Warme chocolade melk

Warme chocolade melk

1 L Plantaardige melk of halfvolle melk
5/7 volle eetlepels Cacao
1 theelepel Vloeibare stevia
———————————————–
250 ml slagroom
4/5 druppels vloeibare stevia

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
Kruidnootjes zonder zuivel en GLUTENVRIJ

Kruidnootjes zonder zuivel en GLUTENVRIJ

Voor het maken van deze kruidnoten heb je dit nodig:

200 gram amandelmeel 
75 gram palmsuiker
50 gram kokosolie of plantaardige margarine
1 ei
volle theelepel koekkruiden
mespunt bakpoeder
snufje zout

20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 160 graden

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
Mandarijnen tijd

Mandarijnen tijd

Het is weer mandarijnentijd! Een mandarijn is een ideale traktatie, je hebt geen verpakking nodig, want zitten al in een mooi, kleurig schilletje. Ze zijn handzaam voor kleine handjes, mooie maat en vaak wordt er uitgedeeld op het moment van de dag dat je een fruithapje eet.

Ik heb een paar versies gemaakt van een feestelijk mandarijntje. De foto’s hebben volgens mij niet geen verdere uitleg nodig.

Mandarijnen pompoen trakteren JessicaOnline.nl  Mandarijnen Chinees trakteren JessicaOnline.nl

 

 

 

 

 

Nog meer mandarijnen traktaties:

Tijgermandarijntje

Dikkie Dik Mandarijn

Posted by Jessica Mendels in Homemade, Trakteren, 0 comments
illie billie Appelvlaai

illie billie Appelvlaai

1 kant en klare deegrol voor spelt pizza 400 gram (Tante Fanny)
5 appels
150 gram krenten of rozijnen
2 eetlepels kaneel
1 ei om te bestrijken (weglaten voor VEGAN)
100 ml verse jus d’orange (1 a 2 sinaasappels)
Bakpapier
Pie vorm met maximale doorsnee van 25 cm

Oven voorverwarmen op 220 graden, de vlaai 9-15 minuten in de oven

Om te beginnen zet ik de oven aan om deze voor te verwarmen, daarna snij ik de appeltjes in dunne plakjes van zo’n 2 mm dik.
Ik snij de appel rond het klokhuis weg, dat dan niet alle plakjes even groot zijn, is niet erg. Als ze maar even dik zijn.

De plakjes appel, rozijnen, kaneel en jus d’orange gaan ik een (koeken)pan om ze gaar te stoven.
Al omroerend stoven ik de appels gaar in zo’n 5 tot 10 minuten.

Als het meeste vocht verdampt is, ben ik klaar. Wat er nog over is van de jus d’orange, moet aan de appels en rozijnen blijven hangen. Op het laatst strooi ik de chiazaadjes over het mengsel. Chiazaad kan erg veel vocht aan zich binden en zal er dus voor zorgen dat de vlaai niet nat, maar wel sappig is.

Tijdens het stoven en af en toe omscheppen, maak ik ook het deeg alvast in orde.
Ik heb een pievorm van 25 cm doorsnee met een losse bodem. Om de bodem vouw ik een velletje bakpapier zodat de vlaai straks nog makkelijker los komt.

Voor het deeg heb ik een kant en klare pizza deegrol klaarliggen. Ik gebruik speltdeeg omdat ik met mijn diabetes niet goed op tarwe reageer, maar als je daar geen last van hebt, kan je ook pizzadeeg van tarwe gebruiken.

Mijn losse bodem leg ik op de plak spelt pizza deeg en snij een evengrote cirkel. Deze leg ik op het bakpapier in mijn die vorm.

illie billie appelvlaai - jessicaonline.nlNu snij ik twee dikke stroken die even breed zijn als mijn die vorm hoog is. Dit zijn de opstaande randen.

Ik druk ze goed aan elkaar en aan het deeg op de bodem zodat ik een ‘bakje’ van deeg krijg.

Hierin schep ik het warme appelmengsel uit de pan. Ik tik de gevulde pievorm een paar keer op het aanrecht zodat het mengsel allemaal naar beneden zakt en er geen lucht meer tussen zit.

Van het deeg wat ik nog over heb, zijn ik lange, smalle stroken waarmee ik een mooie “mat” bovenop het appelmengsel weef.

Soms als ik nog wat extra deeg over heb, steek ik met een toepasselijk koekjessteker een vormpje uit die ik op de vlaai leg. Denk aan een cijfer voor een jarige of een spinnetje met Halloween.

Om de vlaai de meest prachtige goud bruine kleur te geven, klop ik een eitje los en bestrijk daar de bovenkant
van de vlaai mee. Wil je de appelvlaai vegan houden, dan sla je deze stap over en is hij nog steeds heerlijk!

Nu gaat de appelvlaai de voorverwarmde oven in.

Kijk even op de verpakking van je pizzadeeg wat hij aangeeft voor baktijd. Ik kijk altijd even na 9 minuten en bepaal dan aan de hand van de kleur en hardheid van het deeg dat bovenop ligt of hij eruit mag of nog iets langer in de oven moet blijven.

Na het bakken laat ik hem ietsjes afkoelen, maar als de vulling nog een beetje warm is, is hij het allerlekkerst!

Eet smakelijk!
Leuk als je het laat weten wanner  je het recept hebt gemaakt. In de video hieronder zie je hoe illie billie en ik hem maken….
Liefs Jessica…

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
illie billie gaat tuinieren

illie billie gaat tuinieren

Het thema van Kinderboekenweek 2022 is Gi-Ga-Groen en dit boek is mega groen!

In het tweede deel van de illie billie reeks, leert illie billie heel veel over de moestuin.
Keesie Beesie laat illie billie helpen en aldoende leert zij en de kinderen die het boek lezen ook.
illie billie en Jessie bees rechten bij Jessica mendels

Zo vertelt Keesie Beesie dat groente en fruit uit hele kleine zaadjes groeien bijvoorbeeld.

Dat wortels onder de grond groeien en dat het heel veel werk is voordat je doperwtjes kan eten.
Dat je een wortel rauw kan eten, maar ook gebakken, gekookt of je kan er een heerlijke een worteltaart van maken. Het recept staat zelfs in het boek

Door de aanspreekende kleuren, lieve diertjes, gladde stevige (en afneembare) bladzijden en afgeronde hoeken is dit boek al geschikt voor baby’s vanaf 6 maanden.
Samen naar de plaatjes kijken, en samen op schoot het boekje bekijken en ook al voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling.

Door het lettertype dat gekozen is, kunnen beginnende lezers uit groep 2 en 3 het boekjes al zelf lezen. Maar de fans van dit illie billie zitten ook nog in groep 5 hoor. Niemand is te jong of te oud om van illie billie te houden.

 

 

Jessica Mendels met haar tweede boek:"illie billie gaat tuinieren"Presentatrice en moeder-met-een-missie Jessica Mendels heeft, net als haar oudste dochter, diabetes (type MODY). Haar jongste dochter heeft een koemelkallergie. Eten en drinken is voor hen dus niet vanzelfsprekend. Om het lekker, gezellig en gezond te houden maken ze veel zelf, bestuderen ze alle etiketten en praten ze erover met elkaar.
Met het luchtige, vrolijke boek Illie Billie is jarig maakt Jessica Mendels deze soms ingewikkelde materie toegankelijk en bespreekbaar voor alle jonge kinderen.

 

De boeken bestellen en morgen nog zelf in huis hebben? Dat kan via je eigen favoriete boekenverkooppunt. Bijvoorbeeld via BOL.COM

De boeken kosten overal € 8,95 

 

Posted by Jessica Mendels in Goedgevonden non-food, 0 comments
Wat is Stevia

Wat is Stevia

Posted by Jessica Mendels in Weetjes, 0 comments
Zuivelvrije koeken met marshmallow

Zuivelvrije koeken met marshmallow

Dit recept is voor 8 feestkoeken van ongeveer 30 gram per stuk.

100 gram volkoren speltmeel
35 gram kokosbloesemsuiker
15 gram erytritol 

65 kokosolie op kamertemperatuur
1 ei-dooier
1 vanille stokje (merg van) of theelepel vanille aroma

2 gram bakpoeder
1 gram zout
1 zakje suikervrije marshmallows van Food2Smile

Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen. 

Om te beginnen doe ik alle ingrediënten (behalve de marshmallows) in de keukenmachine met de deegvlinder.
Er ontstaat een korrelig geheel wat ik na een paar minuten met de hand tot bal duw om vervolgens de keukenmachine nog even aan te zetten.
Echt een geheel wordt het pas als je het deeg met de hand tot bal kneed. De kokosolie wordt door de warmte van je handen zacht tot vloeibaar en dat geeft het gewenste resultaat.

Ik weeg altijd mijn deegbal en deel dat door 8. Je zou denken dat je altijd op hetzelfde gewicht moet uitkomen, maar op de een of andere miraculeuze wijzen scheelt het zo nu en dan toch.
Laten we zeggen dat je op 240 gram uitkomt en 8 koeken van 30 gram kan maken, dan weeg ik eerst 8x 30 gram af.
Dan maak ik een rolletje van dat deeg en snij het precies door de helft. Ik maak nu twee even grote balletje, druk er één plat op de bakplaat waar een vel bakpapier op ligt, zorg ervoor dat de randen niet kartelig zijn.
Ik pak 2 marshmallows en knip die ieder in 4 stukjes. Deze stukjes leg ik op mijn platgedrukte deeg. het andere halve deegballetje druk ik nu ook in een platte plak van dezelfde maat en leg deze op de de met marshmallows belegde deegplak.
Ik duw het goed aan zodat het één geheel wordt. Bovenop leg ik nog 1 klein stukje van de marshmallow.

Deze koeken worden zo lekker smeuïg en zoet! mmmmm…..

Ik laat voldoende ruimte over tussen de koeken omdat ze wat kunnen uitlopen en je wil niet een grote koek krijgen :-).

De oven is voorverwarmd op 170 graden, maar zodra de koeken erin zitten, zet je de oven op 155 graden.
Na 15 minuten voel ik even aan de koeken, zijn ze echt nog zacht? Dan laat ik ze zeker nog 5 minuten in de oven.
Als de koeken afkoelen, worden ze knapperiger, maar echt knapperig zijn ze alleen langs de randen. Ze zijn in het midden wel gaar, maar ook een beetje tja, hoe zal ik het noemen taai…. mmmmm ik ervaar ze echt als de koeken die ik in mijn jeugd in Amerika at.

Op de dag van het bakken zijn ze het lekkerst, maar 3 dagen later zijn ze ook nog lekker. Maar dan zijn ze natuurlijk al lang op!

Laat je het me weten als je ze gaat maken? Ben benieuwd naar jouw resultaat!
Liefs Jessica…

video_1_a917ac02321b4d4da62cef8103231583

Posted by Jessica Mendels in Homemade, Trakteren, 0 comments
Feest koeken

Feest koeken

Dit recept is voor 8 feestkoeken van ongeveer 30 gram per stuk.

100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
15 gram erytritol 

65 kokosolie op kamertemperatuur
1 ei-dooier
1 vanille stokje (merg van) of theelepel vanille aroma

2 gram bakpoeder
1 gram zout
1 zakje suikervrije smarties van Food2Smile

Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen. 

Voedingswaarden per koek met 9 suikervrije smarties
197,5              Kcal
16,69 gram   Koolhydraten waarvan
11,37 gram    suikers

Om te beginnen doe ik alle ingrediënten (behalve de smarties) in de keukenmachine met de deegvlinder.
Er ontstaat een korrelig geheel wat ik na een paar minuten even met de hand tot bal duw om vervolgens de keukenmachine nog even aan te zetten.
Echt een geheel wordt het pas als je het deeg met de hand tot bal kneed. De kokosolie wordt door de warmte van je handen zacht tot vloeibaar en dat geeft het gewenste resultaat.

Ik weeg altijd mijn deegbal en deel dat door 8. Je zou denken dat je altijd op hetzelfde gewicht moet uitkomen, maar op de een of andere miraculeuze wijzen scheelt het zo nu en dan toch.
Laten we zeggen dat je op 240 gram uitkomt en 8 koeken van 30 gram kan maken, dan weeg ik eerst 8x 30 gram af.
Dan maak ik een mooie bal, druk deze plat op de bakplaat met daarop een vel bakpapier, zorg ervoor dat de randen niet kartelig zijn en duw er her en der 9 smarties in.

Ik laat voldoende ruimte over tussen de koeken omdat ze wat kunnen uitlopen en je wil niet een grote koek krijgen :-).

De oven is voorverwarmd op 170 graden, maar zodra de koeken erin zitten, zet je de oven op 155 graden.
Na 15 minuten voel ik even aan de koeken, zijn ze echt nog zacht? Dan laat ik ze zeker nog 5 minuten in de oven.
Als de koeken afkoelen, worden ze knapperiger, maar echt knapperig zijn ze alleen langs de randen. Ze zijn in het midden wel gaar, maar ook een beetje tja, hoe zal ik het noemen taai…. mmmmm ik ervaar ze echt als de koeken die ik in mijn jeugd in Amerika at.

Op de dag van het bakken zijn ze het lekkerst, maar 3 dagen later zijn ze ook nog lekker. Maar dan zijn ze natuurlijk al lang op!

Laat je het me weten als je ze gaat maken? Ben benieuwd naar jouw resultaat!
Liefs Jessica…

Posted by Jessica Mendels in Homemade, Trakteren, 2 comments
Schepijs bij Jumbo

Schepijs bij Jumbo

Jumbo verkoop het merk:”Perfect World” wat een VEGAN schepijs is zonder geraffineerde suikers.
Persoonlijk vind ik dit merk minder lekker dan Oppo en het is ook wat hoger in aanwezige suikers.
Maar zij hadden wel al eerder meerdere smaken ijs zonder geraffineerde suikers die ook VEGAN waren en dat is voor mijn dochter Eva met een ernstige koemelkallergie dan wel weer heel fijn!
Zij vindt de pistache van Perfect World het lekkerste, dus die heb ik vaak wel in huis.

Heb je dus geen Albert Heijn in de buurt om Oppo te kopen, dan is Perfect World bij de JUMBO en heel lekker alternatief

Posted by Jessica Mendels in Goed gevonden, 0 comments
Romig schepijs van Oppo – JessicaOnline proof!

Romig schepijs van Oppo – JessicaOnline proof!

Het schepijs van Oppo opende een deur die al wat jaren dicht zat.
Want schep ijs had ik achter me gelaten toen ik in 2012 rigoureus stopte met het eten van geraffineerde/toegevoegde suikers.
Maar het ijsmerk Oppo is erin geslaagd zo ontzettend lekker ijs te maken zonder het toevoegen van geraffineerde suiker dat ik de deur voor hen heel graag opende.

Ik vond de bekende bekers ijs in het schap van de Albert Heijn, in het begin leverde mijn favoriet: Salty karamel nog een beetje schuldgevoel op tegenover Eva omdat er wel echte room in zat, maar inmiddels heeft het merk een hele hoop verschillende smaken die ook nog eens VEGAN zijn!
Dus inmiddels staat er altijd wel een kleine selectie aan smaken Oppo ijs in onze vriezer.

De Pecan Praline is mijn absolute lieveling, maar ook de chocolade met hazelnoot weiger ik zeker niet 😉
Het merk heeft inmiddels ook roomijs met chocola op een stokje, een soort van Magnum, maar dan niet met het aantal calorieën van een pakje roomboter en ook niet met een piek in mijn glucosewaarde als gevolg.
Om die te vinden, kopen en proeven ga ik deze week mijn best doen, want Ilse en ik kunnen niet wachten die eens te proeven.
Helaas is daar nog geen VEGAN versie van, dus dat moeten we dan op een moment doen dat we niet met Eva zijn, want we willen het wel gezellig houden.

Ga naar de winkel en proef dit ijs!!!!!!

Posted by Jessica Mendels in Goed gevonden, 0 comments