Tiramisu zonder tarwe

Tiramisu zonder tarwe

Dit zijn de ingrediënten voor Tiramisu zonder tarwe:
5 eieren
130 gram amandelmeel
100 gram Arenga palmsuiker
1/2etheelepel bakpoeder
1/4etheelepel zout

250 gram mascarpone
125 ml slagroom
naar smaak druppels stevia (eventueel met vanille aroma)
1 espresso
het merg van 1 vanille stokje
4 eetlepels cacou
1/2etheelepel natuurlijk amandel aroma

Aan de slag

Ik zet als eerste een espresso en laat deze afkoelen.
Dan splits ik de eieren, sla de eiwitten stijf, zorg dat je mengschaal vetvrij is door hem even met keukenazijn of citroen schoon te maken ander lukt het niet. Nu zet ik het opgeslagen eiwit even in de koelkast.

Meng de eigelen met de palmsuiker, dit wordt een heel plakkerig goedje! Voeg de amandelmeel, bakpoeder en het zout erbij.

Nu gaan we dit plakkerige mengsel mengen met het opgeslagen eiwit. Eerst een schepje eiwit bij het eigeelmengsel om ‘familie te maken’ en dan voeg je steeds meer eiwit toe. Doe dit heel voorzichtig, want je wilt de luchtigheid van het opgeslagen eiwit behouden.

Op mijn bakplaat heb ik bakpapier gelegd en daar verdeel ik nu het beslag over, ongeveer 2 cm hoog als het lukt.

Deze bakplaat gaat ongeveer 10-15 minuten in de voorverwarmde oven van 200º C
Blijf in de buurt! Als hij na minimaal 10 minuten mooi goud bruin is, mag hij uit de oven en laat ik hem op het aanrecht afkoelen.

Voor de roomlaag klop ik de slagroom op met de steviadruppels en het merg van éeen vanille stokje, tijdens het opslaan moet ik proeven of hij al zoet genoeg is (he rot ;-)). Als de slagroom ‘staat’ voeg ik er de mascarpone aan toe, steeds een lepeltje terwijl de garde langzaam draait.

Deze roomlaag is al een toetje op zich!

Je kan nu één grote tiramisu maken of persoonsporties, ik kies voor kerst voor de laatste, want dan kan ik hem voor de kinderen met wat fruit in plaats van koffie maken.

De espresso en de vanillie aroma gaan met een paar druppeltjes stevia in een plat schaaltje. Ik steek rondjes uit mijn biscuit, voor iedereen twee. Ik dompel een biscuit rondje even in de koffie en leg hem dan in het schaaltje of op het bordje waarop ik hem wil serveren, schep er een laag van de room op, bestrooi deze met wat cacou door een zeefje en herhaal dit met nog een laag biscuit, room en cacou.

Het lekkerste is het om deze nu nog tenminste 2 uur in de koelkast te laten opstijven, dus in portie glaasjes bijvoorbeeld, afgedekt met plasticfolie en ’s avonds makkelijk serveren.

Ga je dit dessert maken? Super leuk als je het resultaat met me deelt op instagram of Facebook!
Liefs Jessica…

Fotograaf: Dirk Jansen
Jurk: Semra mode
Haar: La Joy Hair

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
Chocolade-Vanille-Dubbellikker

Chocolade-Vanille-Dubbellikker

Voor het chocoladekoekje van de dubbellikker heb je nodig:
100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
5 druppels vloeibaar stevia (met chocolade aroma)

40 gramCacaoboter (gesmolten)
25 gram rijstolie
1 ei-dooier
2 gram bakpoeder
1 gram zout

Voor het vanille koekjevan de dubbelllikker heb je nodig:
100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
5 druppels vloeibare stevia (met vanille aroma)

65 kokosolie of roomboter (gesmolten)
1 ei-dooier
1 vanille stokje (merg van)
2 gram bakpoeder
1 gram zout

Vulling
Mascarpone
merg van 1 vanillestokje
Eventueel een paar druppeltjes stevia of Erythritol-icing 

Maizena, deegroller, bakplaat, bakpapier, uitsteekvormpje 

Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen. 

Dubbellikker JessicaOnline.nl

We gaan twee verschillende koekjes maken zodat we een dubbellikker met twee kleuren en dus twee verschillende smaken krijgen en dat is extra lekker!

Eerst maak ik het deeg voor de chocolade kant van de dubbellikker.
Weeg eerst alles af, laat de cacaoboter au-bain-marie* smelten, voeg je het samen in je beslagkom en mix je het deeg met je deegvlinder of deeghaken tot een mooi en gelijkmatige deegbal. Leg het deeg nu goed afgesloten in de koelkast om er pas de volgende dag koekjes van te maken.

Dan maak ik de vanille kant van de dubbellikker, ik volg dezelfde stappen van bij het chocolade koekje, alleen kan de kokosolie eventueel ook in de magnetron om te smelten.

De volgende dag, als het deeg op kamertemperatuur is gekomen, snij ik het in blokjes van 1 vierkante cm. En kneed het weer helemaal opnieuw door totdat het weer lekker soepel is. Ik voeg eventueel een sprenkeltje water toe als het deeg wat droog is, dat merk je als het heel erg kruimelt. Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier. Druk de deegbal met je handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Jessica Mendels met Dubbellikker JessicaOnline.nl

Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag. Leg een schaaltje met wat maizena erin op het
aanrecht en schuif je uitsteekvormpje daar doorheen. Doordat er een laagje maizena op het uitsteekvormpje zit, komt het deeg makkelijker uit het vormpje.
Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat, maak steeds opnieuw een plak om koekjes uit te steken totdat al je deeg op is.
Om het leuke “ouderwetse-biscuitje-effect” te krijgen, prik ik met de stompe kant van een satéprikker gaatjes in de koekjes.

Als de koekjes zijn afgekoeld, meng ik de mascarpone met de vanille en eventueel iets zoets (stevia, sucralose of icing). Pas vlak voor het serveren besmeer ik de chocolade kant van de dubbellikker met de mascarpone en maak hem af met een vanille kantje.
Op een leuk bordje of servetje en smullen maar!

Ga je dit recept maken? Dan vind ik het super leuk als je me laat weten hoe ze gelukt zijn!
Liefs Jessica…

–>>> Zonder vulling kan je de koekjes natuurlijk in iedere gewenste vorm uitsteken. Zoals deze kers-(boom)-koekjes.
–>>> Fan van koekjes? Kijk eens naar deze speculaasjes met volkoren speltmeel.

*Een pannetje kokend water op het vuur met daarop een schaaltje dat het pannetje afsluit. In het schaaltje leg je de cacaoboter om te smelten.

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
Kerst-(boom)-koekjes

Kerst-(boom)-koekjes

Voor de chocolade Kerst-(boom)-koekjes heb je nodig:
100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
5 druppels vloeibaar stevia (met chocolade aroma)

40 gramCacaoboter (gesmolten)
25 gram rijstolie
1 ei-dooier
2 gram bakpoeder
1 gram zout

Voor de vanille Kerst-(boom)-koekjes heb je nodig:
100 gram volkoren speltmeel
40 gram kokosbloesemsuiker
5 druppels vloeibare stevia (met vanille aroma)

65 kokosolie of roomboter (gesmolten)
1 ei-dooier
1 vanille stokje (merg van)
2 gram bakpoeder
1 gram zout

Maizena, deegroller, bakplaat, bakpapier, uitsteekvormpje 

Oven voorverwarmen op 170º C- 15 tot 20 minuten bakken op 155ºC. Voel na 15 minuten of de koekjes al stevig zijn, kan je ze nog behoorlijk induwen, verleng de baktijd dan met 5 minuten. Echt krokant worden ze pas als ze afkoelen. 

Weeg eerst alles af, laat de cacaoboter au-bain-marie* smelten, voeg je het samen in je beslagkom en mix je het deeg met je deegvlinder of deeghaken tot een mooi en gelijkmatige deegbal. Leg het deeg nu goed afgesloten in de koelkast om er pas de volgende dag koekjes van te maken.

De volgende dag, als het deeg op kamertemperatuur is gekomen, snij ik het in blokjes van 1 vierkante cm. En kneed het weer helemaal opnieuw door totdat het weer lekker soepel is. Ik voeg eventueel een sprenkeltje water toe als het deeg wat droog is, dat merk je als het heel erg kruimelt. Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier. Druk de deegbal met je handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Jessica Mendels JessicaOnline.nl

Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag. Leg een schaaltje met wat maizena erin op het
aanrecht en schuif je uitsteekvormpje daar doorheen. Doordat er een laagje maizena op jet uitsteekvormpje zit, komt het deeg makkelijker uit het vormpje.
Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat, maak steeds opnieuw een plak om koekjes uit te steken totdat al je deeg op is.

Uiteindelijk hou je altijd een stukje over en daar maken wij dan een extra speciale, wat groter koek van voor iemand
in het bijzonder. Die is bij ons meestal voor de meisjes.

Ga je dit recept maken? Dan vind ik het super leuk als je me laat weten hoe ze gelukt zijn!
Liefs Jessica…

PS: Deze Kerst-(boom)-koekjes zijn ook leuk voor het kerstdiner op school

Dit is een verbeterde versie van het recept dat ik gebruikte voor de kerstkransjes vorig jaar.

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 1 comment
Honkvast in Den Haag – LEVEN Magazine

Honkvast in Den Haag – LEVEN Magazine

Van soap naar speelfilm, van een Haagse comedy naar een eigen blog. En dit jaar kwam haar eerste kinderboek en een bijzondere sausenlijn uit. Voor Jessica Mendels is geen zee te hoog. Tien vragen voor de enthousiaste Haagse actrice, presentatrice en schrijfster.

1) Vertel eens over je Haagse jeugd
“Ik ben opgegroeid in het Regentessekwartier en woon nog steeds in dezelfde straat als toen. Vroeger was het rond het Koningsplein een beetje de hood; in mijn tienerjaren hingen daar gangs rond en werd er gedeald. Tegenwoordig leven we op stand tussen de artsen en advocaten. We hadden een heel actief gezin. Mijn vader – John Mendels – was muzikant, goochelaar en clown (Johnny Mendola). Hij was vaak ’s avonds weg. Mijn zus Mandy en ik hadden 15 uur turntraining per week. Zij was beter dan ik, hoor. Daarnaast danste ze bij FaFa en ging ik naar theaterschool Rabarber.”

2) Hoe ben je bij televisie terecht gekomen?
“Vanaf mijn dertiende zat ik iedere maand in de trein naar Amsterdam om te auditeren. Mijn debuut was in Het glinsterend pantser, een verfilming van een roman van Vestdijk met onder andere Thom Hoffman en Tamar van den Dop. Ik vond het fantastisch om in de huid van iemand anders te kruipen. Toen ik negentien was, speelde ik voor het eerst mee in Goede Tijden Slechte Tijden. Daarna volgden Costa! (2001) en de Haagse serie Pauwen en Reigers (2008). Toch heb ik geen toneelschool gedaan; direct na de havo vonden ze me te jong. Toen heb ik me last minute ingeschreven bij de pabo en met veel plezier de opleiding gevolgd. Zes jaar lang gaf ik les op de Annie M.G. Schmidtschool in Duinoord. Dat combineerde ik met acteren en presenteren.”

3) Hoe Haags ben je?
“Ik ben hier altijd blijven wonen, terwijl veel van mijn collega’s voor hun carrière naar Amsterdam vertrokken. Ik heb gekozen voor mijn leven hier, mijn privéleven is te belangrijk. Toen mijn moeder ongeneeslijk ziek werd, wilde ik in de buurt zijn. Mijn man Paul komt uit Wateringen, onze vrienden wonen hier; ik zie niet gebeuren dat we ooit weggaan uit Den Haag.” —>>> Filmpje uit 2011 <<<—

4) Wat is het meest bijzondere op werkgebied dat je ooit in Den Haag gedaan hebt?
“Van Pauwen en Reigers zou ik zo nog twintig seizoenen willen doen. Dat was zo’n machtig mooie productie. Heerlijk om plat Haags te praten en op de scooter naar de set te rijden. Ik speelde een serveerster in een strandtent op de boulevard. Stephan Evenblij, Bas Muijs en Marnix van de Pol waren mijn tegenspelers. Met Bas had ik meteen de eerste dag een zoenscene, een leuk begin.”

Pauwen en Reigers Jessica Mendels Sophia Wezer

 5) Voor CampingLife was je ook veel op reis. Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
“In de vier jaar dat ik CampingLife presenteerde, was ik de hele zomer op pad: drie weken draaien, vier dagen thuis en dat drie maanden achter elkaar. Ik vond het geweldig om met de families op te trekken, je wordt vakantievrienden. Ook was het leuk om in allerlei Europese landen te kamperen. In Italië was ik nog niet eerder geweest en dat land heeft mijn hart gestolen. De Chiantiroute kan ik iedereen aanraden.”

Groetjes van de Camping-Campinlife

6) Dit jaar kwam jouw kinderboek uit, Illie Billie is jarig. Wat was de aanleiding om dit boek te schrijven?
“Mijn dochter Ilse en ik hebben een erfelijke vorm van diabetes en eten daardoor geen suiker. Al snel ontstond het idee om een kinderboek over dit onderwerp te maken. In juli van dit jaar verscheen Illie Billie is jarig en de reacties zijn hartverwarmend. Ik krijg brieven van moeders die me bedanken voor dit initiatief. Sauzenproducent Verstegen benaderde me om ketchup zonder suiker op te markt te brengen, die is nu verkrijgbaar. En we zijn bezig met andere smaken, daar ben ik best trots op.”

 “Ik blijf een fan van kamperen, maar niet hutje-mutje”

7) Komen jullie nog aan buitenlandse vakanties toe?Familie Bom/Mendels in Spanje 2017
“Het is even zoeken. Kamperen heb ik nog niet aangedurfd, we hebben wel huisjes gehuurd. Buiten zijn vind ik het lekkerst en ik blijf een liefhebber van kamperen. Maar niet op een hutje-mutje-camping. Ik heb geweldige herinneringen aan een camperreis door de VS met mijn ouders, we douchten in de rivier. Dat zou ik met mijn gezin ook wel willen.

 8) Stel je staat in de schoenen van burgemeester Krikke. Wat zou je meteen veranderen?
“Den Haag heeft geweldige speel-tuinen, waar ouders en kinderen uren kunnen verblijven. Maar omdat er geen wc’s zijn, moet je op een gegeven moment weg. In het buiten-land zag ik zelfreinigende toiletten, dat lijkt me een uitkomst. En de boetes voor afval op straat, honden-poep en sigarettenpeuken mogen echt omhoog. Hopelijk gaan ze daar strenger op handhaven.”

9) En wat moet Den Haag vooral koesteren?
“Buitenspelen is zo belangrijk voor kinderen, dat moeten we zo gemakkelijk mogelijk maken. Met al die parken en speelplekken doet Den Haag dat heel goed.”

 10) Welke Hagenaar moeten we in de gaten houden?Jessica Mendels Stephan Evenblij Sophia Wezer
“Actrice Sophia Wezer uit Voorburg speelde in Pauwen en Reigers mijn oudste zus. Nu schittert ze in de musical Mamma Mia. Ze besteedt veel aandacht aan jongeren. Ik vind het mooi hoe ze in het leven staat, ze is een voorbeeld op meerdere vlakken.”

 

Jessica Mendels
Geboren: 25 maart 1981
Opgegroeid in: Regentessekwartier
Middelbare school: Segbroek College
Opleiding: HBO pabo
Getrouwd met: Paul Bom
Moeder van: Ilse (2012) en Eva (2015)
Woont in: Regentessekwartier
Bekend van: Goede Tijden Slechte Tijden, Costa!, Pauwen en Reigers, CampingLife,
Blog JessicaOnline.nl (sinds 2016) en kinderboek Illie Billie is jarig (2018)

Tekst Caroline Ludwig
Fotografie Femque Schook

LEVEN magazine winter 2018:2019 Illie Billie Jessica MendelsInterview en familie foto

 

 

 

 

 

 

Posted by Jessica Mendels in Weetjes, 0 comments
Pietenjurk

Pietenjurk

-Rose-
Vanaf het moment van de intocht weet Lily wat ze later wil worden: Piet! Ze is al druk aan het oefenen met klimmen, ondersteboven hangen, dansen en cadeautjes inpakken. Ook Mila ziet het wel zitten en hobbelt er vrolijk achteraan. Omdat je pas op een echte Piet lijkt met een echte pietenurk, ben ik aan de slag gegaan met een pietenjurk voor allebei! Het lijkt misschien een hele klus, maar ook voor de beginnende naaier is dit echt heel goed te doen!

Als stof van de pietenjurk heb ik gekozen voor een ‘nicky velours’ stof (hoog percentage katoen, zodat niet zo synthetisch aanvoelt, ademt en lekker warm en zacht is). Deze heb ik gekocht bij van Domburg textiel, maar is ook in diverse online stoffenwinkels verkrijgbaar. Ook kocht ik goud ‘zigzaglint’ en gouden knopen.

Vooraf heb ik de stoffen op een kort programma even apart gewassen, zodat bij latere wasbeurten de kleuren niet door elkaar gaan lopen.

Jessicaonline.nl Rose Pietenjurk

Voor het bovenlijf, heb ik het gratis patroon de ‘ringer tee’ van Brindille & Twig gebruikt.  Er is hierbij een optie voor korte- en lange mouwen en ik heb voor die laatste gekozen, lekker warm! Het patroon kun je via de website downloaden, op A4’tjes uitprinten (let op dat je de printerinstellingen op 100% zet) en aan elkaar plakken. De naadwaarde is al inbegrepen, dus je kunt eenvoudig de patroondelen overtrekken op de stof. De uitleg bij het patroon is in het Engels, maar elke stap wordt zo goed ondersteund door foto’s, dat het eigenlijk al te volgen is zonder de stappen te lezen.rose pietenjurk

Ik knipte eerste alle delen voor de pietenjurk uit en stikte het gouden zigzaglint op de delen waar ik het graag wilde hebben. Hier kun je natuurlijk je eigen creativiteit op loslaten!

Daarna naaide ik het bovenstuk in elkaar zoals beschreven in het patroon, maar wachtte ik nog even met de onderste boord aanzetten, omdat ik er een pietenjurk van wilde maken.

Voor het rokgedeelte nam ik twee lange rechthoekige lappen, twee keer zo breed als het bovenstuk, de hoogte nam ik zo’n 8 cm korter dan een rokje dat in hun kast lag en nu goed past. Ook knipte ik nog twee even brede stroken in een andere kleur, met een hoogte van zo’n 10 cm,  die ik aan de lappen stikte. Precies op de naad stikte ik horizontaal het gouden zigzaglint. Tenslotte stikte ik deze lappen aan de zijkanten aan elkaar en rimpelde ik de bovenkant met twee draden op de langste steeklengte (op mijn naaimachine steeklengte 5). Op Youtube staan heel veel handige filmpjes van hoe je stof kunt rimpelen. Ik trok de draden aan en rimpelde totdat het rokgedeelte net zo breed was als het bovenstuk.

 

Jessicaonline.nl Rose Pietenjurk

De laatste stap was om alles aan elkaar te naaien. Daarvoor legde ik het bovenstuk met de goede kant naar boven op tafel, het onderste boord met de daar omheen (onafgewerkte randen tegen elkaar) en ten slotte de rimpelrok op zijn kop, binnenste buiten er overheen (onafgewerkte randen tegen elkaar). Dat zette ik vast met spelden en zo stikte ik alles aan elkaar vast.
Daarna kon ik het jurkje omzomen en daar was dan de eerste pietenoutfit!

De tweede ging gelukkig een stuk sneller dan de eerste. Toen ze op het nippertje op vrijdagavond af waren, hing ik ze allebei op een kledinghanger aan de kast, als verrassing voor de meiden als ze wakker werden. En de gezichten en knuffels van de meiden toen ze zagen dat ik voor ieder een pietenjurk had gemaakt (op de ochtend van de intocht), daar doe je het dan voor!

 

 

 

Posted by Jessica Mendels in Handmade, 0 comments
Flavourites Live

Flavourites Live

Heb je ‘m al in je agenda staan? De tiende editie van Flavourites Live vindt plaats van 23 t/m 25 november 2018 in de stoere Kromhouthal in Amsterdam-Noord. Kom langs voor een flinke dosis feelgood. Stands van te gekke webshops tot superleuke dingen om te doen. Wat dan allemaal? Dat is nog een verrassing. En er is meer. Food+drinks. Live muziek. Te gekke workshops. Demonstraties van designers. Instagrammable walls en originele creaties waar je écht blij van wordt. Weet je wat. Kom het gewoon ervaren. Neem je vriendinnen/zus, collega’s of kids mee en kom lekker langs. Vinden we leuk. En jij vast ook!

Vrijdag 23 november is het Pink Friday op Flavourites Live en dan doen veel stands er nog even een extra schepje vrolijkheid bovenop!

Zo sta ik vanaf 12:00 uur in de stand van www.Frolijk.nl. Natasja, de eigenaresse zorgt er altijd voor dat Ilse, Eva en ik er in van die leuke jurkjes bijlopen! Zij staat met haar kampeerwagen vol vrolijke jurkjes, rokjes en knuffels met speciale beurs prijzen en op Pink Friday richt ik een deel in met Illie Billie boeken. Dus wil je een gesigneerd exemplaar voor in de zak of onder de boom, dan kunnen we dat vrijdag op Flavourites Live regelen!
Illie Billie is jarig kost €8,95, maar op de beurs krijg je er gratis goodies bij (zoals stickers, kaarten, plaktattoo of de cd van Tim Akkerman met het Illie Billie liedje).

Kom langs, kijk je ogen uit en doe heel gezellig je inkopen voor de feestdagen!

Tot vrijdag! Liefs Jessica…

JessicaOnline.nl jurkjes van Frolijk.nl

Posted by Jessica Mendels in Goedgevonden non-food, 0 comments
Sinterklaaskrans

Sinterklaaskrans

-Rose-
Eindelijk is het zover; de Sinterklaaskrans mag weer op de voordeur want Sinterklaas is weer in het land!
Lily en Mila kunnen niet wachten! Met koude oren, wangen en handen naar de intocht kijken. Binnen warme chocolademelk drinken, verlanglijstjes maken, heel veel sinterklaasliedjes zingen bij de schoorsteen, schoen zetten en natuurlijk het huis gezellig maken met Sinterklaasversiering! Wij haalden de grote doos met Sinterklaasspullen weer van de zolder en het open maken daarvan vinden de meisjes hier bijna net zo leuk als de pakjesavond zelf, want “wat zat er ook alweer allemaal in”? Die geknutselde stoomboot van vorig jaar die ze nu heel schattig vinden bijvoorbeeld, want ze waren nog zó klein toen ze die een jaar geleden maakten 😉 Maar ook de pepernotenpot, knutselspullen, pietenpakken en natuurlijk versiering.

De vlaggenlijn van vorig jaar hangt weer in de woonkamer en aan de voordeur hangt deze Sinterklaaskrans.

De Sinterklaaskrans maakten we door een oude jute zak te verknippen. We rolden deze om een krans die ik bij het tuincentrum kocht. Om het af te maken plakten we er met textiellijm (kan ook met een lijmpistool) figuurtjes op die ik uit vilt knipte.

Met een leuk lint hingen we hem aan de deur. Zo kunnen de Pieten volgens Lily ons huis zeker niet vergeten op pakjesavond!

Posted by Jessica Mendels in Handmade, 0 comments
Suikervrije snoepjes van Illie Billie en Food2Smile

Suikervrije snoepjes van Illie Billie en Food2Smile

Suikervrije snoepjes en snoepjes zonder toegevoegde suiker, waar de glucosespiegel niet van omhoog zullen schieten.
Food2Smile ontwikkelde deze Twister Rainbow lolly’s, Chocosmiles en Gummybears met Illie Billie
en haar vriendjes op de verpakking.
In de Chocosmiles zitten melkbestanddelen, deze zijn dus niet Keesie Beesie-proof en daarom vind je
haar ook niet op de verpakking terug.
Food2Smile biedt nu een pakket aan met alle drie de zakjes snoep en het boek voor €14,95

De snoepjes zijn gezoet met oa: Isomalt, maltitol, stevia en sorbitol.

 

De eigenaresse van het merk Food2Smile Miriam Bouwens is net als ik ook op missie. Dit is wat zij schrijft over suiker:
Waarom suikervrij?

Food2Smile kent geen suiker. Dat is een hele bewuste keuze en daar staan we voor. Maar waarom eigenlijk? Waarom vechten wij tegen de suikerkaai?
Suiker is slecht voor je, dat hoor en lees je steeds meer. Je wordt er dik van, het zorgt voor ene slecht gebit en het vergroot je kans op diabetes. Klopt allemaal maar er is meer en het is dan ook niet voor niets dat veel voedingsdeskundigen en artsen zeggen dat als suiker nu ‘uitgevonden’ zou worden het als een soort gif zou worden gezien.

“Maar je hebt toch suiker nodig”, hoor je ook vaak. Klopt helemaal. Suiker als koolhydraat hebben we nodig maar daarvoor is het gebruik van toegevoegde suiker totaal overbodig.

Suiker krijg je genoeg binnen vanuit fruit (fructose), zuivel (lactose) en groente. Waar wij tegen vechten is het gebruik van geraffineerde suiker dat werkelijk overál aan wordt toegevoegd. Dat frisdrank er bol van staat dat weet je, dat gebak, ijs en snoep suikerbommen zijn ook maar het zit in bijna alles dat je in de supermarkt koopt. In en blik soep, je plakje ham, ketchup, zelfs in sommige theebuiltjes zit suiker verstopt, je cornflakes maar ook zogenaamd gezonde mueslirepen zitten vol suiker, fructose-glucosestroop of andere verstopnamen voor suiker.

Het veel te hoge suikerverbruik in onze westerse samenleving draag sterk bij aan veel ziektes waaraan je niet direct zou denken en die lijst baart ons zorgen. Want nu wij steeds ouder worden is het de kunst om gezónd oud te worden om onszelf een fijner leven te bezorgen en om de zorgkosten in de hand te kunnen houden.

Nog maar een paar van de vermeende ziekten door overmatig suikergebruik:

  • overgewicht en obesitas
  • hoge bloeddruk
  • hart- en vaatziekten
  • nierziekten
  • diabetes
  • gewrichtsaandoeningen (jicht)
  • vette lever
  • stijging van triglyceridengehalte
  • stijging van LDL-cholesterol

Suikers in snoep en in frisdrank zijn 2 grote boosdoeners als het om die veel te hoge suikerinname gaat. Food2Smile heeft zich op snoep geworpen en wil laten zien dat snoep zónder suiker net zo lekker maar veel gezonder dan de meuk van de grote merken.”

Posted by Jessica Mendels in Goed gevonden, 0 comments
De Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds

De Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds

14 november is het Internationale Diabetesdag, een mooie aanleiding om te praten over de suiker Challenge en het minderen van onze suiker inname.  Gemiddeld krijgen Nederlanders iedere dag 1,5 tot 2 keer meer suiker binnen dan goed voor ons is en mede hierdoor heeft inmiddels de helft van volwassenen in ons land overgewicht en een verhoogde kans op diabetes type 2. Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben deze vorm van diabetes en daar komen er per week 1.000 bij.

Conclusie: de gezonde keuze moet de makkelijke en vooral minder zoete keuze worden. Want al die zoete verleidingen in de schappen en verborgen suikers in pakjes en zakjes kunnen natuurlijk echt niet meer. Daarom maken we eind november massaal de gezonde keuze tijdens de Nationale Suiker Challenge.

suikervrij

Fotograaf Bart Honingh

No Sugar Challenge
Als ambassadeur van het Diabetes Fonds daag ik iedereen uit een week lang GEEN toegevoegde suikers te eten. De Nationale Suiker Challange is van 19 – 25 november, maar wat mij betreft kan je deze uitdaging iedere week van het jaar aangaan.

Pas als je dat minstens een week probeert, dringt er tot je door aan hoeveel producten suiker is toegevoegd.
Met deze kennis kan je nieuwe keuzes maken voor minder suiker in je dagelijks voedingspatroon voor de rest van je leven!

Doe je ook mee? Meld je hier aan: www.suiker-challenge.nl

De Nationale suiker Challenge JessicaOnline.nl Diabetes Fonds

De suiker challenge waarin je een week geen toegevoegde suiker eten zal ik heus niet onderschatten. Ik ben ook van dag 1 op dag 2 “cold turkey” gestopt met het eten van toegevoegde suikers, maar ik had wel een hele goede reden.
Lees op Home Sweet Home hoe en waarom dat bij mij begon.
Ook leerde ik gaande weg steeds beter de etiketten lezen en vond het op een gegeven moment een sport het zo goed mogelijk te doen.

Nu ik alweer sinds 2012 geen toegevoegde duik meer eet, moet ik zeggen dat ik ook wel heel goed word in het omzeilen van de suikers en het vinden van alternatieven. En die informatie deel ik dan weer met jullie in de rubrieken Homemade en Goedgevonden.
Inmiddels ben ik zelfs producten zonder toegevoegde suiker aan het ontwikkelen met de verschillende voedingsproducenten. Zoals de Illie Billie Ketchup van Verstegen en de Illie Billie snoepjes van Food2smile.

Als je de Suiker challenge aangaat, laat het me weten en heb je het moeilijk of vragen? Stuur me een berichtje! Met een beetje hulp gaat het jou zeker lukken!

Succes! Liefs Jessica…

 

Posted by Jessica Mendels in Weetjes, 2 comments
Knutselen met kastanjes

Knutselen met kastanjes

-Rose-
Het is herfst! En wat begon de herfst zomerachtig dit jaar. De dagen worden nu kouder, maar ik kan me niet herinneren dat we andere jaren in de warme zon naar kastanjes hebben gezocht. De meiden waren wel wat in de war, want “hoe kon het nou dat er in de zomer al kastanjes op de grond lagen?”
Kastanjes knutsels JessicaOnline.nl

Elk jaar verzamelen we flink wat herfstschatten buiten waar we thuis een gezellig hoekje mee maken en leuke dingen van knutselen. Heerlijk, een beetje herfst in huis! De bekende spinnenwebben met een kastanje en satéprikkers, poppetjes van eikels en kastanjes. Dit jaar maakten de meisjes kastanjefamilies door het witte ‘rondje’ op de kastanje een leuk kleurtje te geven. Zodra het opgedroogd was tekenden ze er met een zwarte stift een gezichtje op. Schattig zijn ze hè?
Kastanjes knutsels JessicaOnline.nl

Omdat we nog een berg kastanjes over hadden en ik daar iets leuks en nuttigs mee wilde doen, tekende ik hier letters op met een watervaste witte stift.

Kastanjes knutsels JessicaOnline.nl

Ik gebruikte kleine letters (dus geen hoofdletters), zodat het goed aansluit op de letters die kinderen in de kleuterklas en groep 3 aanleren. Lily legde al gauw haar eigen naam op tafel en natuurlijk die van Mila. Leuk om zo woordjes te kunnen maken of om andere letterspelletjes mee te doen. Bijvoorbeeld voor in een taalhoek in de klas, maar ook voor kinderen thuis die (beginnend) lezen! Lily nam een zak vol mee naar school zodat er in de klas mee gespeeld kon worden.

Wat doen jullie met al jullie herfstschatten? Ik ben benieuwd!

Liefs,

Rose

Deze herfst lekker het bos in? Rose schreef ook een leuke review over het doeboek van de Gruffalo. Er is er voor ieder seizoen één. Klik HIER om het stuk te lezen.

Posted by Jessica Mendels in Handmade, 0 comments