Speltcake met vanilleroom

Speltcake met vanilleroom

Dit zijn de ingrediënten voor speltcake:
200 gram speltmeel
200 gram kokosolie (of roomboter)
120 gram Kokosbloesemsuiker
60 gram Erytrithol
4 eieren
1/2e vanille peul
snufje zout

Dit zijn de ingrediënten voor de vanilleroom:
250 ml slagroom
125 gram mascarpone
1/2e vanille peul
Stevia druppeltjes naar smaak (±4/5)
Doosje aardbeien

Dit zijn de ingrediënten voor de zeuivelvrije vanilleroom:
250 ml Amandelyoghurt (AH eigenmerk)
1/2e vanille peul
1 eetlepel icing van Green Sweet Stevia

45 minuten bakken in de heteluchtoven op 160°C

jessicaonline.nl eieren copyright Jessica Mendels

Speltcake

Om te beginnen weeg ik de kokosolie af en zet deze in de oven die staat voor te verwarmen zodat hij kan smelten.
Ik splits de eieren en klop het eiwit stijf, deze zet ik in de koelkast. De ei-gelen en overige ingrediënten van de cake gaan in mijn mixkom en klop ik door elkaar. De helft van het eiwit meng ik met het beslag, als dat goed is opgenomen schep ik heel voorzichtig de tweede helft van het eiwit door het beslag. Hierdoor krijg je een neutrale, luchtige cake en wordt het geheel met de zoete room, niet te machtig.

Bun in the oven

Het beslag van de speltcake gaat in een cakeblik en dan in de oven. Ik leg altijd een op maat geknikt bakpapiertje in het bakblik zodat ik zeker weet dat ik hem in zijn geheel uit het bakblik krijg.
Prik na 40/45 minuten met een sateprikker in de speltcake om te checken of hij van binnen ook gaar is. Blijft er nog wat vloeibaar beslag aan de prikker zitten, dan mag de cake nog even terug in de oven. Komt de prikker schoon uit de cake, dan is hij klaar.

Om je vingers bij af te likken!

De slagroom, de druppeltjes stevia en de andere helft van de vanille peul gaan in de miskom en sla ik stijf tot lobbige slagroom. Daarna sla ik op een laag tempo de mascarpone door de slagroom.
Tussendoor proeven of de room zoet genoeg is, is geen straf en wel nodig, want koken en bakken = proeven!

Wel een romige topping GEEN koemelk!

Voor de zuivelvrije vanilleroom ga je bijna hetzelfde te werk, alleen is die amandelyoghurt een stukje dunner en daarom kies ik voor de icing, die stijft het geheel gelijk een beetje op.
Eva vond het heerlijk, maar had de room graag naast haar cake in een apart bakje. Zo kon ze haar cake indopen en de room lekker oplepelen toen de cake op ws.

Versieren

Als de cake bijna afgekoeld is, snij ik er plakjes van, de room heb ik in een spuitzak en ik versier de plakjes cake met sierlijke krullen room. Daar bovenop steek ik plakjes aardbei.speltcake met vanille room - Jessicaonline.nl

Eet smakelijk!

Liefs Jessica…

P.S: Ga je deze cake maken?
Zou het heel leuk vinden als je een foto op
Facebook of Instagram met me deelt!

Kijk gerust verder bij Homemade oa voor een heerlijke zuivelvrije spelt appeltaart!

 

 

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, Homemade, 0 comments
Wereld Gezondheidsdag

Wereld Gezondheidsdag

Als het je missie is om de kinderen (in de Benelux) van nu en de toekomst gezonder te laten opgroeien. En je de opvoeders daarbij probeert te helpen door hen te informeren en inspireren. Door een keurmerk en producten op de markt te brengen om het hen makkelijker te maken…
Dan kan je Wereld Gezondheidsdag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. En met “je” bedoel ik natuurlijk “ik”.

7 April is het Wereld Gezondheidsdag, dat dwingt me na te denken wat “Gezondheid” voor mij betekent.

Mijn hoofd gaat meteen met hoge snelheid 1001 verschillende kanten op, maar als ik even rustig adem haal en met een kop gemberthee achter mijn toetsenbord ga zitten kom ik tot de kern van wat “Gezondheid” bij mij oproept.

 en fotograaf Laura Oldenbroek voor JessicaOnline.nl

Fotograaf: Laura Oldenbroek

Alles doen wat binnen mijn mogelijkheid ligt op ze gezond te laten opgroeien.

Zodra je bedenkt dat je graag zwanger zou willen worden, lees je al snel dat je foliumzuur moet gaan slikken. De verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je kindje ligt dus al vóórdat de conceptie zelfs heeft plaats gevonden!
Niet roken en geen alcohol drinken voor het zwanger worden is aan te raden en tijdens de zwangerschap een must!
Dan zijn er nog voedingsvoorschriften voor zwangere vrouwen met betrekking tot rauwmelkse kazen, rauw vlees en rauwe vis.

Mijn zwangerschap werd een keerpunt op het gebied van voeding, doordat ik gediagnostiseerd werd met Diabetes (lees meer).
Ik las al heel veel over zwanger zijn, het geven van borstvoeding, de voordelen daarvan voor de gezondheid van moeder en kind. De hechtingsfase en ook alvast over de eerste hapjes. Maar doordat ik aan de insuline moest, werd het voor mij noodzakelijk me nóg meer te verdiepen in voeding met de focus op koolhydraten en suikers.

Borstvoeding

Ik was vastberaden de borstvoeding te doen laten slagen, dat dat een echte uitdaging zou worden had niemand mij verteld. Ilse dronk meteen goed, dat neemt niet weg dat de eerste 10 dagen toch echt mijn volledige toewijding vroegen. Vaak aanleggen daarnaast kolven om de productie echt op gang te krijgen en best wel afzien omdat al die activiteit aan je borsten heel veel pijn doet.

Na tien dagen trok de pijn weg, was de productie op gang gekomen en liep het geven van borstvoeding goed.
Tijdens de zwangerschap had ik me bedacht dat ik zeker 3 maanden zou willen voeden, rond de drie maanden werd dat een half jaar en omdat het zo goed liep en je door krijgt dat het niet alleen belangrijke voeding is, maar ook voor je kindje veel rust geeft, schoof mijn wens-grens steeds een beetje op. (interview met MELKpunt)

Toen Ilse 6 maanden werd, lieten we haar kennismaken met groente. We besloten heel bewust om de eerste weken alleen maar gekookte groente aan te bieden en niet te beginnen met de lekkere, zoete smaken van fruit.

Ik had gelezen over de Rapley methode, dat sprak me enorm aan en het werkte! Mijn blije baby zat trappelend met twee stronkjes gekookte broccoli in haar mollige vuistjes en at ze op. Ook de worteltjes en gebakken of gekookte courgette maakte onze baby iedere avond weer helemaal blij. Onze baby werd een dreumes, de dreumes een peuter en nu is ze een schoolgaand kind van 6 die ALLES lust!
Credits voor onze aanpak, zou je denken…?

COPYRIGHT Jessica Mendels en fotograaf Laura Oldenbroek voor JessicaOnline.nl

fotograaf: Laura Oldenbroek

“Dan word je voor de tweede keer moeder en denk je het wel te weten”

Dat is dus in ons geval totaal niet waar! Eva werd geboren en dronk niet gelijk aan de borst, de eerste dagen, wat zeg ik, de eerste weken stonden in het teken van leren drinken uit de borst. Na 10 dagen ging ik in de nacht de afkolfde melk in een flesje geven, dat ging goed. Ik kreeg iets meer rust dat ze in ieder geval melk binnen kreeg, want aan de productie lag het niet.
En met de speciale S-baby-fles kon ik in de nacht met een half oog dicht haar voeding geven zonder dat ik bang was dat ze veel lucht binnen zou krijgen.

Op een gegeven moment gaf ik alle voedingen afgekolfde melk via een flesje. Op momenten dat ik alleen met eva was, oefenden we het drinken aan de borst en pas met 12 weken, na het klieven van haar tong- en lipriempje, lukte het Eva om rechtstreeks uit de borst te drinken. De aanhouder wint! Ik vond echt dat ik een medaille verdiende voor mijn volharding!

Kokhalzen bij de kleinste kruimel

Alle complimenten van vrienden dat “ons kind, Ilse’ zo geweldig at en dat dat door onze aanpak kwam, viel als een kaartenhuis in duigen. We begonnen even gemotiveerd aan het introduceren van vast voedsel bij Eva.
Bij de minste kruimel moest ze al kokhalzen! Groente en fruit moesten zo glad gepureerd zijn dat je het verschil tussen de ene groene groente of de andere groene groente slechts in de verte met je neus kon herkennen.

Na haar eerste verjaardag at ze wel brood, pannenkoekenhartige taartjes, loempiaatjes en pasteitjes. Daar verstopte wij dan haar groente in, maar herkenbaar groente, pastasaus of soep bleven een berg waar eva tegenop zag.

Inmiddels is ze drie en een half en komen er iedere dag nieuwe groentes en gerechten bij op haar menu, maar we moeten nog steeds heel veel fantasie en al ons pedagogisch en didactisch vermogen tevoorschijn halen. IEDERE AVOND.

Altijd nadenken over eten en snackjes

We stoppen dus veel tijd en energie in het laten eten van Eva. Maar los van haar moeilijke eten, koemelk-eiwit-allergie en de Diabetes (MODY II) van Ilse zal iedere ouder wel herkennen dat je een hoop moet plannen zodra je kinderen hebt.
Je moet voldoende luiers, doekjes, reserve kleding en een cremetje in je luiertas doen, maar zorg vooral ook voor gezonde snackjes en eten!

Ik heb mezelf aangeleerd om tijdens/na het ontbijt meteen de fruithap en de boterham van de meiden te maken. Ilse krijgt het mee naar school en waar Eva het eet, wisselt per dag.

Soms loopt de dag ineens anders dan gepland of blijf je ergens hangen. De geruststelling dat je dan voldoende en gezond eten bij je hebt, geeft veel rust. En zo kan je ook situaties ondervangen waarin je anders naar een ongezond en makkelijk verkrijgbare snack gaat grijpen.

Je kinderen zolang mogelijk hun pure smaak laten behouden is een heel mooi geschenk dat je ze kan geven. Hoe eerder ze wennen aan de zoete smaak van geproduceerd voedsel met veel geraffineerde suiker, hoe meer ze er naar verlangen en hoe lastiger het is om dat tot het minimum te beperken.

Eind aan breien

Ik merk dat het een heel lang stuk wordt, omdat ik veel te vertellen heb over het onderwerp en het me zo aan het hart gaat.

Gezondheid reikt natuurlijk veel verder dan voeding alleen, ik haalde de “hechtingsfase” al even aan. En dan heb je nog bewegen, spelen, lezen, veiligheid in en om het huis, verkeer, schoenen en kleding etc etc….

Winactie

Ik rond hem nu af, want ik wil jullie attenderen op een gave winactie!
Winactie Illie Billie en Difrax
Aankomende zondag is het Wereldgezondheidsdag 🍎🍋 en daarom kunnen jij en je kindje nu dit toffe pakket winnen, vol met Difrax en Illie Billie producten!
Wat moet je daarvoor doen?

Volg ons @difrax_babyproducten en @illiebillienl op Instagram en laat een leuke reactie achter. Tag een papa of mama die ook kans op dit pakketje zou moeten maken!

Dit zit er in het pakket: het boek “Illie Billie is jarig”, de Illie Billie Sweet Chili van Verstegen, de Illie Billie single van Tim Akkerman, stickers, plaktattoo, snoepjes #zondertoegevoegdesuikers, een handige rietjesbeker, meeneembakje en besteksetje van Difrax! WOW!!!

Reageren kan tot en met de Wereldgezondheidsdag zelf en op maandag 8 april maken we de winnaars bekend!

 

 

 

 

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, Weetjes, 0 comments
Traktatie in Zee-thema

Traktatie in Zee-thema

Van het weekend waren we op de ‘Zeevende’ verjaardag van ons neefje Karel en kregen de meiden deze traktatie.
De moeder van Karel,  Wendy geeft altijd hele fijne feestjes binnen een thema.
Het thema voor zijn feest was ZEE, om aandacht te vragen (of geven) aan de zee,
de oceaan, 
de plastic soup…
Minder single use plastic, meer herbruikbare artikelen, meer recyclen…
Het werd een klein feest, maar met een grote boodschap

Wendy verzint binnen het thema leuke knutselen, spelletjes, activiteiten, versiering en natuurlijk ook traktaties.
Om te trakteren op school maakte de mama van Karel deze puntzakjes van blauw katoen, met een licht blauw golfje van lint erop gestikt. De puntzakjes werden gevuld met reepjes rauwkost en de puntzakjes werden later door Eva met schatten uit de tuin en Ilse maakte er een puntmuts van voor een van haar poppen.

Wil je zien wat Wendy nog meer binnen het thema bedacht? Volg haar op instagram!

trakteren JessicaOnline.nl- Wendy de Boer

Hier op de site staat ook een Vaiana traktatie die goed binnen dit thema past.

Heb jij ook een geweldige traktatie gemaakt? Mail me, dan voegen we hem toe aan deze rubriek!
Liefs Jessica…

Posted by Jessica Mendels in Trakteren, 0 comments
This is Holland

This is Holland

15 maart 2019 – Landelijke schoolstaking – This is Holland

Van mij mogen de onderwijzers van Holland vaker staken, niet alleen omdat ik vind dat het helden zijn die gewoon moeten krijgen waar ze recht op hebben. Maar stiekem ook omdat zo’n ‘spontane’ extra vrije dag met de kinderen ZO FIJN is!

Plan B

Het was niet zo best weer dus onze eerste plannen voor die dag hebben we afgezegd, wel wilde we (Mieke en haar dochters en wij met zijn drietjes) iets gezelligs met elkaar doen. Mieke vond een speciale “staking-aanbieding” voor This is Holland.
Toegang voor de kinderen en een treinkaartje er naartoe voor €5,- compleet! Geen geld natuurlijk.
Niet echt een idee waar we precies naartoe gingen, begon ons avontuur. Met windstoten van windkracht 9 (misschien overdreven ;-)) begonnen we onze reis met de RandstadRail en zagen we onze vriendinnen op Centraal station Den Haag.

Met het OV

Omdat Eva in de kinderwagen zat, moesten we met de kinderwagen op het plekje bij de deur blijven zitten. Wij als in Mieke en ik ;-P want de vijf kleine dames zaten met elkaar in de coupe het trapje op.
Wat een heerlijk ‘schoolreisje’ tekenend aan het tafeltje, hoorde we ze kletsen en lachen en om de beurt kwam een van de meiden wat te eten of te drinken halen <3.

Na de tram en trein liepen we naar de achterzijde van Centraal station Amsterdam om ook nog met de gratis pont te gaan, we waaide bijna van de boot!

This is Holland - De hort op - JessicaOnline.nl

 

Tussen de grote gebouwen (o.a. De Amsterdamse Toren) waaide het zo mogelijk nog harder en konden de meiden “echt in de wind liggen”!

Het was nog even spannend of Eva wel mee naar binnen mocht, want ze moest 102 cm lang zijn en de laatste keer dat we haar hadden gemeten was ze 98 cm. In eerste instantie werd ze niet gemeten….

Op de foto

We werden verzocht in de rij te gaan staan en voordat we naar boven gingen werd er van iedereen een foto voor een groenscreen gemaakt. Het leek alsof we vlogen over de zee, dat was al best spannend, want het leek zo echt!
De meiden kijken ook allemaal naar het scherm en niet in de lens ;-P (Zie bovenste foto).

In de eerste zaal vertelde Peter Lusse in film met leuke animaties over de geschiedenis van Holland. Hoe het water Nederland altijd beschermd heeft tegen indringers, maar hoe we onszelf ook moeten beschermen tegen het water.
Op een heel boeiende en toegankelijke manier werd het verhaal verteld, niet alleen leerzaam voor de kinderen.

This is Holland - De hort op - JessicaOnline.nl

 

In de tweede zaal ging het verhaal verder met wat andere animaties waarin de kaart van Nederland centraal in de ruimte lag.

We gaan beginnen

In de derde zaal ging het ECHT beginnen. Nu werd Eva gemeten… ik hield mijn vingers gekruist, want had het zo jammer gevonden als ze niet mee had gemogen! Het was op het nippertje zei de mevrouw, maar ze mocht mee.

We zaten op een lange bank, allemaal in een eigen kuipstoeltje en vast gesnoerd met een riem. Wat zou er toch gaan gebeuren?!? Wat zenuwachtig gegiechel en van plek verwissel omdat de meiden graag mama’s hand vast wilde houden. Voor ons stond een hek wat bij het dimmen van de lichten naar voren klapte. Onze bank reed vooruit, helemaal over het hek heen zodat onze benen boven “de afgrond” hingen. Onder, voor, boven en links en rechts van ons bevond zich een enorm filmdoek zoals we dat van het Omniverum kennen.

De film ging aan en we vlogen over Nederland, de bank bewoog mee met de camera en dat niet alleen! Toen we in een storm op zee terecht kwamen werden we zelfs nat, voelde we de wind en kou en roken we de zilte zeelucht.

Aanrader

Het was een FANTASTISCHE ervaring die ik iedereen wil aanraden, jong en oud, inwoners van Nederland en bezoekers.
Eva vond de storm wel een beetje spannend, maar zodra ik mijn hand voor haar ogen deed was het niet meer eng.
De werknemers en andere ouders vonden Eva allemaal heel stoer en achteraf bleek dat een van de mensen van “This is Holland” Eva de hele voorstelling via de camera in de gaten had gehouden om te zien of ze de voorstelling zou moeten onderbreken.

Het was een heel goed besteedde Stakings-dag ik kijk alweer uit naar de volgende!
Liefs Jessica…

Tijdens onze vlucht zagen we de mooiste plekjes van Nederland, zelf echt het land in? Kijk eens naar mijn verslag van het mooie vestingstadje Elburg, en de nabijgelegen zandverstuivingen.

Posted by Jessica Mendels in De hort op, 0 comments
Geen snoep trakteren op de crèche

Geen snoep trakteren op de crèche

Nahani, de mama van Luz moest voor het eerst een traktatie verzinnen omdat haar dochtertje 1 werd en dus voor de aller eerste keer mocht trachten op de crèche.
“Wat kan ik nou bedenken dat iedereen mag en waar iedereen wat aan heeft en dat niet perse iets te eten is?” En toen kwam ze op het geweldige idee om tandenborstels te trakteren. Een gezellige verpakking en een strik en je hebt een feestelijke traktatie waar iedereen wat aan heeft.

Mijn meiden zijn altijd door het dolle heen als ze een nieuwe tandenborstel krijgen! In hun schoen, met hun verjaardag, als ik op reis ben geweest en wat kleins meeneem of gewoon als ze een nieuwe nodig hebben en uit de kast een nieuwe mogen kiezen.

Heb jij ook een leuke traktatie gemaakt, zonder geraffineerde suikers? Laat het me weten, dan delen we jouw super idee hier in de rubriek.

Liefs Jessica…

Zelf een traktatie om niet te eten maken? Kijk eens naar dit artikel…

Posted by Jessica Mendels in Trakteren, 0 comments
Speltpannenkoeken – Vereenvoudigd recept!

Speltpannenkoeken – Vereenvoudigd recept!

Dit zijn de ingrediënten voor zo’n 8-10 speltpannenkoeken:
200 gram volkoren speltmeel

500 ml havermelk (mijn voorkeur: ‘Oatly’)
3 middelgrote vrije uitloop eieren
1 eetlepel gebroken lijnzaad
1 theelepel kaneel (als je ervan houdt)
1/2e theelepel zout

Koolzaad- of rijstolie om in te bakken

Het ontbijt in huize Mendels-Bom is al drie jaar lang steevast speltpannenkoeken voor onze kinderen.
Door de jaren heen hebben we het recept steeds gezonder, beter en nu ook makkelijker gemaakt.
We zijn inmiddels tot een recept van slechts 6 ingrediënten gekomen en omdat ik het jullie graag makkelijk
wil maken om voor gezond gezond te kiezen, deel ik nu het vereenvoudigde recept van mijn “Beroemde” speltpannenkoeken!

De koekenpan staat al minstens een minuut op hoog vuur voordat de olie erin gaat.
Doordat de pan loeiheet is plakt het beslag niet aan de pan. Ik ben niet te zuinig met olie, ik schenk wat olie
in het midden van de pan én helemaal rondom langs de rand, daarna schenk ik meteen het beslag in het midden,
wacht 3 seconden en verdeel dan het beslag over de hele pan.
Door de olie langs de rand ontstaat er een knapperig randje en dat vind ik zo lekker!

Als het beslag verdeeld is zet ik het vuur na 10 seconden lager. Zodra het beslag ‘droog’ is, draai ik de pannenkoek
om en bak deze kant ook nog 1,5 a 2 minuten op een half hoog vuur.

Op de pannenkoek krijgen de meiden een klein beetje ahornsiroop, palmsuiker of icing van GreensweetStevia.

Eet smakelijk!

Het beslag is in een afgesloten pot of fles in de koelkast tot 5 dagen houdbaar.

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 1 comment
De Negenmaanden beurs – Rai Amsterdam

De Negenmaanden beurs – Rai Amsterdam

JessicaOnline.nl Jessica Mendels Illie Billie NegenmaandenbeursJessica Mendels – hoe ontwikkelt een baby een pure smaak zonder drang naar zoet?
“Je hoeft geen diabetes te hebben om baat te hebben bij het minderen of weglaten van geraffineerde suikers. Vooral voor jonge kinderen, die nog moeten leren eten, is het iets dat je beter weg kunt laten! Tijdens deze Masterclass vertelt Jessica Mendels over haar missie om kinderen gezonder te laten opgroeien zodat baby’s een pure smaak hebben en geen eindeloze drang naar zoet hebben. Ze geeft je antwoord op de vragen: waar let je op bij het kiezen van voeding voor je kindje en hoe lees je het beste een etiket in de winkel?”

De Negenmaanden beurs is van 20 t/m 24 februari in de RAI in Amsterdam. Iedere dag van 14:00-13:30 uur zal ik spreken en is er mogelijkheid om vragen te stellen. Natuurlijk zal ik ook een paar boeken meenemen, zodat je een gesigneerd exemplaar kan kopen.
Locatie: hal 8, stand 08.426B

Posted by Jessica Mendels in Goedgevonden non-food, 0 comments
Zoete aardappel puree met Stoofschotel

Zoete aardappel puree met Stoofschotel

Dit zijn de ingrediënten voor zoete aardappel puree met stoofschotel voor 6 gemiddelde eters:
4 uien
Koolzaadolie
2 winterpenen
1/2eknolselderij
400 gram Biologische rib runderlappen
1 teentje knoflook
peper en zout naar smaak
8 niet gezwavelde abrikozen
5 jeneverbessen
3 kruidnageltjes
4 blaadjes laurier
1 blikje 0% bier
6 zoete aardappels
olijfolie
Gemberpoeder en zout naar smaak
JessicaOnline.nl Stoofpot

Om te beginnen snij ik de uien in kleine stukjes (niet versnipperen) en zet deze met ruim olie op mijn laagste pitje met de deksel van de braadpan dicht. Elke paar minuten roer ik het door met een houten lepel.

Ik schil de winterpenen, snij deze in kleine blokjes en roer ze door de uien heen.
Hetzelfde doe ik met de knolselderij.

Het vlees snij ik in kleine dobbelsteentjes en meng deze met een scheut olie, vers gemalen peper, zout en de puree van één uitgeknepen teen knoflook (mag ook meer als dat je smaak is).

Mijn koekenpan staat op hoog vuur, als de pan loeiheet is, doe ik de olie en het vlees in de pan en bak het vlees op hoog vuur totdat het aan alle kanten mooi bruin is.

Het vlees voeg ik bij de groenten in de braadpan, voeg de laurierblaadjes toe (zo in de pan) en doe de jeneverbessen en kruidnageltjes in een thee-eitje in de pan met de inhoud van 1 blikje 0% bier.
De 8 abrikozen snij ik een hele kleine stukjes en gaan ook in de pan erbij, dit geeft een lekker zoetje en zal ook voor wat binding zorgen.
Als het geheel borrelt, sluit ik de deksel en zet de pan in zijn geheel in de oven die is voorverwarmd op 120 graden. Dit mag zo 3 uur blijven staan.

Zoete aardappels hebben van zichzelf zoveel smaak, dat ik maar weinig extra smaakmakers toe hoef te voegen.

Puree
De zoete aardappels was en droog ik en wikkel ze dan stuk voor stuk in aluminium folie. Deze moeten zo’n 1,5 uur in dezelfde oven.
Als ze gaar zijn (zoete aardappels zijn eerder gaar dan gewone aardappels) haal ik ze uit het folie en peuter heel makkelijk de schil eraf, gaat het niet makkelijk, dan zijn ze waarschijnlijk nog niet gaar en moeten ze even terug de oven in.
Zoete aardappels hebben van zichzelf zoveel smaak, dat ik maar weinig extra smaakmakers toe hoef te voegen.
Met een scheutje olijfolie wat gemberpoeder en een klein snufje zout stamp ik de zoete aardappels tot een Zoete aardappel puree.

JessicaOnline.nl Stoofpot

JessicaOnline.nl Stoofpot

 

 

 

 

 

 

Opmaken
Als ik het bord opmaak, leg ik een ovale schep (met opscheplepel) zoete aardappel puree op het bord, waar ik met een kleinere lepel een deuk in maak. In de deuk schep ik wat stoofpot met jus. Ik schenk er een paar druppeltjes olijfolie overheen en garneer het met wat blaadjes van Koppertcress. Een klein takje rozemarijn kan ook heel goed.

Eet smakelijk! Ga je dit recept maken?
Super leuk als je het met me deelt via Facebook, Instagram of hieronder 🙂

Liefs Jessica…

JessicaOnline.nl Stoofpot

Liever groente friet van zoete aardappel dan zoete aardappel puree? Kijk eens naar dit recept.

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
Veel suiker in chilisaus

Veel suiker in chilisaus

Lekker een Vietnamees loempiaatje eten op de Haagse markt, een van de fijne herinneringen uit mijn jeugd. En hopelijk denken ook Ilse en Eva met een warm gevoel terug aan die momenten als ze later groot zijn!
Een groot verschil tussen mijn jeugd en nu is dat ik de sausjes laat staan en dat is niet zomaar.
De standaard chilisaus bestaat voor bijna de helft uit suiker! Dat is toch echt schokkend?

Tijd voor verandering!

In Februari ligt de Illie Billie Sweet chili in het schap van de AH, zonder Toegevoegde suikers. Hou de website in de gaten voor de releasedatum.

Liefs Jessica…

 

Posted by Jessica Mendels in Weetjes, 0 comments
Groentefriet met Illie Billie Ketchup

Groentefriet met Illie Billie Ketchup

600 gram voorgesneden groentefriet
peper naar smaak
zout naar smaak
Koolzaadolie naar inzicht (ongeveer 2 eetlepels)
Een flesje Illie Billie ketchup zonder toegevoegde suikers van Verstegen

Als we na schooltijd nog lekker gaan buitenspelen, komen de meiden hongerig thuis. Vaak snij ik wat rauwkost en zet een schaaltje noten neer. Vandaag maak ik groentefriet uit de oven met Illie Billie Ketchup zonder toegevoegde suikers van Verstegen. (Nu met 50% korting in de Verstegen webshop!).

Natuurlijk kan ik de pastinaak, aardappel, zoete aardappel en wortel zelf schillen en snijden, maar voor nu koop ik  een zak voorgesneden groentefriet uit de koeling van de supermarkt. Ik verdeel de groentefriet over een met bakpapier beklede bakplaat. Met mijn handen verdeeld ik de olie goed over de frietjes. Dan strooi ik wat zout en peper over de frietjes en bak de groentefriet voor 30 à 35 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.

Je kan iedereen een eigen bakje of puntzakje geven, maar we zijn lekker thuis en onder elkaar. Dus zet ik lekker een grote schaal op tafel en de fles Illie Billie ketchup zonder toegevoegde suikers zet ik ernaast. Mmmm…

https://store.verstegen.eu/nl_retail_nl/illie-billie-tomaten-ketchup.html

Hot Nieuws

In Februari zal ook de Illie Billie Sweet Chili ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKERS in het schap van de AH liggen.
Je vindt deze saus in het wereldschap waar je ook de “originele” chilisauzen (met 46,9% suiker zie plaatje).

 

 

 

Chilisaus met heel veel suiker

Dit is een standaard chilisaus waar WEL suiker aan toegevoegd is. Het totaal gram suiker is 46,9 per 100 gram.

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 1 comment