Speltpizza

Speltpizza

Benodigdheden voor ongeveer 3 grote, dunne pizza’s:

Bodem:
400 gram speltbloem
100 Gram speltmeel
200 ml (=200 gram) lauwwarm water
3 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout
1 theelepel Psyllium*
1 theelepel Arena palmsuiker**
7 gram droge gist (1 zakje)

Saus:
Een fles Sugocasa van Grand’italia
Voorheen maakte ik de saus zelf met uien, tomaat, peper, zout, knoflook en oregano, maar met deze fles saus is het zoveel sneller klaar!
NB: In bijna alle “kant en klare” pastasausen zit aardig wat suiker. In de flessen Sugocasa van Grand’Italia niet!

Beleg
350 gram kaas (ik gebruik geraspte mozzarella en belegen kaas door elkaar)
2 gesneden uien
300 gram rundergehakt op smaak gebracht met wat peper en zout
1 klein zakje Rucola
5 verse tomaten gesneden en met Knoflook, peper, zout en olijfolie
En laat verder je fantasie de vrije loop!

Ook nodig:
Bakpapier
Deegroller
Bakplaat of Pizza steen

Baktijd en temperatuur
Verwarm de oven voor op 220 Graden Celsius.
Kijk na 8 minuten door je ovenraampje of hij er al smakelijk uitziet, is hij nog wat bleek laat hem nog 2 minuten langer in de oven.

 

Aan de slag
Ik zet de kom van mijn keukenmachine op de weegschaal en weeg de droge ingrediënten op deze manier meteen af in de kom. Het zakje gist gooi ik aan de kant van de kom waar ik ook de Arena Palmsuiker heb liggen en het zout aan de andere kant (zout vermindert de werking van gist).

Dan zet ik de keukenmachine met de deeghaak aan en voeg langzaam, al draaiend de olie en het water toe.
Er moet een mooie, gladde deegbal vormen, is het deeg te nat dan kan je wat extra meel of bloem toevoegen. Is het te droog en ontstaan en allemaal kleine balletjes, voeg dan wat meer olie of een klein beetje water toe.

Als ik een mooie, gladde deegbal heb, haal ik hem uit de kom, smeer de kom in met olie, leg de deegbal weer in de kom. Met een schone theedoek over de kom zet ik hem in mijn raamkozijn (meestal in de zon en) op de cv en laat hem één uur rijzen.

Na een uur is het deeg 2x zo groot, ik kneed het deeg op het aanrecht 2 minuten goed door, verdeel hem in 3 ‘ballen’ en leg deze nog een kwartiertje weg op een stuk bakpapier.

Om een mooie, platte pizza te krijgen, zonder mijn hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier.
Ik druk de deegbal met mijn handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Echt! Probeer het maar!

Als ik de plak plat genoeg vind, verdeel ik een grote schep saus op de bodem, daarna gaat er altijd een hele hand gesneden uien op, dan de kaas en de rest van het beleg.
Ik vind het heel lekker om (biologisch) rundergehakt met peper en zout op smaak te brengen en daar plukjes van op de pizza te leggen.
Omdat de rauwe pizza op een vel bakpapier ligt, kan ik deze makkelijk vanaf het aanrecht op mijn (al hete) bakplaat “trekken”.
Nadat hij uit de oven komt leg ik er nog wat rucola en bruschetta tomaten op en…… “Genieten!”

 

*geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/

**De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 1 comment

Appel Compote zonder suiker

Geen zin om zelf appelmoes te maken?
HAK heeft appelmoes zonder toegevoegde suikers, deze heet “Puur Moes”. Nu heeft Hak ook compote zonder suiker en deze heet, jawel “Puur Compote”!
Je moet even zoeken in het schap, maar alleen deze twee van Hak zijn zonder suiker.

Even wachten op een aanbieding en lekker wat inslaan! ?

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, 0 comments

Hoe leuk zijn deze foto’s?!?
Ik zie het al voor me om de uitnodiging van Eva haar eerste verjaardag zo te laten doen. Of gewoon van de meiden samen voor aan de muur!
Begin van het jaar had Ilse een fotoshoot voor de Knippie en de fotografe maakt samen met haar man (die illustrator is) deze superleuke plaatjes!
Kijk op: http://www.uitdemaat.nl/fotos-met-illustratie/ voor meer voorbeelden en de opties. Voor de prijs hoef je het niet te laten….

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, 0 comments
Koningsdag Koekjes

Koningsdag Koekjes

100 gram kokos olie (of roomboter)
1 ei
200 gram volkoren speltmeel
70 gram Arenga palmsuiker*
4 druppels Stevia (eventueel van Green Sweet Stevia met vanille smaak)**
½ theelepel bakpoeder
1 Vanille stokje
snufje zout
1 theelepel psyllium*** (geheim ingrediënt)

Ook vast klaarleggen: keukenweegschaal, deegroller, bakpapier, bakplaat, uitsteekvormpjes.

18 minuten in een voorverwarmde oven van 150 C

Ik hou van lekker makkelijk, daarom zet ik de beslagkom van mijn mixer op de weegschaal en mik alles erin. Meestal zit Ilse op het aanrecht en helpt me met alles in de kom doen, dus er gaat ook wel eens wat naast.

Het is een “monkey proof” recept, het hoeft niet op de gram nauwkeurig en dat is fijn als je kleine “hulphandjes” hebt.

Als alles afgewogen is, zet ik mijn keukenmachine aan. Ik gebruik de deegvlinder, als je een handmixer hebt, gebruik je de deeghaken.

Zodra het mengsel zich tot een bal vormt, is het klaar.

.Koningsdagkoekjes JessicaOnline.nl

Zet het deeg even in de koelkast zodat het stevig wordt.
Om een mooie platte plak te krijgen, zonder je hele keuken met bloem te hoeven bestrooien, leg ik de deegbal tussen twee vellen bakpapier.

Ik druk de deegbal met mijn handen plat en rol hem daarna met de deegroller uit. De truc is daarbij om een stuk van het bakpapier over de rand van je aanrecht te vouwen en deze met je heup tegen het aanrecht aan te klemmen zodat het niet wegschuift. Echt! Probeer het maar eens.

Als je een mooie plak hebt, ga je met je uitsteekvormpjes aan de slag.
Zorg dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen op de bakplaat.
Maak steeds opnieuw een plak om uit te steken totdat al je deeg op is.

Je houdt altijd een stukje over en daar maken wij dan een extra speciale, wat groter koek van voor iemand in het bijzonder. Dat is bij ons meestal Ilse…

Tip: Om kruidnootjes of speculaas te maken, vervang je het vanille stokje voor een theelepel koekkruiden en voeg je een extra snufje zout toe.
Voor kruidnootjes draai je gewoon balletjes, in de oven krijgen ze vanzelf een platte onderkant.

 

*De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt

**Stevia zoetstof is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de Stevia plant, een kruid afkomstig uit Zuid- en Centraal Amerika. Thans wordt de plant voornamelijk gekweekt in Paraguay, Brazilië en China. Stevia zoetstof bevat geen calorieën, geen suikers en heeft een glycemische index van nul en is daardoor erg geschikt als vervanger van suiker. Bron: Greensweet-stevia.nl

***geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/

Posted by Jessica Mendels in Homemade, Trakteren, 0 comments
Spelt Appeltaart

Spelt Appeltaart

Deeg:
160 gram speltmeel
240 gram speltbloem
2 theelepels pshylium*
2 eieren
250 gram kokosolie of roomboter
150 gram arenga palmsuiker
8 druppels stevia kaneel
½ theelepeltje bakpoeder
½ theelepeltje zout

Vulling:
5 appels in schijfjes (met de mandoline)
100 gram rozijnen geweld in perensap
2 eetlepels kaneel
2 eetlepels citroensap

Bakken:
Oven voorverwarmen op 180 C
1 uur bakken op 170 C (daarna de oven terugzetten naar 140) en nog
15 minuten bakken op 140 C

Ik doe alle ingrediënten voor het deeg in de kom en zet een paar munten de keukenmachine aan. Tussendoor schep ik het deeg van de randen naar het midden van de kom met een ‘pannenlikker’ of lepel.
Als ik een egaal gekleurde deegbal heb, zet ik de kom even in de koelkast.

Ik weeg de rozijnen af, doe ze in een glaasje met wat perensap die ik open heb staan. Om het wellen te versnellen zet ik dit een minuutje in de magnetron.
Dan schil ik de appels en snij er (met de mandoline) dunne plakjes van.
De rozijnen laat ik even uitlekken in de zeef, dan doe ik de appels, uitgelekte rozijnen, kaneel en citroensap bij elkaar in een kom. Met mijn handen meng ik alles door elkaar zodat de kaneel, de rozijnen en de citroensap goed verdeeld is. Als hierbij wat schijfjes appel breken, vind ik dat helemaal niet erg. Het is tenslotte “HomeMade”!

De bodem en rand van springvorm (28 cm) bekleed ik met bakpapier. Het deeg pak ik uit de koelkast en met 2/3e van het deeg maak ik de bodem en zijkant en 1/3e rol ik uit tot een cirkel net iets groter dan de springvorm. Nadat ik alle vulling op het deeg in de springvorm heb gelegd, tik ik de springvorm op het aanrecht zodat de vulling zakt en dan leg ik voorzichtig de laatste plak deeg er overheen. In het midden bovenop maak ik een gaatje voor de stoom.
Met het kleine beetje deeg dat er nog over is kan je een gezellig vormpje maken voor op de bovenkant (Ik maakte Paaseieren omdat ik met Pasen jarig was).

Ik snij de taart open als hij nog warm is, als je de taart opensnijdt, loopt er veel vocht uit. Laat dit vocht meteen weglopen zodat de korst niet zacht wordt, maar naar mate hij afkoelt steeds krokanter wordt!

Eet smakelijk!

Voor een picknickfeestje maak ik kleine appeltaartjes die je zonder bordje of bestek zo uit de hand kan eten. Klik hier voor dat recept.

*geheim ingrediënt waardoor je een mooier deeg krijgt en bovendien heeft het een positief effect op je bloedsuikerspiegel. Lees voor meer info bijvoorbeeld eens wat deze site schrijft: http://www.optimalegezondheid.com/het-belang-van-vezels-voor-een-stabiele-bloedsuikerspiegel/

Posted by Jessica Mendels in Homemade, 0 comments
Bear snoepjes bij Marqt

Bear snoepjes bij Marqt

Toen ik in april in Londen was, ben ik helemaal los gegaan in de “Whole Foods”.
Ze hadden daar zo’n grote collectie van Goodies, Bear en Fruit Bowl en ik wilde van ieder smaakje tenminste 1 item kopen.
Dus ik kwam thuis met een uitpuilend handbagage koffertje vol met lekkernijen voor Ilse.
Laatst was ik “op missie” in Marqt en ik vond 3 verschillende smaakjes van deze dierenpootjes van het merk BEAR. Zoals je op de verpakking kan lezen is het enige bestanddeel fruit en daardoor dus een snoepje dat je met een gerust hart aan je kindjes kan geven.

Bear snoepjes JessicaOnline.nl

Heel fijn dat deze (nu) ook in Nederland verkrijgbaar zijn!

Posted by Jessica Mendels in Goed gevonden, 0 comments

Popcakes

3 eieren
60 gram amandelmeel
30 gram speltbloem
55 gram Arena palmsuiker*

3 druppels stevia amandel
1 eetlepel gesmolten kokosolie
snufje zout
mespuntje bakpoeder

Splits de eieren, klop het eiwit stevig op in een vetvrije
kom en zet het even in de koelkast.

Meng de andere ingrediënten met het eigeel, dit wordt een
plakkerig goedje.
Roer eerst 1/3e van je eiwit door je plakkerige
mengsel zodra het wat makkelijker is om door te roeren, voeg je rustig de rest
van je eiwit toe. Roer zo min mogelijk om zoveel mogelijk lucht in je beslag te
houden.

Schep voorzichtig je beslag in een spuitzak en vul nu je
popmaker.
Hou de baktijd aan die in je gebruiksaanwijzing staat. Bij mij waren ze het
mooist na 7,5e minuut.

Versieren:

2 reepjes pure chocolade van Green Sweet stevia (suiker
vrij).
Zet een pannetje met water op het vuur, breek de chocolade
in stukjes en doe deze in een schaal die groot genoeg is om de pan af te
sluiten zodat er geen water bij je chocolade komt. Zet de schaal op de pan
zodat de chocoalde kan smelten.

Al lange tijd wilde Ilse graag eens een lolly hebben en
voordat ik de suiker vrije Chupa Chups had gevonden, bedacht ik deze oplossing.
Een cakerecept om popcakes te maken welke ik onder dompelde in (suiker vrije)
chocolade.
De kant en klare versiering die je kan kopen, zijn allemaal op basis van
suiker. Daarom struinde we onze keuken af opzoek naar leuke versiering en vonden:

Kokosrasp,
kokosschaaf, zoutkristallen, sesamzaad, zonnebloempitten, rozemarijn,
venkelzaadjes en suiker vrije hagelslag van Cereal.


NB: De baktijd bepaald niet alleen de kleur en gaarheid van je popcake, maar ook de mate waarin ze rijzen in je popcake maker. Zoals je op de foto kan zien, hadden we mooie balletjes, maar ook een soort poffertje. Deze plattere hebben korter in de popcake maker gezeten. Het is dus even aftasten wat de ideale baktijd is.

*De aanwezige suikers in Arenga Palmsuiker bestaan hoofdzakelijk uit sucrose. De opname in het lichaam is vrij traag, waardoor palmsuiker een lage Glycemische Index (GI) heeft van 30-35. Daarnaast is de aanwezigheid van de natuurlijke stoffen (zoals kalium, magnesium, zink en eiwitten) gegarandeerd door de handmatige bewerking. Hierdoor heeft de palmsuiker een hogere voedingswaarde dan ‘witte suiker’ en is naast de lage GI ook om deze reden geschikter dan witte geraffineerde suiker. Bron: superfoodmarkt

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, 0 comments

Voorlees filmpjes

Ilse was een maand of 10 dat ze aantrekkingskracht tot onze smartphones ontwikkelde.

Ze had een enorme hekel aan autorijden en als je dan naast haar zat en een
filmpje op de telefoon afspeelde, werd ze rustiger.
Ik worstelde met de vraag, wat je zo’n kleintje dan laat kijken als je, bij
uitzondering, naar deze voor de hand liggende en zeer gemakkelijke oplossing
grijpt.

Op dat moment bedacht ik me dat het leuk zou zijn om haar
opa’s, oma’s, vader en mezelf een leuk kinderboek te laten voorlezen, te filmen
en dan had ik naast leuke documenten van de mensen waar we van houden meteen
geschikte filmpjes op mijn telefoon staan om te laten zien zonder dat ik data
verbruik.

Nu, bijna drie jaar later zijn allebei de opa’s overleden en
heb ik spijt als haren op mijn hoofd dat ik mijn plan tóen niet heb doorgezet. Maar ik bedacht me ook dat ik het nog steeds zelf kan doen
en met de mensen die we nog wel ‘hebben’.

Zo begon ik vorige week met het eerste boek voor te lezen,
te filmen en monteren. En heb ik me voorgenomen om minstens 1 boek per week op
mijn youtube kanaal toe te voegen. Zodat jullie kindjes (totdat jullie zelf
voorgelezen boeken gaan filmen) met een gerust hart naar mijn filmpjes kunnen
kijken en luisteren.

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, Handmade, 0 comments
Chupa Chups

Chupa Chups

Toen ik bij AH.nl “suikervrij” intoetste kwamen deze Chupa Chups sugarfree tevoorschijn op mijn beeldscherm.

Mijn kleine meisje, die inmiddels drie-en-een-half is, had nog nooit een lolly gegeten, want ja:“Die zitten vol suiker en dat mogen wij niet” weet ze iedereen al goed te vertellen.
Toch wist ze zeker dat ze lolly’s heel lekker vindt. <3

Dus toen ik deze variant van Chupa Chups zag, bestelde ik een zakje.
En bij het vieren van Ilse’s ‘halve verjaardag’, ik vind dat we iedere reden voor een feestje moeten aangrijpen, werd dit bescheiden gevierd met een echte ‘grote meiden’ snoeperij: een lolly!

Deze lolly’s zijn gezoet met sucralose, wat een prima suikervervanger is, maar ik bewaar ze toch voor heel af en toe bij speciale gelegenheden.

Posted by Jessica Mendels in Geen categorie, Goed gevonden, 1 comment
Fruit Bowl Peelers

Fruit Bowl Peelers

Dit vond ik zo’n fijne ontdekking! En gewoon bij de Albert Heijn (XL) te koop!

Het was begin november 2015 en Sinterklaas zou bijna naar Nederland komen.

Dat is een periode waarin het lastig is als opvoeder (en kind) als je geen standaard (lees suikerbevattend) snoepgoed mag.

Nou bak ik natuurlijk de lekkerste kruidnootjes, maar die kent mijn dochter inmiddels wel en ik was in de Albert Heijn op jacht naar nog te ontdekken (door mij) schatten zodat ik Ilse ook eens met een nieuwe, leuke en lekkere snoep traktatie kon verassen.

En met succes! Ik vond deze Fruit Bowl Peelers die voor het grootste gedeelte uit appel bestaan die niet alleen heel lekker zijn, maar ook nog eens LEUK om te eten.

Het zijn zes sliertjes bij elkaar, die je van elkaar los kan peuteren. Zo zijn ze met hun kleine vingertjes ook een poosje bezig met deze traktatie!

Ik moest mijn best doen om bij thuiskomst Ilse niet direct te verrassen. Ik reserveerde ze als traktatie van Sinterklaas en een paar weken later vond ze de eerste in haar schoen.

Ik zorgde dat ik er steeds één in mijn jaszak had als ik verwachtte Sinterklaas of een van zijn Pieten tegen te komen zodat ik op slinkse wijze ervoor kon zorgen dat Sint of Piet Ilse op ieder moment en elke plek met een Fruit Bowl Peeler kon verwennen.

Uiteindelijk eindigde de Sinterklaassnoeperij met een briefwisseling tussen Ilse en Sinterklaas over waar we die lekkere ’snoepmonstertjes’ zoals Ilse ze noemt konden kopen. En die lieve Sinterklaas zorgde ervoor dat ze gewoon bij ons om de hoek bij de Albert Heijn kwamen te liggen 😉

fruitpeelers JessicaOnline.nl

Bij de AH XL waar wij altijd komen zijn de smaken Aardbei en Framboos te koop. De smaak de Zwarte bes (paars) vond ik bij Whole Foods in London waar ze een groot assortiment van dit merk hebben.

Site Fruit Bowl: http://www.fruit-bowl.com/products/

Posted by Jessica Mendels in Goed gevonden, 0 comments