaag? Hoe kan ik wat extra eiwit aan deze maaltijd toevoegen.
 6. Fruit als tussendoortje
  Natuurlijk moet je tenminste je twee stuks fruit binnen krijgen, doe dat als tussendoortje los van je maaltijd. Ben je tijdens de zomer zwanger of heb je, net als ik, tijdens je zwangerschap een tik voor ijsjes? Pureer je fruit en maak er lekkere ijsjes van. Vaak is zo’n ijsje minder dan 1 portie fruit, dus je zou zomaar 2 ijsjes per dag kunnen eten! 🙂 Lees hier mijn beschrijving om zelf ijsjes te maken.

  Moeder instinct JessicaOnline.nl

 7. Tot slot
  Dat je zwangerschapssuiker hebt, betekent dat je verhoogd risico loopt om diabetes type 2 te krijgen.
  Krijg je overgewicht, dan zal je het zeker krijgen, kom je in de overgang? Let goed op!
  Je kan er zelf wat aan doen dat het bij zwangerschapssuiker blijft. Put je alvleesklier niet uit, beweeg iedere dag minstens een half uur. Wees je bewust van het feit dat je lijf geraffineerde, toegevoegde suiker niet nodig heeft en je het je alvleesklier lastiger maakt.
  Dat betekent niet dat je zo extreem moet eten als ik 😉 en nooit meer mag genieten van alle lekkernijen met suiker. Maar wees je bewust van wat je in je mond stopt.
  Jouw lichaam heeft je al vertelt dat je aanleg hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen. 1 op de 3 Nederlanders heeft verhoogd risico en daar ben jij er één van, laat het niet zover komen.

  Jouw kindje die dankzij de goede begeleiding en het op tijd constateren van de zwangerschapssuiker helemaal gezond ter wereld komt, heeft ook een verhoogd risico. Zoek alternatieven en laat hem/haar niet wennen aan de zoete verleiding die suiker heet. Er zijn steeds meer alternatieven, maar het ontwikkelen en leren waarderen van de pure smaken van voeding is het beste wat je voor ze kan doen.

Het is echt even slikken, maar
YOU’VE GOT THIS SISTER!!!!!
En heb je nog een vraag waar je denkt dat ik je mee kan helpen?
Reageer hieronder of stuur me een berichtje via Facebook, instagram of Twitter!
Succes en sterkte!

Liefs Jessica…

Sharing is caring!

1 comment

[…] Meer persoonlijke verhalen lezen? Ik schreef ook mijn verhaal over de diagnose (zwangerschaps)suiker. […]

Laat een reactie achter